Maminka.czTipy a rady v těhotenství

Těhotné doučování pro rok 2023: Nenechte mozek zahálet! Jaké kurzy navštívit?

Lenka Brožová 2.  1.  2023
Vykašlete se na povídačky o těhotném mozku. Hlava vám funguje stejně dobře, jako když vaše děloha ještě nehlásila obsazeno. Jen se teď prostě zaměřuje na jiná témata. Poslechněte volání přírody a tyto "těhotné končiny" probádejte. Získané vědomosti se vám budou za pár měsíců hodit – slibujeme!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podle studií ženy v těhotenství opravdu více zapomínají. Ale proč hned hledat změny na mozku, proboha? Naše pozornost je v požehnaném stavu prostě zaneprázdněna jinými myšlenkami. Takže ano, možná jsme v těhotenství trochu roztržité. Ale zase se nám zostřují jiné oblasti vnímání. Například prý lépe rozpoznáváme ohrožující podněty.

VIDEO: Těhotenská demence. Věc, které se nemusíte děsit


Nebraňte se oblastem, kam vaše pozornost přirozeně směřuje. Naopak – využijte toho nutkání. Samozřejmě se nemusíte hned stát odbornicí na každé těhotenské téma. Vyberte si ta, která s vámi rezonují nejvíc. Pro inspiraci předkládáme pětku, kterou jsem si oblíbila já.

Intuitivní kresba v těhotenství aneb Maminko, maluj

Když jsem čekala svou první dceru, kroutil nad některými mými úvahami manžel hlavou. Říkal jim „těhotné otázky“: Jím správně? Dýchám dobře? Jsem dost spokojená? Jsem dost šťastná? Neovlivňuju moc svými pocity, náladami a myšlenkami miminko? Ono prostě ne všechno jde vygooglit, že. Na některé strachy, zmatky, ale třeba i štěstí a rašící mateřskou lásku prostě slova nestačí. Posloužit ale mohou neverbální techniky. Třeba arteterapie jako nástroj prenatální komunikace. Opravdu, už v tomto období můžete se svým miminkem komunikovat. A přitom vůbec nemusíte být výtvarně zdatná!

NÁŠ TIP: Z arteterapeutických metod by vás mohla zaujmout intuitivní kresba. Setkala jsem se s ní poprvé v knize Kateřiny Borčin-Mocové Maminko maluj. Stejně se jmenují i workshopy, kde si můžete vyzkoušet různé techniky spontánního kreslení. S jejich pomocí se naladíte na miminko. 

Komunikujte s miminkem v bříšku! Tady je 7 metod, které vám v těhotenství pomůžou napojit se na dítě

První pomoc u dětí aneb Kdo je připraven, není překvapen

Spousta maminek je už dopředu nervózní z toho, jak by zareagovaly, kdyby se jejich dítěti něco stalo. Kdo je připraven, není překvapen, říká se. Ne že bych nebyla překvapená, když mi moje nahé miminko při večerním promazávání spadlo z přebalovacího pultu. Dodnes si ten okamžik přehrávám v hlavě a dodnes nechápu, jak se kojenec, který sotva mává ručičkama a nožičkama, dokázal zničehonic vymrštit, vyklouznout mi z mastných rukou a přepadnout přes vyvýšený okraj pultu. A dodnes mi při tom pomyšlení tuhne krev v žilách a zvedá se mi žaludek stejně jako tehdy. Ale i přes to jsem dokázala zareagovat. Tak nějak na autopilota. Protože jsem věděla, co dělat. Byla jsem poučená z kurzu první pomoci u dětí, který jsem ještě v průběhu těhotenství absolvovala u Českého červeného kříže.

Na jednu stranu mě ten kurz opravdu uklidnil. Poctivě však přiznávám, že na druhou stranu mě v několika ohledech natrvalo vyděsil. Paranoidně jsem pořídila kryty zásuvek a zábrany na všechny rohy, schody, dokonce i na sporák. A varné konvice a hrnky s čajem tvrdošíjně posouvám i na návštěvách do nejvzdálenějších koutů. Děti jsou totiž ohromně vynalézavé a nečekaně rychlé.

