Maminka.czTěhotenský test

Menstruace nikde a těhotenský test stále negativní? Tohle jsou důvody!

Simona Procházková 29.  10.  2021
Jste si téměř jistá, že se vám podařilo otěhotnět, tělo vysílá signály, že je něco jinak, přesto se na těhotenském testu pořád nechtějí objevit dvě čárky? Nejste v tom sama. Negativní výsledek testu z moči po pár dnech zpoždění „vašich dnů“ je běžnější, než si myslíte. Proč to tak je?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přestože se domácí těhotenské testy v průběhu let hodně zdokonalily a jsou zpravidla spolehlivým a přesným potvrzením těhotenství, stále existuje mnoho případů, kdy mohou ukázat falešně negativní výsledky. Fungují na základě testování malého vzorku moči, ve které dokážou detekovat hormon hCG (lidský choriový gonadotropin) neboli tzv. těhotenský hormon. Ten je produkován vyvíjejícím se embryem a později placentou. Přesto se občas stane, že na sobě pociťujete veškeré příznaky počínající gravidity, menstruace se zpozdí, a když natěšeně „počuráte“ papírek (případně sofistikovanější plastovou tyčinku), nic se neukáže.

VIDEO: Těhotenský test a příznaky těhotenství. Jak ho zaručeně poznat?

Falešně negativní test? I tak můžete být těhotná.

„Vůbec nejčastější příčinou falešně negativního výsledku domácího těhotenského testu z moči je, že ženy obvykle spěchají, jsou netrpělivé a test si udělají příliš brzy. Pokud jste totiž příliš horlivá, je možné, že k oplodnění vajíčka došlo teprve před krátkou dobou (ovulace například proběhla později) a hladina hormonu hCG v organismu je ještě příliš nízká na to, aby ji test dokázal zachytit. Dalším důvodem může být příliš zředěná moč, pokud během dne hodně pijete a netestujete z první ranní moči,“ upozorňuje Dr. Stuart Spitalnic z americké Brown University.

Co všechno tedy může být příčinou, že vám test vytrvale ukazuje, že těhotenství se nekoná, ačkoli byste vsadila celé své jmění na to, že v očekávání určitě jste?

Možná jste příliš nedočkavá aneb Když testujete brzy...

Pozorujete na sobě příznaky raného těhotenství, cítíte, že se něco děje a menses je stále v nedohlednu? Nespěchejte. Těhotenské testy fungují na principu detekce hormonu hCG v moči, který jsou ale schopné zachytit až od určité hladiny. Pokud je koncentrace hormonu v těle zatím příliš nízká, test ji nemusí spolehlivě zaznamenat. Počkejte pár dní, během kterých se v organismu vytvoří jeho potřebné množství.

Domácí testy jsou schopné rozpoznat hCG v moči až zhruba dva týdny po oplodnění. Pro 99% přesný výsledek musí test detekovat nejméně 25 miliónů mezinárodních jednotek na mililitr (mIU/ml), přičemž v prvních dvou týdnech těhotenství je v moči přítomno jen asi 10 mlU/ml hormonu hCG.

Čemu se rozhodně vyhnout v počátku těhotenství? A proč?

Vadný těhotenský test

Je tu možnost chybného výsledku z důvodů, že jste použila špatný test. Možná jste ho měla doma příliš dlouho a vypršela již expirační doba nebo jste ho skladovala v nevhodných podmínkách (vlhké prostředí, příliš vysoká teplota). Kupte si v lékárně nový těhotenský test a vyzkoušejte znovu.

Nepravidelný menstruační cyklus

Jen málokterá žena se může pochlubit zcela pravidelným menstruačním cyklem. Některé si podle něj sice můžou téměř řídit hodinky, ve většině případů to ale neplatí. Víte, který den cyklu u vás obvykle probíhá ovulace? Je totiž možné, že se zrovna v době, kdy jste otěhotněla, o pár dní opozdila (tím pádem proběhlo později i uhnízdění oplodněného vajíčka), což může způsobit, že v době očekávané menstruace se sice krvácení nedostaví, hladina hCG hormonu, produkovaná embryem bude ale ještě nízká. Z tohoto důvodu se doporučuje testovat až dva týdny po vynechání menses.

Co se děje s kůží během těhotenství? Tyhle problémy a změny se objevují nejčastěji

Čekáte dvojčata (nebo trojčata)

V případě vícečetného těhotenství produkuje někdy organismus nastávající maminky v prvních týdnech extrémně vysokou hladinu hormonu hCG (která navíc rychle stoupá), kterou nemusí být domácí těhotenské testy z lékárny schopné detekovat, právě proto, že je v močí příliš koncentrovaný. Jde o imunologickou záležitost, nazývanou odborně jako tzv. "variant hook effect".

Mimoděložní těhotenství

K závažné komplikaci v podobě mimoděložního těhotenství dochází tehdy, když se oplodněné vajíčko implantuje na jiném místě než v děložní dutině (nejčastěji ve vejcovodu), což výrazně zpomaluje produkci hCG hormonu. Jde o poměrně vzácný, ale v některých případech až život ohrožující stav, který se musí včas diagnostikovat a akutně chirurgicky řešit. Varovnými signály jsou silné křeče a bolesti v podbřišku, případně zvýšená teplota a nevolnost.

Bez ovulace neotěhotníte! Jak ji poznáte a co o ní možná ještě nevíte?

Pozor na GTD. Co to je?

Trofoblastická nemoc (GTD) je velice vzácná porucha, která ale umí značně zkomplikovat těhotenství. O co jde? Trofoblast je embryonální tkáň, která je základem placenty a její buňky pronikají do sliznice dělohy, zároveň se mohou šířit krví i do dalších orgánů. Trofoblastická nemoc je porucha vývoje placenty, kdy vzniká hroznovitý útvar (plod nemusí být přítomen vůbec nebo je zakrnělý). Některé formy mají tendenci k lokálně agresivnímu růstu. Tyto nádory nejsou většinou zhoubné, ale těhotenství zpravidla končí potratem, jelikož embryo se nemůže vyvíjet.


Nejoblíbenější produkty

GS Mamatest 10 těhotenský test 2 ks GS Mamatest 10 těhotenský test 2 ks
nabízí 60 obchodů za ceny od 38 Kč
Porovnat ceny

Další oblíbené testy


Cysty a hormonální poruchy

Je samozřejmě možné, že test ukazuje zcela správně a vy prostě nejste těhotná, jakkoli jste o tom skálopevně přesvědčena. Menstruace se může zpožďovat z řady jiných důvodů, než je gravidita: ovariální cysty, hypertyreóza (zvýšená funkce štítné žlázy), syndrom polycystických vaječníků, hormonální nerovnováha (zejména vysoká hladina hormonu FSH, který stimuluje růst folikulů ve vaječnících), sekundární amenorea, drastický dietní režim, dlouhodobý stres nebo v nejhorším případě dokonce některé typy nádorů (např. nadledvin). Proto je při podezření na jakýkoli zdravotní problém na místě navštívit lékaře a poradit se o dalším postupu.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Než otěhotníte, Tipy a rady v těhotenství, Těhotenský test, Zdraví žen, Menstruace, Placenta, Embryo, Ovulace, FSH, HCG, Negativní výsledek, Hladina hormonu, Moč, Záznam, Nejčastější důvod, Hypertyreóza, Amenorea, Ohrožující stav, Hodinky, Nerovnováha, Stimul, Nik, Hormon, Zdraví na Heureka.cz

Video