Maminka.czTěhotenský kalendář

Těhotenský kalendář

Simona Procházková 7.  8.  2020
Co všechno se děje v těle během těhotenství? V těhotenském kalendáři zjistíte, jak roste a vyvíjí se vaše děťátko týden po týdnu, kdy se z embrya stává plod i na co byste si měla dávat během gravidity pozor. Zjistíte, jaká vyšetření a kdy přesně vás čekají, proč jsou důležité testy na výskyt vrozených vývojových vad i kolik ultrazvukových vyšetření se běžně provádí. Dozvíte se, co všechno dokáže zjistit a odhalit prvotrimestrální screening a naučíte se orientovat ve vaší těhotenské průkazce.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. trimestr

V prvních 12 týdnech prochází plod nejdůležitější fází vývoje, kdy se zakládají všechny orgánové soustavy, vyvíjejí se končetiny, nervový systém, plod je tedy nejohroženější z hlediska možného poškození vývoje nesprávným chováním a návyky.

1.týden těhotenství

Zdánlivě se nic neděje, nemáte žádné pocity ani chutě. V době ovulace dozrál ve vaječníku Graafův folikul, praskl a vajíčko spolu s tekutinou se přesunulo do vejcovodu. Na oplodnění byl čas maximálně 24 hodin, pak by vajíčko zaniklo a bylo vyloučeno spolu s děložní sliznicí z těla ven. Hladina progesteronu by klesla. Jenže vy jste těhotná. Progesteron v krvi tedy stoupá, děložní sliznice se ztlušťuje, aby byla připravená pro uhnízdění. Oplodněné vajíčko – zygota, nese 46 chromozomů genetických informací, po polovině od obou rodičů – se z vejcovodu pomalu přesouvá do dělohy. V průběhu své cesty se postupně dělí – rýhuje.

2.týden těhotenství

Pevné uhnízdění oplodněného vajíčka (blastocysty) trvá v děloze asi 13 dní. Jeho počátek může provázet slabé krvácení. Když vajíčko vstupuje do dělohy, proniká do buněk velké množství tekutiny a vzniká blastocysta. Je to období kolem páteho dne od oplodnění a začíná tím proces uhnízďování. Vítězná spermie musela překonat reálně asi 15cm vzdálenost. V těle ženy spermie přežívají 3 až 4 dny, ale oplodnit vajíčko mohou pouze po dobu 48 hodin.

3. týden těhotenství

První lunární měsíc představuje nultý až čtvrtý týden gravidity, tedy období oplodnění vajíčka, jeho rýhování, putování vejcovodem do dělohy, jeho uhnízdění v děložní sliznici a období embryogeneze.

Rozpaky budoucích maminek vstupujících poprvé do těhotenské poradny vzbuzuje určování stáří těhotenství podle data poslední menstruace. Samy si totiž většinou počítají stáří plodu podle data předpokládaného otěhotnění neboli koncepce. Některé nastávající maminky jsou si dokonce zcela jisty dnem otěhotnění a ne vždy pak porozumí výpočtu stáří plodu podle posledních menses (PM).

4.týden těhotenství

Embryu jsou dva týdny. Měří sice maximálně jeden milimetr, ale v buňkách se mu dějí převratné věci. Má dvě části, zevní a vnitřní zárodečný list – ektoderm a entoderm. Z části, která je přichycena k děloze vznikne placenta, pupečník a ochranné blány. Z vnitřní části samotné děťátko.

5.týden těhotenství

V tomto období by těhotenství mohl potvrdit těhotenský test. Pokud je pozitivní, je na čase objednat se ke gynekologovi. Nejste si jistá? Udělejte si těhotenský test. Stačí střední proud ranní moči, která je nejvíc koncentrovaná. Domácích testů je na trhu řada, je možné je opakovat, když budou negativní. Nemusí to hned znamenat, že nejste gravidní. Je-li výsledek testu pozitivní, domluvte si  návštěvu u svého gynekologa. Gynekolog vás převezme do péče o těhotné ženy a vypočítá předpokládaný termín porodu. Příznaky těhotenství se u jednotlivých žen mohou lišit. Mezi nejčastější patří nevolnost, nechutenství, zvýšená únava a ospalost, přecitlivělost prsou, bradavek a určitý tlak v nich, nechuť až odpor k některým potravinám (pachuť z kávy, čaje, atd.), časté močení (zvětšující se děloha tlačí na močový měchýř).

