Maminka.czWeb Ulékaře.cz

Těhotné trápí křečové žíly. Víme, jak se jim vyhnete

Těhotenství znamená pro tělo zátěž. U některých žen to může vést až ke vzniku křečových žil. Přečtěte si, jak se jim dá předcházet.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Těhotenství je období provázené řadou změn v organismu matky. Hormonální bouře probíhající v jejím těle ovlivňuje nespočet přirozených mechanismů a stojí za některými nepříjemnostmi, které se s očekáváním miminka často pojí. Patří mezi ně také zvýšené riziko vzniku křečových žil.

Zátěž nejen pro nohy

Důvodů pro vznik křečových žil je během těhotenství hned několik:

  • Zvyšuje se objem krve proudící v cévním řečišti,
  • snižuje se rychlost návratu krve z dolních končetin do pánve,
  • těhotenské hormony přispívají k rozšíření cévních stěn.

Nohy však nejsou jediným místem, kde k roztažení žil během těhotenství dochází. V ohrožení jsou rovněž cévy vulvy a vzácností není ani vznik hemoroidů, postihujících cévní pleteně kolem konečníku.

Čtěte také: Operace křečových žil: Jaká je pro vás nejvhodější?

Jak vzniku křečových žil předcházet?

Přestože nejčastější rizikové faktory vzniku křečových žil a hemoroidů, tedy zděděné dispozice a samotné těhotenství, ovlivnit nemůžeme, existují doporučení, jak zmíněné nebezpečí alespoň minimalizovat:

  • Zvedejte nohy, kdykoliv je to jen možné. I pouhé podložení dolních končetin polštářem napomůže ke zlepšení průtoku krve a sníží tlak působící na cévní stěnu.
  • Omezte dlouhé stání i sezení. Nesetrvávejte dlouho v jedné pozici.
  • Pokuste se alespoň částečně kontrolovat svou váhu. Kilogramy navíc k těhotenství sice patří, výrazné a promptní zvýšení hmotnosti však s sebou nese řadu zdravotních rizik, křečové žíly a hemoroidy nevyjímaje.
  • Vyhněte se zácpě dostatečným příjmem tekutin a vlákniny. Množství tekutin prodiskutujte s lékařem v případě, že vás trápí těhotenské otoky.

S odezněním zvýšené hormonální produkce a se snížením váhy dochází po porodu během několika měsíců k výraznému zlepšení vzniklých křečových žil. Pokud vás však rozšířené cévy i nadále trápí, vyhledejte odbornou pomoc.

VIDEO: Jak se proměňuje ženské tělo v těhotenství

Bolavé křečové žíly
Od těhotenství k porodu

Bolavé křečové žíly

Jaké léky můžu užívat v těhotenství na křečové žíly?
Těhotenství a křečové žíly
Gynekologie a porodnictví (poradna)

Těhotenství a křečové žíly

 

Témata: Těhotenství, Web Ulékaře.cz, Těhotenský otok, Zdravotní riziko, Vznik, Křeč, Dlouhé stání, Cévní řečiště, Křečová žíla, Dostatečný příjem, Nohy, Zátěž, Tlak působící, Tělo, Dolní končetina, Céva, Hormonální bouře, Ženské tělo, Těhotenský hormon, Objem krve, Jak, Zvýšené riziko, Krev, Cévní stěna, Odborná pomoc