Maminka.czTěhotenství

Těhotná, ale v posteli: Jak přežít rizikové těhotenství?

Ivana Ašenbrenerová 4.  3.  2012
Těhotná, ale v posteli: Jak přežít rizikové těhotenství?
Těšila jste se, že si graviditu pořádně užijete, ale lékař vám řekl, že je riziková, takže si musíte dávat pozor, abyste miminku neuškodila? Pak je vaše nálada pravděpodobně na bodu mrazu. Ovšem netrapte se – i tak můžete jiný stav prožít naplno.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak si užít i rizikové těhotenství?

  • Nečekejte, až se vám kamarádka ozve, zvedněte telefon a volejte sama – hlavně nepřetrhávejte komunikaci. Teď ji budete potřebovat jako sůl. Nelitujte peněz, a když budete cítit potřebu, prostě buďte v kontaktu s okolním světem.
  • Dobrým společníkem bývá počítač nebo DVD přehrávač, pokud vás začnou bolet záda, lehněte si do postele a chatujte s přáteli. Nestěžujte si ale přes míru!
  • Snažte se udržovat dobrou náladu a žertujte, mějte po ruce vždycky nějaké milé slovíčko pro partnera – co nabízíte, to se vám vrací. Vyznejte mu lásku!
  • Máte nějaké koníčky, které se dají vykonávat z postele? Malujte si, hrajte karty s partnerem, pište dopisy, háčkujte, vyšívejte… nikdy jste nepletla? Tak to zkuste, co vy víte, třeba v sobě objevíte dlouho skrývaný výtvarný talent!
  • Čtěte – a nemusí to být jen knížky o mateřství. Pokud jste dříve litovala, že nemáte dostatek času na zajímavé knihy, toto období je jako stvořené pro to, abyste to napravila.
  • Dívala jste se vždycky pohrdavě na kamarádky či kolegyně, které listovaly obrázkovými časopisy, jimž vévodily drby ze společnosti
  • Všechno dovoleno – alespoň v tomto klidovém období. To, že se nějaká celebrita rozešla s jinou, vás pravděpodobně psychicky nerozhodí, na rozdíl od politických skandálů. Ovšem pokud si raději počtete v ekonomických příručkách, klidně se dále vzdělávejte. Počítejte s tím, že po narození miminka budete toužit po dni stráveném v posteli - bez povinností. Případně s knihou, která vás baví, nikoliv s domácím lékařem, ve kterém studujete, co signalizuje zelená nudlička.
  • Pokuste se nebýt lítostivá a sebestředná, není to snadné, ale pamatujte, že nikdo nemá rád ufňukánky.
  • Bojíte se, že váš partner nedokáže nakoupit vše, co vám doma schází? Rozdělte úkoly a objednávejte přes internet. ? Návštěvy – máte-li skutečně oddané kamarádky, obvolejte je a pozvěte je k sobě domů, aby vás přišly navštívit. I půlhodinka s dobrou parťačkou dodá odvahu a elán a čas vám bude rychleji utíkat. I příprava na hosta rovná se několik jednotek z denního rozvrhu, které rychle utečou.
  • Je vaše nálada pod psa? Máte pocit, že se to už nedá zvládnout? Vyhledejte klidně pomoc psychologa, opravdu to není žádná ostuda, nemusíte se trápit!

ČTĚTE TAKÉ: V pokračování článku se dočtete, co byste nikdy neměla přehlížet

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, riziko, rizikové těhotenství, Jak, Post, Výtvarný talent, Denní rozvrh, Příručka, Postel