Maminka.czTipy a rady v těhotenství

Těhotenství a katastrofické scénáře: Nevěřte všemu, co se povídá!

Veronika Vlachová 19.  6.  2019
Během těhotenství jsme nejproduktivnějšími scenáristkami katastrofických situací. Dokážeme přemýšlet nad tím, co všechno by se mohlo pokazit. Zkrátka některé z nás přepadávají úzkosti. Dá se s nimi vlastně něco udělat, abychom těhotenství prožívaly v blaženém a tak důležitém klidu?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jakýkoli výsledek vyšetření očekáváte se zatajeným dechem. Při každé neobvyklosti vám v hlavě rotují katastrofické scénáře. A někdy vás dokonce přepadnou i takové strachy, že to všechno stejně špatně dopadne. Poznáváte se? Těhotenství je doba, kdy se nacházíte v jiném stavu, a to evidentně ve všech ohledech. Jenže co když úzkosti a strachy začínají zasahovat do normálního chodu života? 

Spouštěče kolem nás 

To, že se o svoje miminko bojíte a často cítíte strach, že by se mohlo špatně vyvíjet nebo dokonce nadobro umlknout, je přirozené. Jenže jak upozorňuje psychoterapeutka Dominika Čechová, dnes jsme jako budoucí matky zahlceny množstvím často rozporuplných informací a strach a úzkosti se kvůli tomu jen zintenzivňují: „Takové informace nás uvrhují do beznadějných pocitů, že neděláte vše dobře nebo že nám či dítěti něco špatného hrozí.“ A to i psychicky odolné matce může dávat impulz k tomu, aby se cítila nejistě. Úzkosti v nás ale mohou vyvolat jiné záležitosti, které nás obklopují.

Obavy v těhotenství: Internetové diskuze je jen přiživují. Co pomáhá?

Například certifikovaná dula a maminka tří dětí, Adéla Lančová, je přesvědčená, že obavy či uměle vyvolávané strachy, které se dnes dokážou nejrychleji šířit i skrze internetové diskuse, souvisejí s nedostatkem předchozích zkušeností s porodem: „Naše matky, tety ani jiné ženy v našem okolí o porodu obvykle moc nemluvily. Většina žen, které v současné době rodí, mají maminky, které rodily v sedmdesátých či raných devadesátých letech, což je doba, kdy se často rodilo opravdu nepěkně. Takže není nic pozitivního v tomto tématu ke sdílení. Ženám tedy chybí přirozené vzory a přirozeně sdílené informace o porodu a raném mateřství.“ Spouštěčů úzkostí během těhotenství ale může být víc: někoho může rozrušovat představa bolestivého porodu, změny tvarů nebo pocit, že váš stav partnera nijak emočně nezasahuje. 

Budu úzkostlivá? 

Úzkost je popisována jako nepříjemný emoční stav, jehož příčinu není možné definovat. To znamená, že úzkosti nelze připsat žádnou jasnou příčinu jako třeba specifickou vlastnost nebo myšlenkové nastavení. „Ale existuje něco jako úzkostný typ osobnosti, tedy soubor faktorů, které úzkosti umožňují nebo je prohlubují,“ doplňuje psychoterapeutka Dominika Čechová. Významnou roli ve vztahu k těhotenství hraje i vztah s vaší maminkou. Proč? „Každá matka své dceři totiž předává vědomý i nevědomý obraz těhotenství a mateřství . 
Nelze tedy očekávat, že komplikované vztahy matka–dcera se v nadcházející generaci samy od sebe zlepší. Nechtěná, nemilovaná dcera se jen velmi obtížně stane milující matkou. Většinou se jedná o řetězení podobného tématu napříč několika generacemi, do té doby, než se najde nějaká odvážná žena, která prací na svých osobních tématech řetězení přetne. Anebo se v takhle zatíženém rodě přestanou děti rodit,“ vysvětluje psychoterapeutka. 

