Maminka.czRozhovor

Těhotenství je zásah do sebevědomí, říká tenistka Andrea Sestini Hlaváčková

Michaela Láchová 7.  8.  2019
„Myslím, že naše dcera nebude mít moc šancí stavět se zády k tenisáku,“ směje se olympijská medailistka a specialistka na čtyřhru Andrea Sestini Hlaváčková (33). Jak se připravuje na blížící se porod prvního dítěte? A plánuje se k tenisu ještě někdy vrátit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Andrea sportovkyni nezapře. I v pokročilém stadiu těhotenství vypadá, jako když pašuje pod tričkem volejbalový míč, a přestože čeká holčičku, na kráse jí to ani trošku neubírá. Sešly jsme se spolu – jak jinak – na tenisových kurtech, tentokrát ale místo rakety popíjela malinovou limonádu. 

Nemáte chuť si jít pinknout? Neláká vás to, když zahlédnete antuku? 

Ani ne. Jediný, co mně v téhle fázi chybí, je nějaký aktivní pohyb, protože od doby, co jsem se dozvěděla, že jsem těhotná, jsem to od začátku hodně omezila. Láká mě naplno si jít zaběhat, zaskákat, zablbnout, schází mi vybití. Ale tenis jako takový mi moc nechybí. 

Měla jste od prvního trimestru pořád tolik energie, nebo se objevila i únava? 

Takhle jsem vlastně zjistila, že jsem těhotná, díky únavě. Byla jsem v plným tréninku a najednou ze dne na den už prostě nešlo ani se naplno rozběhnout, aniž bych si nepotřebovala hned sedat. A pak přišla únava v prvním trimestru tak velká, že jsem si musela jít lehnout i přes den. 

Tenistka Lucie Šafářová je těhotná a září štěstím. Co o miminku prozradila?


Ještě nějaké jiné signály tam byly? 

O miminko jsme se s manželem snažili, tak jsem očekávala, že to může přijít. Ženská tak pak nějak víc vnímá svoje cykly i to, že by se měly blížit měsíčky. Takže když jsem pak cítila takovouhle únavu, hned jsem si udělala test. Potřebovala jsem vědět, jestli mám jít ještě na trénink a jestli se můžu takzvaně zrušit, jestli je to jen mnou, nebo jestli jsem opravdu těhotná a měla bych si dávat pozor. 



A bylo to tam! Jak jste šťastnou novinku oznámila manželovi? 

Ještě ten den jsem si nebyla jistá, čárky na testu nebyly tak jasné, takže jsem počkala do dalšího rána a potvrdilo se to. Hrozně jsem si vysnila, že manžela (Fabrizio Sestini, pozn. red.) vezmu na večeři a nějak romanticky mu to řeknu. Ale jemu se moc nechtělo, říkal, že je unavený z práce a bez nálady… Nakonec jsme šli, jenže jsme neměli vůbec soukromí. Tak jsem ho hned po večeři vzala na procházku a záhy začal foukat vítr a začalo pršet. Takže se mi vyloženě dařilo. (smích) Zároveň už jsem to nemohla dál tajit. Už ten den jsem netrénovala a on se divil… 

Nedošlo mu to? 

Asi si myslel, že bych mu to dokázala, byť jen pár hodin, tajit… Takže jsem mu konečně na té procházce dala fiktivní dárek s testem. Byl nadšený, zároveň trošku v šoku jako já, protože se nám otočil život o 360 stupňů a museli jsme řešit strašně moc věcí. 

100 mimořádných fotek z porodu! Úžasný rodinný zážitek hodně zblízka


U sportovců je to asi těžké skončit takhle naráz. Navíc když člověk přesně neví, kdy to přijde. 

Přesně, já jsem věděla, že miminko chci, že jsem tomu otevřená, ale přesto ten den, kdy to člověk zjistí, se mu vlastně úplně zastaví život. Když člověk běžně chodí do práce, má několik měsíců na to odejít z práce, srovnat se s tím. U mě to bylo ale: „Aha, takže zítra už nejdu na trénink, takže teď už asi nikdy nebudu hrát…“ Bylo to trošku náročný, ale v pozitivním slova smyslu. 

Jak se na to tvářil váš trenér? 

Ten byl nadšený. Je to zlatej člověk, vždycky jsme byli kamarádi. 

Kolik jste v těhotenství celkově přibrala, jestli to není tajemství? 

Mám plus minus deset kilo nahoře. Nestěžuju si, jsem ráda, že to zatím celé takhle hezky proběhlo. Ale myslím si, že i když ženská tolik nepřibírá, tak je to obrovskej rozdíl. Když se na sebe dívám do zrcadla nebo si občas někam sednu a vyvalí se špek, je to zásah do sebevědomí. Nebudu říkat, že ten stav miluju, ale i to holt k těhotenství patří. A mám hroznou radost, že to není nekontrolovatelný nabírání. 

Jak se teď aktuálně udržujete v kondici? 

Doktoři mi řekli, že nemám dělat nic jiného, než na co jsem byla celou dobu zvyklá. Jednou dvakrát jsem si zkusila zahrát tenis, a dobře mi u toho nebylo. Ty rotace a celkově ten pohyb je hodně náročný, tvrdlo mi břicho. Spíš se teď věnuju pohybům, které mi jsou příjemné, u kterých mě nic nebolí. Lokálně posiluju ruce, nohy, dělám dřepy, zvedám nízký váhy, abych se trošku udržela. 

Kojení strašně bolí! Proč mě nikdo nevaroval, diví se Nikol Moravcová

A kromě tvrdnutí břicha, překvapilo vás něco na jiném stavu? Co třeba nevolnosti? 

Překvapilo mě asi úplně všechno. (smích) Nebylo mi ze začátku zrovna nejlíp, ale zvracela jsem jen jednou a tak nějak jsem poslouchala svoje tělo. Když mi nebylo dobře, tak jsem se najedla nebo nenajedla. Nic hrozného to ale nebylo. Celkově mám hroznou radost z toho, jak to probíhá díky manželovi, díky němu si to užívám. 

Celý rozhovor s olympijskou medailistkou Andreou Sestini Hlaváčkovou najdete v srpnové Mamince, která bude na stáncích ještě týden.

Srpnová Maminka je tu! Poznáte, která sportovkyně je na titulce?
Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Rozhovor, Slavné maminky, Tenistka, andrea sestini hlaváčková, Fabrizio, Manžel, Únava, Moc šancí, André, Sebevědomí, Fabri, Medailistka, Olympijská medailistka, Tenis, Tenisový kurt

Video