Těhotenská kalkulačka: Spočítejte si termín porodu

6.týden těhotenství

Děloha se začíná zvětšovat a změkčovat, možná cítíte tlak v prsech. Na ultrazvuku vám lékař ukáže základy embrya. Může vám být mdlo, můžete se cítit unavená, zvedá se vám žaludek…Těhotenství se hlásí ke slovu. Děloha se začíná zvětšovat a změkčovat, možná cítíte tlak v prsech. Běžná je zvýšená únava a potřeba spánku, stejně jako náladovost. Změny působí hormony v organismu. Na ultrazvuku se již ukáže základ embrya. Na konci šestého týdne už můžete vidět první srdeční činnost.

Plod připomíná pulce, měří asi jeden až dva centimetry, má vlastní krevní oběh, který začíná fungovat.  Vznikají základy končetin, první se vyvíjejí paže. V tomto období se zakládá většina orgánů. Uzavírá se neurální trubice, z jejíž přední části se vyvine mozek, ze zadní vzniká mícha. Tvaruje se hlavička, zárodek plave v plodové vodě.

7.týden těhotenství

Paže a nohy dítěte v matčině těle se prodlužují, jsou dotvořena ústa včetně jazyka, rtů a pupeny budoucích zubů. Formují se oči, začínají být vidět horní i dolní oční váčky. Tvoří se uši. V tomto týdnu téměř vymizí ocasní část, srdce bije 150× za minutu, pokračuje vývoj orgánů. Ve stavu před dokončením jsou játra, ledviny, střeva a vnitřní pohlavní orgány. Srdeční frekvence těhotné ženy se o čtvrtinu zvýšila, zrychlil se i metabolismus.

8. týden těhotenství

Děťátko měří 30 až 40 milimetrů, váží asi pět gramů. Je už desetitisíckrát větší než při početí. Jasně lze rozlišit hlavovou část a zbytek těla. Hlavička je výrazně větší, ohnutá dopředu. Na ultrazvuku lze zachytit první pohyby zárodku. Začínají vznikat plíce a žaludek, pod tenkou kůží je patrná síť cév. Tento týden je zásadní pro rozvoj zrakového, sluchového a statického ústrojí. Prodlužují se končetiny, začínají se tvořit klouby, i když skelet je prozatím chrupavčitý. Mohou vás trápit nevolnosti, únava, změny chutí, poruchy spánku, zvýšené slinění a pálení žáhy. Hlídejte si váhu, a pokud budou úbytky výrazné, informujte lékaře.

9.týden těhotenství

Jste na začátku třetího lunárního měsíce a vaše dítě prochází velkými změnami. Od temene po zadeček měří už téměř tři centimetry, začíná vypadat jako člověk, ale stále má tvar písmene C.

Má rozeznatelné prsty na nohou i rukou, na prstech se vytvářejí bříška. Pokračuje vývoj mozku a centrální nervové soustavy. V obličeji je vidět primitivní nos s dírkami. Vznikají panenky a čočka, sítnice a oční nerv začínají být funkční, ale oči jsou zavřené, překryté blánou. Přestože na vás těhotenství stále není znát, zvětšuje se dutina břišní a děloha se od početí zdvojnásobila. Tělesná teplota vám neklesá pod 37 stupňů, zvyšuje se množství existujících těhotenských hormonů. Máte v těle vysokou hladinu ženských pohlavních hormonů – progesteronu a estrogenu. 

10.týden těhotenství

Vaše dítě má zřetelněji lidskou podobu, měří kolem pěti centimetrů a váží 5 až 10 gramů. Přestože je vývoj pohlavních orgánů v plném proudu, pohlaví je stále zahaleno tajemstvím a nelze ještě poznat, jestli máte v bříšku holčičku, nebo chlapečka. Pokračuje vývoj plic, žaludku a střev, plod se výrazněji hýbe a díky reflexům začíná vnímat bolest. V 10. týdnu těhotenství končí období zvýšeného rizika vzniku vrozených vad. Máte vyšší tělesnou teplotu i tepovou frekvenci, můžete pociťovat dušnost i zvýšené pocení. Děloha je velká asi jako pomeranč, placenta spojená pupečníkem s plodem už brzy začne fungovat samostatně. 

