Těhotenství v létě má svá specifika: Buďte připravena!

Na jedné straně nabízí svou vlídnou tvář, na straně druhé se právě v tomto období daří nemocem, které mohou miminku v bříšku ublížit.
Těhotenství v létě má svá specifika: Buďte připravena!

Léto budiž pochváleno,“ řečeno s klasikem. Také vy si je určitě patřičně vychutnáváte. Vaše bříško netísní těžké svetry, cítíte se krásně volná. Ale se sluníčkem to jistě nepřeháníte, protože dobře víte, že za krásně hnědou pokožku se platí. Každý odborník vás určitě za tuhle opatrnost pochválí. Jistě ho potěší, pokud budete opatrnější i při volbě jídelníčku a také na výletech a procházkách v přírodě. V letním horku se totiž daří nejen parazitům, ale i nechvalně známým klíšťatům.

Co všechno mají na svědomí
„Mají ho!“ zajásáte. Na čestném místě v jídelním lístku jste objevila oblíbený tatarák. I když jste přesvědčena, že jde o slušnou restauraci, raději si na něj v těhotenství nechte zajít chuť. A to platí i pro doma. Nikdy nemůžete vědět, jestli je maso perfektní. Pokud v létě rádi grilujete, vyhněte se krvavým steakům a sáhněte raději po opravdu „upečeném“ masu. Někteří mistři kuchaři by možná nad vámi ohrnuli nos, protože jim bude připadat jako podešev, ale vy se tím zviklat nenechejte. Aspoň v něm nebude něco navíc. Nedostatečně upravené maso může obsahovat parazity, kteří vám mohou zavařit a vyvíjejícímu se miminku ublížit. To platí i pro měkké salámy a jiné uzeniny, či málo uvařená vejce. A určitě veďte v patrnosti, že v létě se všechno (co nemáte v ledničce) rychleji kazí. Pozor i na málo omytou zeleninu, o jejímž původu nic nevíte. Nezapomeňte ani na všelijaký hmyz – hlavně nakažená klíšťata. Mohou se podepsat nejen na zdraví vašem, ale i na zdraví vašeho miminka.

Listerióza
Pokud si potrpíte na pěkně velký krvavý steak nebo vám chutná nepasterizované mléko od kamaráda farmáře, je to vaše věc, dokud jste jenom sama za sebe. I v těhotenství jde samozřejmě jen a jen o vaši odpovědnost, ale rozhodujete také za své miminko, které do toho mluvit nemůže. Jak nepasterizované mléko, tak sýry s modrou plísní, typu feta nebo hermelínového typu, nedostatečně tepelně opracované maso a masné výrobky, vejce či špatně omytá zelenina mohou obsahovat listerii. Tahle bakterie může za listeriózu, onemocnění, které napadá především jedince s nižší imunitou. To nejsou jen děti a starší lidé, ale i těhotné ženy. Listerie se dostává přímo do krve, a může tudíž placentou poměrně snadno proniknout k dítěti. Způsobit může předčasný porod, potrat nebo infekci plodu. Jaké jsou příznaky? Objevují se dvanáct hodin či dokonce až třicet dnů po požití kontaminovaného jídla. Projevují se bolestmi hlavy, horečkou, únavou, bolestmi ve svalech, nevolnostmi s návaly na zvracení a průjmem. Snadno se – aspoň zpočátku – dají zaměnit za příznaky chřipky. V závažnějších případech se bakterie rozšíří do nervového systému a může způsobit i zánět mozkových blan. Pokud onemocníte, lékař vám nasadí antibiotika.

Toxoplasmóza
Kočička je prima kamarádka. Ale brouzdá-li často venku, nechte ji raději předtím, než se rozhodnete mít miminko, prohlédnout. Někteří chlupatí miláčkové bývají totiž nositeli parazita Toxoplasma Gondii (vylučují ho stolicí), který způsobuje toxoplasmózu. Přijdete-li k nákaze na začátku těhotenství, může to mít za následek poškození miminka (hydrocefalie, malformace lebky, poškození oční sítnice), nebo dokonce způsobit jeho smrt. Přechod infekce na plod v pozdějším stadiu těhotenství se zase může projevit opožděným duševním a tělesným vývojem miminka. Proto nic neponechávejte náhodě a nemávejte nad tím rukou, i když pravděpodobnost, že se nakazíte, příliš velká není. Když se pomazlíte s kočkou, která chodí ven, umyjte si vždycky ruce. Platí to také, když se rýpete v zemi na zahradě, když myjete kočičí záchod… Hygiena by prostě v těhotenství měla být samozřejmostí. Onemocnění je často možné zaměnit s chřipkou. Přepadnou-li vás bolesti hlavy, teplota a máte zduřené uzliny, poraďte se s lékařem. Toxoplasmóza se ovšem dá léčit až po třetím měsíci gravidity, protože používané léky mohou mít teratogenní účinek.

Klíšťovka
Mrňavé klíště není žádný troškař. Můžete od něj získat rovnou nemoci dvě. Tedy určitě ne od jednoho, ale přenašeči jsou to parádní. Pokud se nebudete chránit (a nebudete mít štěstí), můžete od nakaženého klíštěte chytit buď klíšťovou encefalitidu, nebo boreliózu. Zatímco proti té první se můžete nechat včas a ještě dlouho předtím, než přijdete do jiného stavu, očkovat, v druhém případě to možné není. Pokud očkovaná nejste, infi kované klíště vás může nakazit i v těhotenství. K nakažení plodu by s největší pravděpodobností dojít nemělo, ale stejně jako u jiných infekcí platí, že by mohlo dojít k jeho ohrožení – a to zvlášť v prvních třech měsících, kdy je riziko potratu či poškození miminka největší. Právě v tomto období dochází totiž k zakládání nejdůležitějších orgánů. Pokud se přece jen boreliózou nakazíte, lékař vám pravděpodobně naordinuje antibiotika, v případě klíšťového zánětu mozku přípravky, jež tlumí potíže. Speciální lék neexistuje. Počítat však budete muset s tím, že léčba obou onemocnění bývá náročná a někdy i zdlouhavá. Lepší samozřejmě je udělat všechno proto, abyste se jim vyhnula. Jdete-li do přírody, chce to dlouhé rukávy a dlouhé nohavice, nezapomeňte na repelent. Objevíte-li klíště, co nejrychleji je vytáhněte a 30 dnů sledujte příznaky. Objeví-li se na postiženém místě skvrna (1 až 2 cm), upozorněte lékaře. Ale i když jste klíště neměla, příznaky nejsou typické, není vám dobře, bolí vás hlava, máte teplotu atd., vydejte se za ním v každém případě.

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články