Maminka.czTěhotenství

Jaké jsou největší mezníky v těhotenství? Tohle byste měla vědět

Simona Procházková 13.  9.  2021
Jaké to asi bude? Co mě čeká? Na co se mám připravit? Změní se moje tělo? Vše důležité o těch největších meznících a nejzásadnějších okamžicích v období těhotenství prozradí a vysvětlí MUDr. Radka Gregorová, gynekoložka z Lékařského domu Praha.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Dvě nezapomenutelné čárky na těhotenském testu… Už je to tady! Těhotenství! Jednou to mělo přijít, ale není to brzy? Něco se začíná dít a vy máte v rukou tu největší zodpovědnost, kterou jsme kdy měla. Zodpovědnost za nový život. První příspěvek do alba je na světě. Jak to vezme partner? Jsme oba připraveni na tak velkou životní změnu? Bude všechno v pořádku? Zvládnu porod? A jak asi bude ten náš drobeček vypadat? Tyto a mnohé další otázky, obavy a nejistoty jsou přirozené a budou vás provázet už napořád,“ říká psycholožka a speciální pedagožka Anna Lukešová.

VIDEO: Co se děje s orgány v břiše během těhotenství

Co všechno se bude dít, na co je dobré být připravena a které milníky během gravidity jsou nejdůležitější?

5. týden: Jsem těhotná?

Nedostavila se menstruace v termínu, ve kterém jste zvyklá? Počkejte tři až pět dní a udělejte si domácí těhotenský test, který detekuje těhotenský hormon HCG z moči. Ukázal vám dvě čárky? Gratulujeme, pravděpodobně jste těhotná. V průběhu dvou až tří týdnů je potřeba se objednat na první vyšetření ke gynekologovi. Ten na základě rozboru krve a ultrazvukového vyšetření těhotenství definitivně potvrdí.

7. týden: Hurá, tluče srdíčko!

V rozmezí šestého až sedmého týdne je již embryo bezpečně viditelné na ultrazvuku. Lékař při vyšetření kontroluje, zda se plod nachází v děloze (a nehrozí-li tedy mimoděložní těhotenství), jeho velikost i srdeční aktivitu. Je vidět gestační váček s plodem a jeho srdeční akcí. Začíná působit hormon HCG a stoupá hladina hormonů progesteronu a estrogenu. Tyto dva hormony ovlivňují růst a vývoj plodu, způsobují ale také duševní i tělesné změny u těhotné. Nenechte se proto zaskočit možnými výkyvy nálad.

Víte, co se děje v prvním, druhém a třetím trimestru těhotenství?

9. týden: Z embrya je plod

Od osmého týdne již lékaři nemluví o embryu, ale o plodu. Vyvíjejí se všechny životně důležité orgány a výživu plodu už plně zajišťuje placenta. Některé ženy v tomto období bojují s nevolnostmi a nadměrnou únavou. V devátém týdnu začíná tzv. fetální období plodu, kdy jsou již všechny hlavní struktury plodu založeny.

11. týden: Objednejte se na screening

Právě nastal ideální čas na provedení první části tzv. prvotrimestrálního screeningu (krevní test – odběr PAPP-A+ HCG), který dokáže odhalit možné vrozené vývojové vady plodu. Pokud je výsledek pozitivní, následuje zpravidla odběr choriových klků (invazivní vyšetření, punkce přes břišní stěnu). 

13. týden: Je čas si oddechnout

Zhruba od dvanáctého týdne můžete na svém těle pozorovat výraznou žilní kresbu (nejen v oblasti prsou), zvyšuje se totiž množství proudící krve, děloha se začíná zvětšovat a s ní i břicho těhotné maminky. Zlomový je třináctý týden, kdy končí první trimestr, nejrizikovější období z hlediska možného samovolného potratu. U většiny žen také ustupují těhotenské nevolnosti a únava. Dokončuje se prvotrimestrální screening provedením ultrazvukového vyšetření (zjišťuje se šíjové projasnění a přítomnost čichové kůstky), které dokáže odhalit možné postižení Downovým syndromem či jinými vývojovými poruchami až z 80 %.

Bolest hlavy v těhotenství: Co teď, když si nemůžete vzít prášek?

15. týden: Vyloučení rizik

Nezapomeňte se registrovat do porodnice, pokud to vaše vybrané zařízení vyžaduje. Od tohoto týdne je možné provést amniocentézu neboli odběr plodové vody – vždy na základě pozitivního triple testu či abnormalit patrných na ultrazvuku. Tento zákrok se ale provádí také například z důvodu vysokého věku matky nebo rodinného genetického zatížení. Vyšetřením chromozomů z plodové vody se dá určit možné genetické postižení až z 95 %. Nastávající maminky mohou začít trápit hemoroidy, křečové žíly a bolesti dolních končetin, protože zvětšování dělohy způsobuje útlak žil.

16. týden: Kávové zrnko, nebo pindík?

Schovává se v bříšku holka, nebo kluk? Na tento okamžik většina nastávajících rodičů netrpělivě čeká. Právě od tohoto týdne je možné na ultrazvuku rozpoznat pohlaví miminka. Plod měří asi deset centimetrů, a i když se v děloze čile pohybuje, vy to zatím necítíte. Bříško už pravděpodobně jen tak neschováte, kalhoty vám budou asi dost těsné. Je čas pořídit si pohodlné těhotenské modely.