11.týden těhotenství

Váš potomek měří asi šest centimetrů dlouhý a váží asi 11 gramů, má vytvořenou většinu kloubů, třeba kotníky a zápěstí. Pokračuje vývoj trávicí soustavy, tvoří se základy smyslů, hlavně čichu.

Vaše postava stále zůstává beze změny, ale díky hormonální bouři se vám zlepšuje pleť. Ta je prokrvená a okysličená, tedy zdravější, lesklá a napjatá. Prsy jsou citlivější, plnější a bolí. Můžete zaznamenat zvýšený poševní výtok, ale neznepokojujte se, pokud nepálí a nesvědí.

12.týden těhotenství

Plod od temene po zadeček měří asi osm až devět  centimetrů, vážit může i 14 gramů. Končí první trimestr, vaše těhotenství překonalo zatěžkávací zkoušku a embryo se stalo plodem. Pohlaví už je jasné, placenta přebírá svou úlohu, trávicí systém dokáže vstřebávat glukózu. Utvářejí se hlasivky, vyvíjí se duhovka. Dozrávají chuťové buňky a začíná pracovat imunitní systém. Vyvíjejí se vlasové váčky, později z nich porostou vlasy a vousy. Na prstících rostou nehty, kostra se zpevňuje, dítě už umí zatnout pěst, otvírá ústa, zívá, saje. Směje se a cucá si palce! Vy se cítíte fit – nevolnosti ustoupily, jen časté močení zůstává. Podstoupíte první screening, na kterém lékař zhodnotí růst vašeho miminka, zkontroluje mu všechny orgány. 

13.týden těhotenství

Ledviny vašeho dítěte už produkují moč a slinivka inzulin. Kostra se z chrupavčitého základu začíná přetvářet v kosti, lze rozeznat i žebra. Pokračuje vývoj pohlavních orgánů, vaše dítě občas otevře a zavře pusu, někdy lze rozeznat sací pohyby. Nepříjemná nevolnost mizí, bříško ještě stále není vidět, i když se děloha dostává pomalu nad hranici malé pánve. Těhotenství zatím cítíte jen vy, okolí ho bude moci sledovat za několik týdnů. 

Jak přežít první trimestr? Spěte, zobejte a opakujte si: Není to navždy!

2.trimestr

Nyní vstupujete do nejpohodovější části těhotenství. Pravděpodobně již odezněly ranní nevolnosti a pominulo hlavní riziko možného potratu. Nastávající maminku také ještě netrápí nárůst váhy, který může být v posledním trimestru obtěžující.

14.týden těhotenství

Jste ve druhém trimestru (14.–26. týden gravidity). Je načase vybrat porodnici, zaregistrujte se, později nemusí být místo. Stačí vám těhotenská průkazka, na místě se dozvíte vše potřebné.

Váš plod už měří kolem deseti centimetrů, váží skoro 100 až 150 gramů a je stále pohyblivější. Vy samozřejmě ještě pohyby cítit nemůžete, chrání ho plodová voda. Na rukou a nohou mu rostou nehtíky, pomalu se napřimuje hlavička, pohyby jsou plynulejší, začíná pracovat nervový systém.

Mimika je propracovanější. Dítě pohybuje očima, špulí pusu, zvedá obočí, polyká tekutinu a močí do ní. Tím přispívá k tvorbě plodové vody, v níž bude plavat až do samotného porodu. Začíná s nácvikem dýchacích pohybů. Navštěvujete pravidelně těhotenskou poradnu a podstupujete běžná vyšetření. Vždy informujte svého gynekologa o drobných potížích, které vás trápí. Přibírání na váze není nijak dramatické, zatím by nemělo přesahovat 2 kilogramy.

15.týden těhotenství

Plod je dlouhý asi 12 centimetrů. Tělíčko má pokryto tenkou kůží, pod níž jsou patrné cévky, zatím bez jakéhokoli tuku. Začínají mu růst vlásky na hlavičce a jemné chloupky po těle. Hlavička je stále ještě velká v porovnání s tělem. Cítíte se plná energie, vaše srdce je nyní zvětšené a jeho výkon je o 20 % vyšší. Věnujte pozornost výběru potravin, abyste neohrozila své těhotenství.

