Maminka.czTěhotenství

Tahák pro výběr jména

Klára Kotábová 16.  11.  2011
Dívčí jméno Šanel už sítem odborníků na jména prošlo. Pokud se mi narodí další dcera, slibuju, že se bude jmenovat Prada! Nebo mi to neprojde?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Při výběru jmen jsme se s manželem drželi při zemi. Vycházeli jsme z předpokladu, že k českému příjmení se nic jiného než česká klasika nehodí. Jak jsme se mýlili. Proč jsem třeba nesáhla po oblíbené Samantě, Isabelle, Aidě nebo jiné světovější možnosti? Dnes už vím, že kdybych před lety věděla, že budu mít tři dcery, nazvala bych je Kazi, Teta a Libuše. Prostě proto, že to nejsou jména obvyklá, ale krásná a česká. Zajímalo by mě, jestli by prošla dnešním sítem a pečlivou kontrolou, nebo zda by byla zamítnuta jako naprosto nevhodná a nepoužitelná.

NENECHTE SI UJÍT: Chudáci děti: Nejhorší dětská jména světových celebrit

Tahák pro výběr

Pokud si nejste jista, jak své zlatíčko pojmenovat či jestli je taková verze jména povolená, obraťte se v předstihu na matrikářku. Měla by mít u sebe seznam povolených a uznaných jmen vydaných v přehledné knize, takže budete prakticky okamžitě vědět, na čem jste. Na druhou stranu, i když vámi zvolené jméno v seznamu nebude, nemusíte házet flintu do žita, zažádejte si o odborný posudek a uvidíte. Kdybyste třeba v sedmdesátých letech chtěla svého potomka pojmenovat Aidan, nejspíš by vám to vzhledem k politické situaci u nás neprošlo, dneska byste měla být v klidu. Stačí doložit, kde se vámi zvolené jméno užívá, a je na úřednících, aby rozhodli, jestli je použitelné i v české kotlině, nebo ne. Na výběr jména pro svého potomka máte až půl roku jeho života.

Počítejte ale s tím, že se bude v rodném listě jmenovat NEZJIŠTĚNO NOVÁK. Třeba. A teprve v okamžiku, kdy se rozhodnete, komu je vaše dítě podobné, jaké jméno by se hodilo k jeho osobnosti nebo vám jiné podstatné záležitosti konečně rozkryjí, jak se bude jmenovat, můžete úřady požádat o opravu v zápisu.
Podle zákona ale na rodný list nemůžete čekat až do doby, než se rozhodnete. Vaše ratolest jej potřebuje co nejdřív po narození. Bez něj by totiž nezískala zdravotní pojištění a podobně. Vaše dítě může mít oficiální jméno a doma na něj volejte, jak chcete.
Naše Viktorka si třeba myslí, že se jmenuje Vikulka. Na Viktorii neslyší. Baruška je Bibu a Andulka Aňa.
Laskyplné a bez oficiálních obstrukcí…

Vyberte si

Pro snadnější orientaci pro vás máme nejpřehlednější seznam oblíbených českých jmen. Stovku holčičích a tentýž počet chlapeckých jmen. Je jen na vás, jestli sáhnete po rodinném, nebo „moderním“. Jedno je jasné. Třešinka se vaše slečna jmenovat nebude, takže jí tak můžete říkat v rodině, ale na sešit si bude muset psát něco konzervativnějšího. Na druhou stranu, není to dobře? Malému dítěti by jméno Třešinka docela slušelo, dokážete si ale představit, že za třicet let bude z vaší dcery právnička a bude se představovat například advokátka Třešeň Vávrová? Kdo jí bude věřit, že opravdu umí? Pokud vám výčet jmen nestačí, podívejte se na www.maminka.cz

Exotický nádech

Nemusíte mít partnera cizince, a přesto se vaše dítě může jmenovat jinak. Zapomeňte na Lenku, Petru nebo třeba Míšu, vaše dcera si přece zaslouží exoticky znějící jméno, které jí otevře dveře do světa. V České republice tak byla povolena například: Aasshynia, Biqi, Elaine, Fathíja, Gaoxiang, Imana, Lupita, Olexandra nebo Zlatica. Během celého roku 2010 se vůbec dařilo a jmenný seznam tak hýří zajímavostmi. Na dětském hřišti si dnes hraje (třeba hned vedle vaší Aničky) Liliana, Tea, Timea, Madlen, Angelína, Babeta, Donáta, Šanel, Graciela nebo Mišela. A jak se teoreticky mohl jmenovat váš syn, kdybyste se rozhodla experimentovat? Klidně Abdoul, Bilguut, Dmytro, Enaki, Kazuki, Spiros, Vittorio, Thang atd. Do mateřského centra s vámi mohou chodit Zachariáš, Ervín, Česlav, Gorděj, Andělín, Miloň, Vavřínek, Nikodém, Oktavián nebo Jiljí. Samozřejmě vliv na cizokrajná jména a jejich výskyt mají rovněž přistěhovalecké a smíšené páry, kdy se prvorozené dítě jmenuje po někom z původní rodiny. Mimochodem, na výsluní zájmu se vrací staré české jméno – Melichar!


Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Jména, Výběr, Aida, Prvorozené dítě, Česká klasika, Babeta, České jméno, Liliana, Šanel, Grácie, Exotický nádech, Aidan, Gracie, Melichar, Třešinka, Tímea, Výběr jmen, Ervín, Výběr jména, Jiljí, Tah