20. týden: První pohyby?

Při důkladném ultrazvukovém vyšetření se kontroluje poloha plodu, množství plodové vody, umístění placenty, vývoj, velikost a srdeční činnost plodu. Těhotné také čeká vyšetření známé jako OGTT neboli orální glukózový toleranční test, který spolehlivě zjišťuje těhotenskou cukrovku. V případě pozitivního výsledku vás čeká dieta a pravidelné častější kontroly u diabetologa. V tomto období také pravděpodobně začnete cítit první pohyby svého miminka, které už také velmi pravděpodobně slyší a zároveň má vyvinutý hmat.

Proč se ženám v těhotenství zvětšují chodidla? My už to víme

24. týden: Jako kachna

Hlavička miminka už je pokryta vlásky, kůže je vrásčitá, ještě jí chybí podkožní tuková vrstva. U dívek se již ve vaječnících vytvořila vajíčka. V důsledku přibývání na váze a kvůli rostoucímu bříšku, nadměrnému prohnutí v bedrech a také uvolnění vazů v oblasti pánve dochází ke změně chůze na typickou tzv. kachní. Od ukončení tohoto týdne už se v případě předčasného porodu nejedná o potrat, ale reálná šance na přežití nedonošence mimo dělohu matky není ještě příliš vysoká (uvádí se jen asi 1:4). Hrozí velké množství zdravotních komplikací, přičemž zásadním problémem jsou hlavně nedovyvinuté plíce.

26. týden: Děťátko už vidí

V tomto týdnu už se vašemu drobečkovi rozvírají oční víčka, miminka už v děloze vidí, reagují na světlo. U žen se někdy objevují v této době ostré pichlavé bolesti v podbřišku, které způsobuje napínání vazů dělohy. Zvětšují se i prsa a pozor, může se objevit už také první sekrece. Někdy bývá tlak miminka na dělohu tak velký, že vyvolává zvýšenou potřebu močení, případně i dočasnou inkontinenci. Pravděpodobně vám o sobě dají vědět namáhaná záda a mohou se začít objevovat otoky.  

28. týden: Poslední trimestr je tu

Právě vstupujete do třetího trimestru, který bývá, alespoň co se fyzické stránky týče, tím nejnáročnějším. Pohyby dítěte sílí, někdy je možné slyšet i jeho škytání. Těhotné začínají mít problém nejen s pohybem, ale většinou i s dýcháním. O kvalitním spánku ani nemluvě. Šance na přežití plodu, pokud by přišel na svět předčasně, se výrazně zvyšují (miminko nyní váží asi 1800 gramů).

Šílené těhotenské chutě! Cože, tohle dokážou sníst budoucí matky?

30. týden: Nohy nahoru

V těhotenské poradně (ještě u svého gynekologa) absolvujete další podrobný ultrazvuk, který opět zkoumá polohu dítěte, jeho růst a množství plodové vody. Mohou vás potrápit nepříjemné otoky končetin. Pokud jsou výrazné a objeví se zároveň nízká hladina bílkovin v moči a vysoký krevní tlak, je potřeba okamžitě vyhledat lékařskou pomoc z důvodu rizika vzniku preeklampsie. Jde o závažný, někdy až život matky či plodu ohrožující stav.

37. týden: Poprvé v porodnici

Od ukončení tohoto týdne je již dítě plně zralé, adaptované na přežití mimo dělohu bez pomoci přístrojů a léků. Váš ošetřující gynekolog vás již pravděpodobně „předá” do péče porodnice, kam budete nyní docházet na kontroly a měření ozev plodu zhruba jednou týdně. Podstoupíte veškerá vyšetření nutná k porodu.

38. týden: Příprava na finále

Poloha dítěte už by měla být stabilizovaná a porod se může dostavit prakticky kdykoli. Pokud je nutné provést císařský řez, musí nastávající maminka absolvovat kompletní předoperační vyšetření. Dítě se už od tohoto týdne považuje za donošené (pokud je jeho hmotnost vyšší než 2500 gramů). V poradně vám lékař každý týden kontroluje krevní tlak a sleduje srdeční ozvy plodu.

Těhotenská cukrovka: Víte, co to pro vás vlastně znamená?

40. týden: Porod aneb Vítej na světě!

S největší pravděpodobností se dostaví porod. V případě, že byste přenášela, váš gynekolog nebo porodník vás bude informovat o dalším postupu. Na strach z porodu zapomeňte. Zvládnete to a odměna bude ta nejsladší!

Témata: Těhotenství, Porod, Miminko, Těhotenství týden po týdnu, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady v těhotenství, Těhotenský test, Třetí trimestr, Embryo, Těhotenský kalendář, Plodová voda, Děloha, OGTT, Anna Lukešová, Punk, Provedení, Amniocentéza, Luke, HCG, Ultrazvuk, Odiv, Radka Gregorová, Mez, Lékařský dům Praha, Hormon, Těhotenské testy na Heureka.cz