Víte, že dokonce i profesionální záchranáři neradi vyjíždějí k případům s dětmi? První pomoc u dětí má totiž svá specifika. A jedním z nich je zvládnout svůj vlastní stres. S tím pracují hlavně tzv. zážitkové kurzy první pomoci. Takový zaměřený přímo na děti, na němž řešíte namaskované modelové situace a ošetřujete živé figuranty, pořádá třeba organizace PrPom. Nebo vzdělávací instituce ZdrSem pod názvem MAMA.

Druhý jmenovaný absolvovala i herečka, novinářka a autorka knihy Retrohraní Alice Kavková. Důvodem byly hlavně její dvě malé děti. Ale taky smutně kusé znalosti ze školních kurzů první pomoci: „Zažila jsem je na základce ještě za komančů. Dýchání do páchnoucí gumové panny mě nelákalo. Příprava na životní eventuality nezajímala. Povinně jsme čistili plynové masky a na nohy i ruce si natahovali plastové pytlíky zavázané gumičkou. Nohama jsme si pak lehli ve směru výbuchu atomovky. Víc si z těch kurzů nepamatuji.“

NÁŠ TIP: Jestli vám rostoucí bříško či jiné okolnosti nedovolují účastnit se kurzů naživo, moc doporučuji knihu Bulbem záchranáře: Jak zachránit život a stát se superhrdinou od Víta Samka. Celkem nenásilně pochopíte, jak zvládnout první pomoc u všech nejčastějších úrazů, nehod a onemocnění u dětí i u dospělých. A už to věnování v úvodu knihy: „Mámě, samozřejmě. Komu jinýmu. V.“

Stačí 10 vteřin bez dozoru! Otrava, opařeniny nebo utonutí – nástrahy jsou skryty v pomyslném bezpečí domova

(M)učení aneb Učenej z nebe nespad´

Teprve se chystáte na mateřskou dovolenou, a už přemýšlíte, co budete dělat po jejím skončení? Možná se už do své původní firmy vrátit nechcete. Nebo nemůžete, protože její požadavky se neslučují s mateřskými povinnostmi. Nebo máte konečně čas přemýšlet o tom, co byste opravdu dělat chtěla.

Možná bude potřeba se dovzdělat. Poohlédněte se proto dopředu, jaká školení se dají pořídit za nějaký příjemnější peníz. Nezapomeňte totiž, že za půl roku se vám mateřská překlopí v almužnu rodičovské. Někdy se kurzy a workshopy konají přímo v mateřských a rodinných centrech, takže odpadá starost, kam s prckem. Zjistěte si případně, jak dlouho působí firma či školitel na trhu, kolik má odučených studentů, jaké má recenze a hodnocení. Možná zjistíte, že chtě nechtě se budete muset stát podnikatelkou. V tom případě doporučuju platformu Maminkatelky.

NÁŠ TIP: Obecně kvalitnější než standardní vzdělávací kurzy jsou ty rekvalifikační. Ministerstvo školství schvaluje jejich učební materiály, odbornost lektorů, vybavení učeben… Prostě je to záruka. Osvědčení o rekvalifikaci zvyšuje šanci na získání lepší práce. Někdy je potřeba pro získání vázané živnosti. Jestliže jste zaevidována na úřadu práce, můžete požádat o proplacení takového rekvalifikačního kurzu. Jen si dopředu zjistěte, zda se to vztahuje i na vámi vybraný kurz, co je pro to potřeba udělat a dodat. Počítejte s tím, že vyřízení docela dlouho trvá.

Těhotenská jóga aneb Óóómmm

O prospěšnosti gravid jógy jste určitě slyšela. Můžete z ní ale získat mnohem víc. Super je, když zahrnuje i dechové a koncentrační techniky. Třeba relaxačně koncentrační cvičení na oblast bříška s představou dítěte, které vám umožní důkladněji vnímat pocity z dělohy. Z dechových technik se využívá jógový dech. Zpívat se může i veleznámá mantra ÓM, která rozechvěje oblast břicha. Plodová voda totiž přenáší vibrace na plod. Zvažte tyhle bonusy, než se zapíšete na bůhvíjakou jógu ve vedlejším paneláku. Zjistěte si o lektorovi i jeho lekcích víc!

