Maminka.czZdraví

Těhotenství vás připraví o zuby... Pověra, nebo fakt?

Klára Kotábová 25.  2.  2012
Každé dítě prý připraví matku o jeden zub. Nevím, jakou máte zkušenost vy, mě děti připravily maximálně o spánek a nervy, ale o chrup? Jakou péči byste měla svým ústům věnovat během jiného stavu? Čtěte!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kromě dalších nesmyslů si v průběhu gravidity vyslechnete, že zvýšená kazivost zubů je způsobena právě těhotenstvím, že chrup jako po výbuchu je po porodu vlastně „vizitkou“ toho, že jste matka. Není to ale tak, že během gravidity myslíte na jiné věci než na dentální hygienu a o půlnoci klidně sníte dort na posezení, aniž byste se následně uprostřed noci zatěžovala čištěním dutiny ústní?

Stomatoložka MUDr. Markéta Bartůňková vysvětluje: „Mezi ženami je mýtus o tom, že je dítě připraví o zuby, poměrně rozšířený. Opravdu se ale nedá datovat jeho vznik, ani důvod, proč tomu tak bylo. Faktem je, že tělo matky nedokáže uvolňovat vápník ze zubů a předávat ho plodu, to je čirý nesmysl. Naopak tuto schopnost mají bakterie v dutině ústní, obzvláště za pomoci kyselin, které mohou být během gravidity častěji přítomny a ve vyšších koncentracích, než je obvyklé.

Je to i proto, že hodně žen trpí ranními nevolnostmi a časté zvracení (kdykoli během dne) sklovinu narušuje, stejně tak jako nadměrná konzumace citrusových plodů. Maminky ve snaze jíst zdravě jich snědí tolik, že kyselinou z ovoce narušují svrchní povlak zubů a ten je pak náchylnější ke kazivosti.

Bakterie mohou být ve větším množství přítomny kvůli zhoršené ústní hygieně, ke které dochází nejen vlivem již zmíněné ranní nevolnosti (občas i zubní kartáček v ústech vyvolává zvracení), ale také kvůli tzv. těhotenské gingivitidě, jež je způsobena hormonálními změnami v jiném stavu a projevuje se krvácením dásní, které často maminky odradí od čištění chrupu.

V neposlední řadě je nutné mít na paměti, že v období gravidity mají ženy jiné starosti (převážně točící se kolem dětí), takže péče o ústní hygienu může být ,odsunuta‘ na vedlejší kolej. A tak vlastně ‚děti berou matkám zuby‘.“

Dbejte na kontroly

Během čekání na miminko byste si měla vyšetřit čas a alespoň dvakrát navštívit svého stomatologa, případně také dentální hygienistku. Tento předpoklad vychází z toho, že svého dentistu navštěvujete pravidelně i v období, kdy nejste v očekávání.

Podle těhotenského průkazu je povinná jedna prohlídka u stomatologa během gravidity, ale vzhledem k tomu, že ta trvá devět měsíců a k zubaři by se mělo chodit jednou za půl roku, vychází to na návštěvy dvě. Navíc počítejte s tím, že prvních několik měsíců po porodu nebudete mít sílu ani čas k lékaři zajít, takže vyrazte na kontrolu „do zásoby“.

Jak na věc?

MUDr. Bartůňková doporučuje: „Těhotné ženy by se o svůj chrup měly starat úplně stejně jako zbytek populace. To znamená dvakrát denně čistit zuby měkkým kartáčkem, samozřejmostí je používat pomocníky pro hygienu mezizubních prostor, dentální nit a škrabku na jazyk, která zachytává poměrně velké množství bakterií. Obecně je vhodnější během gravidity volit velmi měkké zubní kartáčky (vzhledem k možné těhotenské gingivitidy), nicméně bych spíše radila navštívit odborníka, který mamince doporučí ideální způsob čištění zubů.“

ČTĚTE TAKÉ: Létání miminek? Pohybové přetížení je vyšší než u kosmonautů

Nezapomínejte

  • Noční mlsání může zanechat následky nejen na vaší váze, ale i na zubech. V případě, že půl hodiny hodujete a uklidňujete své těhotenské touhy, věnujte si ještě několik minut a cestu do postele si naplánujte přes koupelnu.
  • Pokuste se po každé nevolnosti s finálním zvracením vyčistit si zuby nebo alespoň ústa vypláchnout ústní vodou.
  • Jezte zdravě, ale nepřehánějte to. Vitamin C ze dvou kilogramů mandarinek vaše tělo stejně nezpracuje, jenom vám oslabí sklovinu.
  • Snažte se o Vánocích vyhýbat sladkostem, pokud jdete na návštěvu, klidně si s sebou vezměte kartáček a vyčistěte si zuby i tam.
  • Pozor na skryté nepřátele ve slazených džusech! I jejich nadměrná konzumace může oslabit vaši sklovinu a způsobit kaz.
  • Nesvádějte své potíže na miminko. To za nic nemůže.
Témata: Zdraví, Těhotenství, Časopis Maminka, Zuby, Stomatoložka, Dentální nit, Časté zvracení, Fakta, Zvýšená kazivost, Zub, Vaš, Mezizubní prostor, Citrusový plod, Pověra, Zdraví na Heureka.cz