16.týden těhotenství

Nyní už lze určit pohlaví plodu. Ten měří až kolem 16 centimetrů, váží do 200 gramů. Svaly reagují na podněty z mozku, takže pohyby jsou účelnější. Aktivitám se meze nekladou, plod ohýbá všechny klouby, do kostí se ukládá vápník, imunitní systém vytváří první protilátky. Máte dostatek železa a dalších látek v těle? Užíváte doplňky stravy a vitaminy pro těhotné? I to je námětem do poradny. Nedostatkem železa trpí většina gravidních žen. Dítě si totiž bere železo z těla matky, aby mělo rezervu pro první půlrok života. Jeho nedostatek způsobuje chudokrevnost. Železo najdete v tmavé listové zelenině, červeném mase, mořských řasách, vaječném žloutku a sušeném ovoci.

17.týden těhotenství

Děťátko už si začíná cucat palce, protože články prstíků se vyvinuly, a může s nimi začít pracovat. Ručičky a nožičky mají nehtíky. Oči jsou stále pevně zavřené, i když již ozdobené řasami a sítnice je citlivá na světlo. Děloha se zvětšuje, dosahuje už k pupku, takže jste skutečně těhotná i na první pohled.

18.týden těhotenství

Aktuálně měří plod od temene po zadeček asi 20 centimetrů a váží kolem 220 gramů. Rostou mu plíce a začínají se v nich vyvíjet vzduchové váčky. Na kůži prstíků vznikla bříška, která zajistí svému majiteli jedinečný otisk. U chlapců se vyvíjí prostata, ve střevech se začíná hromadit stolička – smolka.

Pokud čekáte druhé dítě, už můžete cítit pohyby, prvorodičky se dočkají za několik týdnů taky.

Můžete trpět problémy se spánkem. Zkuste si podložit polštářem záda, omezíte pálení žáhy, polštář pod paží vás zase správně „zafixuje na boku“. Bolesti zad zmírní polštář mezi koleny.

19.týden těhotenství

Kůže plodu začíná nabírat úplně tenkou vrstvičku podkožního tuku a vylučuje mázek. Miminko poslouchá ozvy vašeho srdce, navazuje kontakt s vaším hlasem. Mluvte na něj, pomůže to i po porodu, dítě se tak lépe zklidní. Bříško rychleji roste, celkový přírůstek váhy by neměl přesáhnout 10 až 12 kilogramů za devět měsíců. Jezte pestře. Možná vás bolí prsa. Je to běžné, mléčné žlázy totiž zahájily činnost, připravují se, a prsy jsou proto zduřelé a citlivé. Zvětšující se bříško namáhá páteř, dopřejte si tedy cvičení na míči, jděte si zaplavat nebo na těhotenskou masáž.

Těhotenská vyšetření: Musíte opravdu na všechna?

20.týden těhotenství

Dítě měří od temene k zadečku asi 25 centimetrů, váží až 280 gramů a už cítíte jeho pohyby. Zpočátku jako zachvění motýlích křídel, proto si nebudete jistá, zda je „to ono“. V příštích týdnech získáte jistotu. Plodu dozrávají nervové spoje a buňky v centrální nervové soustavě, vývoj smyslů je ve vrcholném stadiu, kůže je pevnější, složená ze čtyř vrstev. Pohybů přibývá, otočky, protahování a kopání nebere konce. Vypadáte dobře, máte kvalitní nehty, vlasy i pleť.  Na velkém ultrazvukovém screeningu máte jedinečnou šanci vidět svého potomka celého, ze všech stran a úhlů. Vezměte s sebou partnera, rodinu, pořiďte si 3D obrázky a záznam.

21.týden těhotenství

Přehoupla jste se do druhé poloviny gravidity, začínáte šestý lunární měsíc. Plod si v děloze cucá paleček, točí se, dělá kotrmelce, různě se pitvoří, šklebí a trénuje sací pohyby, hraje si s pupeční šňůrou, hladí se, drží za nožičky, hmat se stále zlepšuje. Miminku rostou vlásky, chloupky i nehtíky, na jazyku už má vytvořeny chuťové pohárky. Děloha už je nad pupíkem, začíná utlačovat žíly v malé pánvi. To může vést k rozvoji křečových žil na nohou a někdy i v tříslech. Ulevujte nohám ve zvýšené poloze, nenoste utažené punčochy nebo ponožky ani vysoké podpatky.