Těhotenská úzkost: Nezáříte štěstím? Na hormony to nesvádějte

Když strachy přijdou 

Ať už máte k úzkostlivým stavům dispozice, nebo máte naopak všechny podmínky a předpoklady k tomu být psychicky odolnou matkou, v současné době většina žen své odpovědi na všemožné otázky hledá na internetu, případně v internetových diskusích či na neověřených zdrojích a zbytečně v sobě vyvolávají pocity úzkosti. „Nejlepší je chodit na odbornou psychoprofylaxi, odborné cvičení a relaxaci. Důležité je mít správné informace a nikoli info typu: jedna paní povídala! Prostě zjišťujte si dobré informace a od dobrých a odborných zdrojů,“ zdůrazňuje porodní asistentka a autorka příručky pro ženy Těhotenství a porod, Magdalena Mikulandová.

Opravdu potřebujete předporodní kurz? A je dobré vzít s sebou tatínka?

Jedna z dalších možností, jak pracovat se svými úzkostmi v souvislosti s těhotenstvím a nastávajícím porodem či mateřstvím, je zapsat se do předporodních kurzů. Právě na nich můžete své obavy sdílet s dalšími ženami v podobné situaci nebo získat kontakt na odborníky. Jak ale upozorňuje dula Adéla Lančová, vybírat byste měla kurzy nezávislé na porodnici: „Kurzy samotných porodnic bývají zavádějící. Žena se tam dozví jen,jak to tady děláme my‘, ale nedozví se, jak je to pro ni a její miminko nejlepší, jaká jsou doporučení ze strany Světové zdravotnické organizace a jiných mezinárodních institucí.“

Každé z vás ale bude pomáhat něco jiného, ovšem psychoterapeutka Dominika Čechová doporučuje všem blízkost důvěryhodné osoby, se kterou lze úzkosti probrat: „Mluvení o problémech, které žena vnímá, představuje jakýsi ventil jejích strachů . Je potřeba k tomu, aby se v jejím těle zbytečně nehromadily stresové hormony a nepříznivě neovlivňovaly průběh těhotenství.“ Pokud takovou osobu, o kterou byste se mohla opřít, nemáte, nestyďte se svěřit se do terapeutické péče. 

Práce s úzkostmi 

Podle světového guru mindfulness meditace, Jona Kabat-Zinna, se rozrušené myšlenky i první nepříjemné pocity dají překonat tím, že s nimi nic nebudete dělat. Na první pohled to na úspěšnou metodu nevypadá, ale jak popisuje ve svém základním díle o tomto přístupu Život samá pohroma, to nejzásadnější bude probíhat uvnitř vás: „Úmyslně sledujeme svůj strach a úzkost, když se objeví, stejně jako to děláme s bolestí. Když se přiblížíme ke svým strachům a sledujeme, jak vycházejí na povrch ve formě myšlenek, pocitů a tělesných počitků, budeme v mnohem lepším postavení pro to, abychom je rozpoznali takové, jaké jsou, a věděli, jak na ně vhodně odpovídat.“

Snadnější porod? Chce to hlavně pohyb. Jaký je nejlepší?

Podle tohoto zakladatele Kliniky pro snižování stresu funguje úměra: čím více se tomuto „nicnedělání“ věnujete, tím lépe se pak cítíte ve své kůži. A získáte pak lepší předpoklady k tomu tyto stavy překonat. Cílem je strach, který ve vašem těle koluje, postupně svým pozorováním poznávat a tím ho redukovat, až ztratí něco ze své síly. Pokud se na tuto metodu necítíte nebo vám připadá příliš ezoterická, vrhněte se třeba na pohybové aktivity, které se obecně doporučují jako protilék na úzkosti. Může to být těhotenská jóga, obyčejné procházky či plavání. 

Nejčastější pověry o těhotenství, kterým stále věříme

Během pohybu se totiž zvyšuje hladina některých „hormonů štěstí“, které navozují lepší pocity. V žádném případě jen tak nečekejte, že nepříjemné stavy úzkosti samy od sebe přejdou. „Pokud žena trpí silný mi úzkostmi už během těhotenství, lze předpokládat, že se po porodu bez odborné péče budou dále prohlubovat,“ upozorňuje Dominika Čechová. 

Témata: Těhotenství, Mateřství, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady v těhotenství, Nezapomínejte na sebe, Strach, mindfulness, Katastrofický scénář, Zatajený dech, Zásah, Internet, Psychoterapeutka, Těhotenství a porod, Nicnedělání, Adéla Lančová, Úzkost, Pocit úzkosti, Scéna, Klinika, Scénář, Matka, Guru, Kat, Psychoterapeut