Maminka.czTěhotenství

Vánoce s bříškem: Zapomeňte na úklid i půst, s cukrovím opatrně

V těhotenství můžete Vánoce vnímat přímo magicky. Lidé se na těhotnou ženu víc usmívají a rozmazlují ji, tak si užijte zvýšenou starostlivost a péči a hlavně se neuhoňte. Žádný velký úklid ani hodiny v kuchyni. Dokonalé svátky s bříškem budou tak jako tak. I bez nablýskaných oken a dvanácti druhů cukroví.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Předvánoční úklid s rozumem

Pokud už děti máte, přečtěte si knížku o mumincích Tatínek píše paměti. Seznámíte se s Kryšánkem, jehož rodiče zemřeli při velkém úklidu. A pokud by vám to nestačilo, tak vězte, že vdechování chemických čisticích prostředků může ohrozit správný vývoj dítěte a přílišné ohýbání ke kbelíku (a jeho nošení) dítě v děloze nepřirozeně mačká. Existují úklidové firmy. 

VIDEO: Perníčky: Kde se vzala nejoblíbenější vánoční tradice?

Na adventní půst zapomeňte

Měl sloužit k duchovní obrodě, zklidnění a přirozenému pročištění organismu.
Malé děti, starší a nemocní lidé a ženy v jiném stavu jej držet nemuseli. Pokud si bez něj neumíte advent představit, vzdejte se potravin, kterými se rozmazlujete, tedy kávy, čokolády, sladkostí. Jezte maso, vejce a mléčné výrobky, vyvážená strava pětkrát denně vám zajistí dostatečný přísun energie a posílí i imunitu.

Jak bude letos slavit Vánoce královská rodina? Víme, co bude k večeři, kdo zdobí stromek i jaké dárky si dávají

Přeplněná MHD není pro vás

O adventu hromadná doprava najede buď na sváteční jízdní řád, nebo se do města vydá dvakrát víc lidí, každopádně se do dopravních prostředků stěží vejdou. Tlačenice a smrkající dav obtěžkaný taškami a krabicemi je noční můrou dámy s bříškem. Snažte se vyhnout cestování ve špičce a místo do nákupního centra vyrazte raději do přírody.

Pozor na virózy

Večírky a setkání, stres v práci i s přípravou Vánoc, střídavé přechody z tepla do zimy, větrné studené počasí a únava spojená s koncem roku zvyšují riziko nachlazení i virózy. Oblékejte si víc vrstev, které můžete podle potřeby odkládat, pijte hodně čaje a dostatečně odpočívejte. Dopřejte tělu třikrát denně 250 mg vitaminu C.

Sváteční hostina může být střídmější

Mnohahodinové vyváření je náročné pro každého, nenechte se rodinou přesvědčit, že se všichni sejdete u vás, abyste nikam nemusela jezdit. Na rovinu řekněte, že vás stání u plotny zmáhá, horko z trouby unavuje a z linoucích se vůní se vám dělá nevolno i v osmém měsíci. Ať na společnou večeři každý něco přinese.

Ani nemusíte všechno ochutnat, naopak. I když si dáte jen kousek, můžete si kombinováním mnoha pokrmů způsobit zácpu, plynatost, přejedení nebo pálení žáhy. Nabízené pohoštění zdvořile odmítněte, že máte sice velké břicho, ale moc se do něj nevejde.

Jejda! Vánoční nehody a trapasy, které nechcete zažít. Ale pobaví

Zároveň se ale nevzdávejte svačinek mezi jídly. Sáhněte po ovoci, syrové zelenině, jogurtu, kefíru. „Při pálení žáhy zkuste Rennie či Gaviscon, které mohou užívat i těhotné. Na zácpu pomáhá víc pít a hýbat se. Střeva uvolní i šetrný roztok laktulózy nebo laktobacily,“ doporučuje lékárnice Daniela Vondráčková.

K přípitku volte nealkoholický sekt nebo perlivou limonádu, jen pozor na bublinky, mnoho těhotných po nich škytá. Na rozdíl od vás nemá dítě enzymy na odbourávání alkoholu, který k němu prochází placentou a poškozuje mu tkáně i centrální nervovou soustavu, takže se mu vyhněte.

Tohle zabere! 10 potravin, které uleví od pálení žáhy v těhotenství

Cukroví stačí pár oblíbených druhů

Největší symbol českých Vánoc a šikovnosti každé hospodyňky. S klidem letos vynechte maraton nočního pečení a připravte jen pár druhů. Několikahodinové stání u trouby nebo sezení nad zdobením, náročné hnětení těsta, to vše vás může hodně zmáhat. Další vám mohou přinést návštěvy anebo ho jednoduše kupte. Dnes už snadno seženete skvělé, domácí a z kvalitních surovin.

„Cukroví obsahuje kromě jednoduchých cukrů i nezdravé nasycené mastné kyseliny a je velkým zdrojem energie. Jeho časté pojídání vede k přibývání na váze, což je rizikem vzniku těhotenské cukrovky, pokud k tomu má budoucí maminka genetické vlohy. Je-li starší 30 let, má už třeba nadváhu nebo měla těhotenskou cukrovku při minulém těhotenství, cukroví by se měla vyhýbat. Může ho ochutnat, ale ne více než 1 až 2 kousky během dne,“ doporučuje MUDr. Lenka Thieme z Centra diabetologie IKEM.

Intenzivní vůně můžou vadit

Než provoníte byt vánočními svíčkami, aroma lampičkami, františkem a purpurou, vyzkoušejte si, že je i nyní dobře snesete a „vůně“ z vaření a pečení dostatečně vyhánějte oknem. Váš čich je mnohem ostřejší a některé vůně, které vám za normálních okolností nevadí nebo je třeba ani nevnímáte, mohou způsobit žaludeční nevolnost nebo bolest hlavy.

Zapomeňte letos na neosobní „esemesky“. Tady máte nápady na originální vánoční přání!

Návštěvy s klidem odmítněte

Teď máte jedinečnou příležitost vyhnout se společenským povinnostem, které vás nebaví. Prostě řekněte, že jste unavená a víc svou absenci nevysvětlujte. Pokud hrozí, že by příbuzní vaši omluvu správně nepochopili, obrňte se trpělivostí.

Nejspíš budete každé návštěvě odpovídat na stejné otázky ohledně pohlaví a jména miminka, vašeho těhotenství, porodu i výchovy. Vzpomínky na hrozný porod ostatních žen rázně utněte, že se ráda necháte překvapit.

Pokud se naopak těšíte, až o svátcích konečně všechny uvidíte, neplánujte si dlouhé cesty na každý den. Mnohahodinové sezení v autě či vlaku vám může způsobit bolesti zad, stlačuje miminko a překvapivě unavuje.

Témata: Těhotenství, Cukroví, Tipy a rady v těhotenství, Tradice, tatínek, svátek, Vánoce, Advent, Úklid, Vánoce 2021, maraton, Pečení, Tlačení, Sacharid, Ostatní žena, Ohled, Velký úklid, Vánoční svátek, Nový druh, Těhotenská cukrovka, Tlačítko, Dlouhá cesta, Příbuzný vaš, Těhotná žena, Ušetřený čas, Úklidové pomůcky na Heureka.cz