22.týden těhotenství

Miminko měří kolem 27 centimetrů a váží asi 350 gramů. Zabarvuje se mu oční duhovka – oči získávají svou barvu.Ta je v naprosté většině modrá, teprve několik týdnů po porodu se ustálí na skutečné barvě (pigment potřebuje k dotvoření světlo). Oči jsou stále zavřené, ale obočí i řasy houstnou. Varlata u chlapečků sestupují do šourku a tvoří se v nich sperma, dítěti roste mozek, vznikají stále nové buňky. Vám mohou otékat nohy, křeče v lýtkách jsou způsobeny nedostatkem hořčíku. Z prsů vám už může vytékat kolostrum.

23.týden těhotenství

Proporce plodu se blíží podobě skutečného dítěte. Měří asi 28 centimetrů a váží kolem 450 gramů. V dásních jsou připraveny zárodky prvních zoubků. Dostáváte se do dalšího zlomového období. Vaše dítě překonalo hranici tzv. viability, tedy už by bylo při předčasném porodu schopné přežít mimo dělohu. Samozřejmě že šance jsou malé – asi 1 : 4 až 5 a jistá není ani prognóza případných následků a kvality života.

24.týden těhotenství

Vstup do sedmého lunárního měsíce je dalším krokem, který vás posouvá k porodu. Miminko váží 700 gramů a měří přes třicet centimetrů. Rozlišuje spánek a bdění, které si užívá bohatými pohyby, zatíná pěstičky, otevírá nosní dírky, má založené i pupeny pro stálé zuby. Kromě plic, trávicí soustavy a mozku jsou ostatní důležité orgány už vyvinuty. Plodová voda se rychle mění a přibývá jí. Děloha se dostala až nad pupek, asi na tři prsty. Bolí vás záda, začíná se vám hůř dýchat, miminko tlačí na močový měchýř, takže se vám chce často na záchod.

25.týden těhotenství

Váš potomek měří asi 33 centimetrů a váží kolem 750 gramů. Rozšiřuje škálu pohybů – strká si palec nohy do pusy a saje ho, dokáže se pohybovat v rytmu hudby, kterou posloucháte. Při zvukové stimulaci se mu také lehce zvedá tep. Zívá, polyká plodovou vodu, plíce pracují na svém zrání a zvětšování. Pokožka je stále červená, ale už přibývá tuková vrstvička, chlapečkům produkují buňky ve varlatech testosteron. Vaše bříško se intenzivně zvětšuje, mohou se začít objevovat strie. Jste hormonálně vyrovnanější, prudké výkyvy nálad vás už tolik netrápí.

26.týden těhotenství

Končí druhý trimestr, děloha roste a roste, bříško začíná limitovat sportovní výkony, ale i obyčejný pohyb. Už se přibližujete k finále. Vaše děťátko má vytvořenou sítnici, což znamená, že reaguje na ostré světlo i přes bříško. Víčka se otevírají jen zřídka. Pohyby jsou stále intenzivní a velmi pestré a vynalézavé. Krev se okysličuje prostřednictvím placenty, na povrchu mozku se tvoří závity.

Co vše zařídit před a po porodu? Velký průvodce těhotenským papírováním

3.trimestr

Poslední a nenáročnější trimestr začíná 28. týdnem těhotenství a končí porodem. Plod je již vyvinutý, pokračuje nadále v růstu.

27.týden těhotenství

Dítě nyní měří asi 35 centimetrů, váží kolem 1,1 kilogramu. Vy přiberete (v optimálním případě) asi pět kilo, z toho tři patří miminku. Ve třetím trimestru máte s potomkem jedno společné – budete především přibírat na váze.  Vaše dítě by už bylo schopné samostatného života, ale mělo by stále potíže s dýcháním, protože plíce ještě nejsou úplně zralé. Kůže už není tolik svraštělá, pokračuje ukládání tuku. Děloha pořád roste, tlačí na hrudní koš, ztěžuje tak dýchání. Rozestupující se dolní žebra mohou bolet. Pupík začíná vyčnívat na povrch, po porodu se vrátí zpět do důlku.

28.týden těhotenství

Osmý lunární měsíc se vyznačuje tím, že se plod začíná ustalovat v poloze hlavičkou dolů. Stále je ale čas, aby se případně přetočil. Hlavička už proporčně odpovídá tělíčku. Dítě měří asi 36 centimetrů a váží více než 1200 gramů. Mozek finišuje – roste, zvětšuje objem, ale i množství záhybů a rýh. Řídí dýchání a tělesnou teplotu. Miminko má otevřené oči, ty se pohybují a reagují na světlo. Orgány stále rostou, kosti se prodlužují a sílí. Dítě dokáže rozlišit světlo přirozené a umělé, je velmi citlivé na světlo, chutě i vůni.