NÁŠ TIP: Mantry se obvykle recitují nahlas, ale můžete je i zpívat nebo třeba přeříkávat v duchu. Nejznámější je asi: „Óm Maní Padme Húm.“ V kundalini józe se ale třeba často používá Adi Shakti. Oslavuje čtyři bohyně představující veškeré ženské síly a čistí karmu dítěte v těhotenství:

Adi Shakti, Adi Shakti, Adi Shakti, Namo, Namo
Sereb Shakti, Sereb Shakti, Sereb Shakti, Namo, Namo
Pritm Bhagvati, Pritm Bhagvati, Pritm Bhagvati, Namo, Namo
Kundalini, Máta Shakti, Máta Shakti, Namo, Namo.

[ády šakty, namó, namó, sereb šakty, namó, namó, pritm bágvatý, namó, namó, kundalíný, máta šakty, namó, namó]

Nastavte si hlavu na porod aneb Doktor Bolíto

Znáte tuhle dětskou knihu s ilustracemi Josefa Lady? „U doktora Bolíto bývá stále nabito…“ Vždy, když vidím v knihovně její hřbet, vzpomenu si na svůj první porod, který byl extra bolestivý. Ne že by ten druhý byl bezbolestný, orgasmický nebo tak něco populárního. Ale prostě mi v hlavě zůstal jinak. Možná spíš jako namáhavý? S odstupem jsem došla k závěru, že rozdíl mezi nimi byl v mém nastavení. V nastavení mé hlavy...

První těhotenství jsem prožívala ve velkém kariérním zápřahu. A taky v děsu. Za prvé: nepoznám, až to přijde. Za druhé: to bude bolet. U druhého těhotenství už jsem věděla. Za prvé: teda fakt poznám, až to přijde. Za druhé: to prostě bolí. Vidíte ten rozdíl? Přesně tak – v druhém případě chybí to napětí, ten stres a strach z očekávání neznámého. Možná jakési smíření? Škoda že neplánuju třetí dítě (neříkejte to mému manželovi!). Připravila bych se na porodní bolesti úplně jinak, jaksi kvalifikovaněji. 

Zajímejte se proto i o tuto stránku porodu. Vyhýbejte se škarohlídům a bubákům. Naslouchejte příběhům žen, které rodily v pohodě. Taky se běžte podívat, kde budete rodit, ať opadne strach z neznámého. Vyberte si doprovod k porodu, se kterým se budete cítit bezpečně a klidně (někdy to prostě není manžel, s kým se cítíte klidně). A moc doporučuju zvážit dulu.

NÁŠ TIP: Těhotenství a porod nemusíte přetrpět. Pojměte je jako příležitost k práci na sobě. Pomoct vám v tom mohou originální vykládací karty a pracovní kniha Aby porod nebolel od Lucie Suché Groverové a Moniky Riljakové. Prostřednictvím karet se můžete podívat třeba na to, který vzorec chování vás v té které chvíli a životní oblasti ovlivňuje. A tak můžete poodkrýt způsob řešení. Karty jsou také skvělou pomůckou při komunikaci s dítětem během prenatálního období.

 

Američanky jsou vychovávány v tom duchu, že porod je hodně bolestivá záležitost a že budou potřebovat medikamenty. Podle těchto svých představ pak také opravdu rodí – bez tišicích léků se jich obejde pouze 15 %. Zatímco třeba Holanďanky berou porod jako přirozený fyziologický jev a 60 % jich rodí bez analgezie či anestetik.

 

Vizualizace a afirmace: Naladí vás na příjemný porod. Jak fungují?
 

Témata: Těhotenství, Porod, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady v těhotenství, Tipy a rady porod, Vzdělání, pomoc, Nezapomínejte na sebe, Kniha, ministerstvo školství, Chci si rodit po svém, mozek, demence, Mama, Josef Lada, Úřad práce, Děloha, Český červený kříž, Vít Samek, Namo, BONUS, Panelák, KDO, Příběh žen, Doučování