Maminka.czTěhotenství

Těhotenský deník Anety: Je rozdíl mezi prvním a druhým těhotenstvím?

Iva Endrychová 12.  4.  2015
Každé těhotenství ženy vnímají jinak. Přečtěte si, jak své druhé těhotenství vnímala Aneta, která se nám se svými pocity svěřila, už když čekala svou první holčičku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam kapitol
1. První trimestr: Maso nemohu ani cítit...

Poslední menstruace 1. 11. 2013.

28.11 pozitivní těhotenský test

Otěhotnět se mi podařilo hned po dvou měsících snažení, ani jsem nedoufala, že by to mohlo být tak rychle. Když jsem zjistila, že jsem těhotná, neměla jsem žádné příznaky, nebylo mi špatně, nic mě nebolelo. Petr opět nechtěl nikomu nic říct, dokud nebudeme mít vše potvrzené od doktorky. Objednali mě ale až za 3 týdny.

Našim jsem to řekla hned druhý den. Petrovým rodičům jsme to řekli o týden později, jelikož na to přišli sami, protože mi dávali napít vaječňáku a třešňovice a já nechtěla. Protože bylo před Vánoci, měly jsme s kamarádkami předvánoční srazy. Jelikož jsem tam také nepila alkohol, bylo jim to jasné. Jinak jsme to ale zatím nikomu neříkali.

U gynekoložky jsem byla až 18. 12. potvrdila mi těhotenství, zkontrolovala, že miminko je tam jen jedno, a tlukot srdíčka, který jsem slyšela i já. Bylo to nádherné a já se neubránila slzám. Miminko bylo velké 8mm. Další kontrola byla určena až na polovinu ledna. Takže až za měsíc, to je ale doba.

Těhotenské nevolnosti mi začali asi v 8.tt ale nijak hodně. V 10.tt je mi špatně, hlavně odpoledne a večer, ale nezvracím. Nejsem nijak zvlášť unavená, ale mám už docela velké břicho. Když nemám bundu, už to neskryju. Jedu si koupit těhotenské kalhoty.

Maso mi nedělá dobře

První pocit jsem měla, že to bude chlapeček, neměla jsem žádné nevolnosti nic. Ale teď v 10.tt mám pocit, že je to holčička. Musím pořád jíst a je mi špatně z určitých jídel, hlavně z masa. Vepřové, ale někdy i kuřecí, mi nedělá dobře, jen na ně pomyslím, zvedá se mi žaludek.  To jsem třeba s Magdičkou neměla.

Mám chuť na zmrzlinu, jako tomu bylo v prvním těhotenství. Musím ji mít každý den. Musím jíst i pozdě večer, nebo se v noci budím hladem, že je mi špatně. To jsem poprvé neměla. 

Mám opravdu velké břicho a myslím si, že to bude kluk i ostatní to podle břicha tipují. Nosím už těhotenské džíny, které jsem si koupila.  Magdička mi občas pozoruje břicho a občas se dívá na svoje a nafoukne si ho, aby bylo větší zatím neví, že bude mít sourozence, počkáme do výsledku testů. 

Tenhle týden bylo krásné počasí, spíš jako v březnu než jako v lednu, ale teď by se mělo ochladit. Ještě letos ani nebyl pořádně sníh.

Byla jsem na odběru krve pro screening v 1. trimestru. Vzali mi 5 ampulek krve. Váha je 75kg. Také jsem byla v nemocnici na Karlově náměstí na prevenci onkogynekologie, protože mi vycházejí špatné výsledky při cytologii. Čekala jsem tam 2 hodiny. Paní doktorka mě pořádně vyšetřila, myslela jsem si, že mi nic moc dělat nebude, ale to jsem se mýlila…ale vydržet se to dalo. Budou mě sledovat, měla bych tam jít znovu v červnu nebo červenci, ještě než porodím.

Výsledky krve a moči dopadly v pořádku, tak jsem moc ráda. Druhá část screeningu (velký utz) bude za necelých 14 dní. Tento týden jdu do poradny, tak se moc těším, že uvidím naše miminko.

