Maminka.czAlergie

Těhotenství s kapesníkem u nosu: Čemu se vyhnout, když jste alergička?

Tereza Víchová 20.  4.  2019
Smrkáte, máte oteklé oči a svědí vás celé tělo? Není se čemu divit, pylová sezona je v plném proudu a vy jste navíc těhotná. Jak tohle zvládnout?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zahoďte obavy z léků a nepředstavujte si, že své těhotenství protrpíte zavřená mezi čtyřmi zdmi. Moderní léky umožní mnohé – ovšem i tady jsou nějaká těhotenská ALE. A my jsme je pro vás vypátrali. 

Načasovat těhotenství 

Pokud jste pylová alergička, je určitě vhodnější neotěhotnět právě na „svou“ sezonu. „Těhotenství ale trvá tři čtvrtě roku,“ konstatuje alergolog Jaromír Paukert. „První trimestr je nejrizikovější po všech stránkách a maminka alergička může mít na jaře významnější potíže.“ Jde tedy hlavně o vaše pohodlí během prvních týdnů gravidity. I dnešní léky mají totiž svá omezení a vše bude potřeba probrat se svým lékařem. Až tedy zjistíte, že jste těhotná, rozhodně se kromě gynekologie objednejte i do alergologické ambulance. A mezitím doufejte, že budete patřit k těm, kterým těhotenství alergické potíže zmírní. Stát se může ale i opak nebo „zůstanete na svém“. Dopředu se to odhadnout nedá. 

Je to alergie, nebo jenom rýma? Takhle to poznáte!

Léky konzultujte 

„Doba se naštěstí významně posunula a známe bezpečnostní rizika jednotlivých léků,“ konstatuje lékař. „Není to tak dávno, co se například inhalační kortikoidy během těhotenství vysazovaly v obavách z rizika. Dnes je obvyklé pokračovat i v těhotenství se zavedenou léčbou.“ Výjimkou je zmíněný první trimestr. Během něj mohou být nebezpečná klasická antihistaminika, která jsou volně prodejná v lékárně. Žádnou léčbu tedy raději nezkoušejte na vlastní pěst. „Po zbytek těhotenství ale není nutné omezovat se v léčbě víc, než je nutné,“ dodává Jaromír Paukert a vyvrací tak obavy, že se v těhotenství žádné léky užívat nemají. 

Na pokožku citlivě

Máte atopický ekzém? Pozor na to, čím se v těhotenství mažete. Citlivá kůže snáze ztrácí elasticitu a je náchylnější k poškození i ke kožním infekcím. „U žen, které trpí atopickým ekzémem, je porucha funkce kožní bariéry dána konstitučně a základním pilířem léčby tohoto onemocnění je promazávání kůže. Zabraňuje vysychání pokožky a napomáhá ji udržovat pružnou,“ říká kožní lékařka Stanislava Polášková z Fakultní polikliniky VFN v Praze.

Na jaře a v létě je dobrá péče o citlivou pokožku těhotných žen, ale i miminek a atopiků dvojnásob důležitá. Vybírejte vždy opravdu kvalitní tělové mléko, aby vás nezaskočila nepříjemná kožní reakce. „Volíme přípravky bez přísad, které by mohly vyvolávat alergii, jako jsou například tea tree, propolis, parabeny,“ uvádí dermatoložka.

Myslete i na to, že hutná tělová mléka na jaře a v létě pokožce nesvědčí, protože na ní v podstatě vytvářejí zimník. „Hutná tělová mléka vytvářejí na kůži neprodyšný film, který zabraňuje odpařování vody a způsobuje zvýšené pocení. Naopak lehká tělová mléka se lépe vstřebávají do kůže a hydratují ji díky vodě a látkám schopným vázat vodu přímo v kůži,“ uzavírá lékařka. 

Astmatičky pozor 

Je to často dokonce naopak. Jste-li alergička s astmatem, určitě do ordinace zamíříte několikrát za těhotenství. Podle lékaře je nutné sledovat především dýchací funkce. Na těhotenství se dá totiž lehce svést, že se vám špatně dýchá – bříško tlačí, bránice je výš a vy lapáte po vzduchu. Ale když je na vině astma, je to velké nebezpečí pro miminko. „Projevy astmatu mohou zaniknout, dříve se navíc vysazovaly některé léky v obavě z rizika,“ říká Jaromír Paukert. „Ale neléčené astma znamená riziko hypoxie pro plod,“ dodává. Ten pak nemá dostatek kyslíku a může být ohrožen jeho zdárný vývoj. Vaše astma tak musí být pod lékařským drobnohledem. 

Vitaminy v těhotenství: Raději ovoce a zeleninu, nebo tabletku?

Aby to dítě nezdědilo 

Přemýšlíte, že se raději vzdáte svých milovaných oříšků, aby dítě nemělo potravinovou alergii? Klidně si jich mističku nasypte. Takhle to totiž nefunguje. 
„Dítě dědí pouze dispozici k alergii,“ shrnuje Jaromír Paukert. „Nemá smysl si zavádět dietní opatření, pokud tomu tak dosud z důvodu alergie matky nebylo.“ Dopředu totiž nemůžete vědět, zda vaše dítě bude mít atopický ekzém, sennou rýmu, astma – anebo třeba žádné projevy alergií. Zbytečné je i „vyhazovat kočku z domu“. 

Toxoplazmóza a těhotenství: Jsou obavy na místě?

„Není třeba nijak předem připravovat domácnost, když se má narodit potenciální alergik,“ uklidňuje Jaromír Paukert. „Teorie takzvané hygienické hypotézy naopak doporučují, aby se děti třeba s domácími mazlíčky setkaly co nejdříve, stejně tak s jinými možnými alergeny. Jejich tělo si pak vytváří protilátky.“ 

Není rýma jako rýma! Jak poznat alergickou od nachladnutí? 

Vitaminy jako prevence 

Raději se tedy chystejte na kojení, které je samozřejmě tím NEJ nejen pro alergiky. A během těhotenství se zaměřte na vitaminy. Nezbytná je kyselina listová. A nejen ta. „Vhodné je užívání vitaminu D, který je volně prodejný,“ doporučuje alergolog. „A některé studie prokázaly i vliv probiotik na sníženou nemocnost malých dětí s dispozicí k alergii.“ Ta tedy v lékárně zakupte a během těhotenství užívejte, prospějí vám oběma. 

Kyselina listová v těhotenství: Proč je důležitá a kolik jí je akorát?

Čemu se vyhnout, když jste alergička?

  • Důsledně se vyhýbejte zakouřenému prostředí – i kvůli riziku, které to má pro vaše dítě. Je to nejen nízká porodní váha, ale i větší riziko poškození plic, což vede k alergiím a astmatu. 
  • Pokud jste alergická na pyly, myjte si po návratu z přírody ruce i obličej vlažnou vodou, můžete si opláchnout i vlasy. Agresivní částice se nedostanou v takovém množství do dýchacích cest. 
  • Pořiďte si speciální konvičku pro výplach nosu – uleví při rýmě a navíc do ní stačí obyčejná voda a kuchyňská sůl. Nemusíte tak mít obavy z chemie. 
  • Vyplatí se také pořídit protipylové sítě do oken, kterými se větrá. Ty zamezí vnikání zrnek pylu do bytu. 

 

Témata: Těhotenství, Atopický ekzém, Alergie, Atopici, Lék, Rýma, Nos, Astma, Funkce, Propolis, Pokožka, Kyselina listová, Jaromír Paukert, Tea, Stanislav, Kapesník, Stání, Jaromír

Video