29.týden těhotenství

Pohyby plodu už nebudou tak intenzivní, miminko totiž zaplňuje dělohu a nemá uvnitř tolik prostoru. Dozrávají mu svaly, plíce i mozek. Sílí vlásky, rostou nehty. Kostní dřeň převzala krvetvorbu, proto se červené krvinky už netvoří v játrech. Nyní už to bude o relaxaci, odpočinku. Zkoušejte dýchání, případně porodní polohy. Už je nejvyšší čas začít s masážemi pánevní hráze, uleví a připraví kůži na zátěž při samotném porodu.

30.týden těhotenství

Dítě měří kolem 38 centimetrů, váží jeden a půl kila. I ve spánku je aktivní, zvyšuje se mu tepová frekvence, ale pohybů ubývá. V plicích přibývá bílkoviny surfaktantu. V případě předčasného porodu bude tato látka aplikována injekčně, aby se zrychlila její tvorba. Plod může cítit bolest a reagovat na různé podněty. Hýbe hlavičkou z jedné strany na druhou. V této době bývá velmi aktivní, kope a různě se pohybuje. Pokud by se pohyby staly méně častými, nebo by přestaly úplně, může to být známka toho, že je něco špatně.

31.týden těhotenství

Dítě měří skoro 40 centimetrů, váží téměř 2 kila. Pokožka růžoví, má podkožní tuk, dítě je prostě skoro připravené vstoupit do světa. Otáčí hlavičkou, otevírá očička, hodně spí. Pohyb už je kvůli jeho velikosti omezený. Většina plodů je otočená hlavičkou dolů, tedy připravená k porodu. Děloha tlačí na bránici a žaludek. Důsledkem toho je, že většinu těhotných žen trápí pálení žáhy či krátký dech. Jak miminko začíná klesat do pánve, zvyšuje se tlak hlavičky na močový měchýř. Již v této době může žena běžně i několikrát za den pocítit první kontrakce. Pokud nehrozí riziko předčasného porodu, což  vždy posoudí lékař, je to naprosto normální a neměla byste se ničeho bát. V tomto období žena přibírá kolem půl kila za týden, necelá polovina z toho je přibírání dítěte.

32.týden těhotenství

Dítě váží zhruba 1,80 kg a měří asi 41,5 cm. Obličej se vyhlazuje a zakulacuje. Hlavičku má porostlou vlásky, oči jsou modré. Kosti jsou plně vyvinuty, ale jsou ještě měkké. Většina orgánů miminka už by pracovala na vlastní pěst, tuku v podkoží přibývá. Mozek se stále zvětšuje. Pohyby cítíte spíš jako otáčení než kopání nebo větší aktivitu. Sledujte, zda se objevují v pravidelných intervalech.

Bříško už je velké, můžete mít problémy s chozením do schodů, sezením nebo nazouváním bot. Paty dítěte jsou zaražené skoro až ve vašich plicích. V této době mohou mít některé maminky problémy i s otoky, zvláště potom s otoky nohou. Matka v tomto prochází nejen tělesnými změnami, ale především změnami emocí.

33.týden těhotenství

Plíce miminka dozrály. Surfaktant je v dostatečném množství, dítě se může narodit. Stejně imunitní systém už dokáže bojovat proti některým infekcím. Kosti jsou stále měkké, ještě potřebují několik dní. Hmotnost přes dva kilogramy a délka přesahující 40 centimetrů ale napovídají, že už máte velké dítě, které by o život dostatečně zabojovalo.

34.týden těhotenství

Placenta je maximálně zralá, začíná stárnout. Dodává dítěti kyslík i živiny, chrání před některými infekcemi, odvádí z těla zplodiny. Lékaři musejí sledovat její uložení a kondici. Vaše únava se neustále zvyšuje. V noci často chodíte na záchod, neklidně spíte, můžete se cítit vyčerpaná. Můžete stále cítit nepravé kontrakce. O známky předčasného porodu se může jednat v případě, že cítíte více než čtyři kontrakce za hodinu.

