Maminka.czTěhotenství

Těhotenství po potratu. Kdy to lze zkusit znovu?

Jana Potužníková 3.  10.  2016
Projít si zamlklým těhotenstvím, tedy samovolným potratem, rozhodně není nic příjemného. Ale stejně nesnadné může být i projít dalším, tentokrát už povedeným pokusem. Předcházející ztráta vás totiž může zdrtit, vzít vám důvěru ve vlastní tělo a zahltit vás stresem, úzkostí a strachem. Co je tedy na těhotenství po potratu nejtěžší a čeho se můžete přestat bát?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přiznávám, neumím si to představit. Těšíte se, a najednou prázdno. Vaše tělo i duše v sobě mají obrovskou jizvu, která se někdy hojí velmi dlouho. Navíc je tu šestinedělí stejně jako po porodu. Hormony si vás přehazují zprava doleva a zase zpátky, propady nálad jsou obrovské. Tělo se čistí a regeneruje a pořád vám připomíná, že zakrátko tu s vámi někdo měl být a nebude. Nejlepší lék? Čas, partnerova podpora, láska, klid a snaha o další miminko.

Vy za nic nemůžete!

Než se však do toho sladkého dělání miminka pustíte, musíte vědět, že co se stalo, se prostě stává. Nic si nevyčítejte! Zakažte si i úvahy typu „něco je se mnou špatně, jsem špatná, moje tělo nefunguje, nejsem ani schopná donosit dítě“. Zaprvé: co bylo, bylo, navíc na vině bývají například těžké vývojové vady, které jste neměla šanci nijak ovlivnit.

Otěhotněla jsem v 45 letech. Mám si dítě nechat, nebo jít na potrat?

A zadruhé: na další miminko je třeba ladit se zásadně pozitivně. Je určitě těžké se s tím srovnat, ale dívat se ještě navíc do budoucnosti? A pokud možno bez užírání se teoriemi o tom, co bylo, proč to bylo? To už je téměř nepředstavitelné. Šestinedělí ale uteče jako voda, a potom…

Správné načasování

Teorie odborníků se v tomhle trochu rozcházejí. Jedni říkají, že začít se snažit o další miminko můžete, sotva odezní šestinedělí. Jiní říkají, abyste počkala tři, ale dokonce až šest měsíců. Do určité míry záleží na tom, jestli jste samovolně potratila a děloha se pročistila bez vnějšího zásahu, nebo zda bylo nutné podstoupit takzvanou kyretáž neboli revizi dělohy, kdy tělu přece jen trvá trochu déle, než se srovná s operačním zásahem.

Lékař vám každopádně po šestinedělí potvrdí, zda je s vámi všechno v pořádku fyzicky, a pak jde právě spíše o psychickou kondici, o to, jak rychle se vyrovnáte se smutkem a ztrátou a jak brzy budete vy oba připraveni znovu „zariskovat“. Vědět přitom musíte i to, že načasování nového početí nemá vliv na to, jestli se to tentokrát všechno podaří, jak doufáte.

Byly dokonce provedeny i oficiální lékařské výzkumy, které zkoumaly, jestli je pravděpodobnost donošení miminka větší u žen, které znovu otěhotněly hned po šestinedělí, respektive prvním menstruačním cyklu, nebo u těch, které znovu přišly do jiného stavu tři měsíce po první menstruaci. Výsledky se nelišily, takže to, jak dlouho budete čekat, je záležitostí především vašeho vnitřního rozpoložení.

12. týden těhotenství: Končí kritické období

Světová zdravotnická organizace (WHO) dokonce vydala doporučení na čekání po dobu šesti měsíců, ale vy se opravdu řiďte více tím, co při kontrole zjistí váš lékař a co na to vaše psychika.

Článek pokračuje na další straně...

Témata: Těhotenství, Než otěhotníte, Časopis Maminka, Potrat, Kyretáž, Úzkostlivá matka, Postupující těhotenství, Zamlklé těhotenství, Dobrá nálada, Těhotenské cvičení, Nejlepší lék, Přepážka, Silové cvičení, Rizikové těhotenství, Jedináček, Váš psychika, Kritické období, Samovolný potrat, Bětka, Maxík, Dlouhé sezení, WHO, Krásné překvapení, Správné načasování, Čárka