Jinak je mi pořád zle, dokonce bych řekla, že tento týden je to snad nejhorší, nepomáhá mi ani jídlo. Maso nemůžu ani vidět. V puse mám pachuť kovu. Někdy se mi udělá zle jen v obchodě, když jídlo vidím mezi regály. Doufám, že to vše brzo už přejde. S Magdičkou mi takhle špatně nebylo a nechutenství jsem neměla snad vůbec.

S Petrem jsme si zašli na sushi oslavit jeho nástup do německého fotbalového týmu. Sushi mi moc chutnalo, ještě víc než obvykle. Trochu jsme se bála, sushi by se v těhotenství jíst nemělo, ale do restaurace chodíme již řadu let a věřím, že ryby jsou tam čerstvé. Jinak mám chuť stále na hamburgery z McDonalds, to je mor tak jednou za 14 dní se Petr nade mnou smiluje a nějaký mi donese.

Přirozeně nebo císařem?

Byla jsem v poradně, za týden jsem přibrala 3kg, což se mi ale osobně moc nezdá…Taky jsem viděla miminko na utz, pořádně sebou mrskalo a házelo, nešlo skoro ani změřit. Taková byla v bříšku i Magdička. Od hlavičky k zadečku měří 5.5cm. Vše je v pořádku.

Klepněte pro větší obrázek

Také jsem řešila s doktorkou porod. Řekla mi, že mě nikdo nemůže po císařském řezu nutit k přirozenému porodu a ona není zastánkyní přirozeného porodu po sekci. Prý už viděla několik ruptur dělohy a to riziko tam vždy je. Já se toho také bojím. Prý bych musela podepsat souhlas s přirozeným porodem po císaři. Tak asi budu znovu rodit znovu císařem. 

S Magdičkou jsme byly poprvé ve školce Rozmarýnek, kam bychom ji chtěli zapsat. Budeme tam chodit na přípravku každou sudou středu. Zápis je v dubnu. Snad Magdu přijmou. Přijali by ji ale až od listopadu. Magdičce se ve školce líbilo a hezky spolupracovala a hrála si.

První trimestr končí

Tak vstupuju do 4. měsíce, toto letí. 12+5 jsem byla na 2. části screeningového vyšetření, na ultrazvuku. Vše dopadlo, dobře. Miminko je zdravé. Užívala jsem si asi 10 minut pozorováním miminečka. Na konci ultrazvuku mi paní doktorka řekla, že už vidí pohlaví. Budeme mít holčičku není to jisté samozřejmě na 100%, ale paní doktorka si byla docela jistá. Je to sice ještě brzo, ale je to bývalá primářka ultrazvukového oddělení v ÚPMD a já jí věřím. Myslím, že kdyby si nebyla tak jistá, tak by to vůbec neříkala.

Jsem šťastná, že je holčička zdravá a že už vím pohlaví. To těhotenství získá úplně jiný rozměr. Vše je jasnější a konkrétnější. Už si můžu představovat naši holčičku. Petr byl trochu zklamaný, protože chtěl chlapečka, ale nezbývá mu, než se s tím smířit. Výhodou je také, že může dědit oblečení po Magdičce a myslím, že by si mohly sestřičky dobře rozumět, když jsou od sebe 2 a třičtvrtě roku.

Také máme první fotku z ultrazvuku, je docela povedená. Vyšetření stálo 1200kč a ve 20.tt bude stát dalších 1200kč. Je to hrůza, když jsem byla těhotná s Magdičkou, tak jsem ještě ani za jedno z nich neplatila.

Klepněte pro větší obrázek

O těhotenství s Magdou psala Aneta pro web maminka.cz těhotenský deníček. Připomeňte si jej. 

Startuje seriál „Anetin těhotenský deníček“: 1. trimestr

Sepsala: Aneta Voborníková

Témata: Těhotenství, Vaše příběhy, deník, jezdkyně, Poslední slovo, Výročí svatby, Lněné semínko, Tánin, Emičkou, Mez, Krevní odběr, Šampaňské, Hlenová zátka, Cervix skóre, Velké břicho, Medvědář, Cestovatelka, Dlouhá doba, Mekáč, Rodinné focení, Čokoládový dort, ÚPMD, Křeslo, Čtvrtý den, První pohyb