35.týden těhotenství

 Vaše miminko je dlouhé asi 43 až 45 cm a váží kolem 2,3 kg. Stále ještě přibývá na váze, ale dochází už ke zpomalení růstu. V této době je velice aktivní, poslouchá okolní zvuky, občas vás vyleká kopnutím, ale většinu času prospí. Má už i své sny. Pokožka dítěte se začíná zbarvovat dorůžova, je méně průsvitná. Dítě může koordinovat své pohyby. Můžete mít i problémy s dýcháním, protože většinu prostoru v bříšku zaplňuje dítě a plíce tak mají málo prostoru. Měla byste si již připravit všechny věci do porodnice.

36.týden těhotenství

Plod váží kolem 2,70 kg a měří asi 45 až 48 cm. Dítě už vypadá jako před narozením, mračí se, usmívá, zvedá obočí a mrká. Chmýří z těla zmizelo. Pupeční šňůra je dlouhá asi půl metru. Dítě by již mělo být v poloze hlavou dolů a mělo by sestupovat dolů do pánve. Tím se zmenší problémy s dýcháním a pálením žáhy, ale na druhou stranu to znamená velmi časté močení a obtíže při chůzi. Můžete pociťovat bolesti ve stydké oblasti, v tříslech a na vnitřní straně stehen. Jsou způsobeny tlakem plodu na nervové pleteně. Od tohoto týdne budete chodit na lékařské prohlídky každý týden až do porodu.

37.týden těhotenství

 Vaše tělo se vyrovnává s velkou zátěží a s velkým váhovým přírůstkem během posledních týdnů. Je vám horko. Pohyby plodu cítíte trochu méně, neboť miminko již nemá v děloze tolik místa. Některé maminky mohou mít najednou pocit, že by měly udělat velký úklid domácnosti. Tomuto návalu energie se říká hnízdící instinkt.

38.týden těhotenství

Děťátko váží 2,50 až 3,50 kg a měří kolem 48 cm. Reaguje na světlo, zvuk, otřesy, chlad či teplo a má také vyvinutou chuť. Miminko je již plně vyvinuté, schopné žít mimo dělohu. Vzhledem k velkému bříšku se vám bude v noci špatně spát, proto se snažte co nejvíce odpočívat přes den. Maminkám se může hůř dýchat, jakmile ale začne plod sestupovat dolů do porodních cest, dostaví se úleva. Neležte dlouho na zádech. Vaše váha se ustálila. Mohou se dostavit pocity nervozity a obavy z blížícího se porodu. Každým dnem vás už mohou překvapit silné stahy (kontrakce) nebo odtok plodové vody. Z porodnického hlediska je dítě od 38. týdne těhotenství považované za donošené, do té doby se hovoří stále o předčasném porodu.

39.týden těhotenství

Miminko měří  50 až 51 cm, váží v rozmezí 2,5 až 3,5 kg. Každým dalším dnem v děloze přibývá na váze o 28 g. Ve většině případů je již již otočeno hlavičkou dolů a takto připraveno k porodu. Tělo dítěte je od matky zásobeno protilátkami proti nemocem. Bude je využívat i v prvních několika měsících života, než se jeho tělo naučí vytvářet vlastní protilátky. Děložní aktivita je největší večer, může se vám kdykoliv přihodit, že začnete rodit. Proto buďte na porod připravena. Mějte sbaleno a naplánováno, kdo a jak vás do porodnice dopraví. Pokud odteče plodová voda, začnete krvácet nebo jsou stahy již pravidelné po pěti minutách, je čas na odjezd do porodnice.

40.týden těhotenství

Vstupujete do posledního týdne těhotenství. Nervozita vrcholí, měla byste ale vědět, že 95 % miminek se narodí jindy než ve stanovený termín, proto zachovejte klid. O přenášení se hovoří, trvá-li těhotenství déle než 42 týdnů, resp. 294 dnů. Není možné, abyste nepoznala začátek porodu. Tři klasické příznaky se mohou se objevit v jakémkoli pořadí: krvácení z pochvy, odtok plodové vody a kontrakce. Pokud se dostaví, odjeďte do porodnice.

Témata: Těhotenství, Porod, Miminko, Těhotenství týden po týdnu, Od těhotenství k porodu, sperma, mázek, Těhotenský kalendář, Játra, Děloha, Kosťa, Prognóza, Tělo dítěte, Finiš, Rozpaky, Určování, Ospalo, Dlouhá, Šmolka, Progesteron, Nervozita, Laťka, Plod, Trimestr, Otáčení