Maminka.czTěhotenství

Těhotné ženy trápí často zácpa! Tohle by mohlo ulevit

Simona Procházková 29.  9.  2019
Trávicí potíže dokážou nastávající mamince hodně znepříjemnit život. Jako by nestačily ranní nevolnosti, migrény, oteklé nohy, křečové žíly a strie, každou druhou ženu postihne v těhotenství také zácpa. A často se s ní potýká i po porodu. Co může pomoci?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

I když nejde o příliš atraktivní konverzační téma, stud a zábrany musí často stranou. Jednou z hlavních příčin potíží s vyprazdňováním v těhotenství je zvýšená hladina hormonu progesteronu v organismu, který (kromě toho, že je nepostradatelný pro zdárný průběh těhotenství) způsobuje zpomalení činnosti střev (tzv. peristaltiku). V pozdějších stadiích gravidity pak může zácpu způsobovat tlak rostoucí dělohy na konečník, případně rovněž některé léky nebo vitaminové preparáty (mj. železo). Pravidelná stolice je v těhotenství velice důležitá, mimo jiné také proto, že déle trvající zácpa může způsobit například vznik nebo zhoršení hemoroidů a další komplikace je na světě. Co můžete vyzkoušet, aby se trávení upravilo a nesužovaly vás křeče a bolesti břicha?

Jezte více vlákniny

Jedním z důvodů vzniku zácpy může být strava chudá na vlákninu (doporučené množství pro těhotnou je zhruba 30 gramů vlákniny denně). Někdy se v tomto směru vyplatí dát na rady našich babiček, věděly, co dělají, když se jejich jídelníček skládal převážně z luštěnin, obilovin, ovoce a zeleniny. Dopřávejte si čočku, fazole, ovesné kaše a cereálie, celozrnné pečivo, neloupanou rýži, otruby, čerstvé (i sušené) ovoce a zeleninu, kompoty. Přirozeně projímavý účinek mají švestky (zejména sušené) i hrušky, pozor na borůvky, ty spíše „staví“.

Bolest zad v těhotenství ukazuje i na psychické bloky, říká odborník

Pijte hodně vody

Ruku na srdce, jak kvalitní je váš každodenní pitný režim? Bez dostatečného množství vody nemohou vaše střeva správně pracovat. Tekutiny se v tlustém střevě vstřebávají, a pokud jich není dostatek, stolice získává tvrdší konzistenci. Bez vody navíc nemůže tělo dobře zpracovávat vlákninu ze stravy, což v konečném důsledku zácpu ještě zhoršuje, navíc vás pak potrápí plyny a nadýmání. Nezapomínejte na kysané mléčné výrobky, dejte si sklenici kefíru nebo podmáslí každý den.

Hýbejte se!

Pokud je to jen trochu možné, žijte aktivně a nepodlehněte lenošení. Pravidelná fyzická aktivita zvyšuje průtok okysličené krve do všech orgánů včetně střev a podporuje jejich činnost. Lidé se sedavým způsobem života totiž trpí na zácpy mnohem častěji než ti, kteří jsou zvyklí být neustále v pohybu. Neznamená to, že byste musela běhat maratony nebo trhat rekordy v bazénu, bohatě stačí každodenní procházka na čerstvém vzduchu. Jděte vyvenčit psa, kus cesty z práce se projděte pěšky, protáhněte tělo při lekci jógy.

Zajděte do lékárny

Těhotná maminka by měla být samozřejmě opatrná a obezřetná, pokud jde o veškeré léky i vitaminové preparáty a doplňky stravy. Poraďte se s lékařem nebo lékárníkem, doporučí vám, které přípravky jsou pro vás vhodné, a hlavně zcela bezpečné. Zkusit můžete vlákninu v práškové formě, kterou rozpustíte ve vodě nebo džusu, existují také extra šetrná projímadla na přírodní bázi. Pokud máte obavy, začít můžete tak, že prvních pár dní budete užívat jen třetinu nebo polovinu doporučené dávky a pak pomalu navyšovat. Postupným navyšováním se vyhnete případnému nadýmání nebo bolestem v podbřišku.

Zatočte s ranními nevolnostmi. Tohle jsou naše ověřené tipy!

Nohy nahoru

Vyvarujte se příliš dlouhého sezení na židli za stolem, tato pozice nedělá dobře tračníku a dochází k velkému tlaku na podbřišek. Existuje ale chytrý trik, jak břichu ulevit a uvolnit potřebné svalstvo, které je potřeba k bezproblémovému vyprázdnění střev. Sedněte si pohodlně do křesla nebo na pohovku, přistavte židli nebo stolek a zvedněte nohy nahoru tak, aby vaše kolena byla výše než pánev. Pomůžou také některé pozice z jógy nebo rehabilitační cviky od Ludmily Mojžíšové.

Zhluboka dýchejte

Na toaletě, při tlačení, se snažte pomalu a zhluboka dýchat do břicha. Při každém nádechu svalstvo pánevního dna poklesne, při výdechu se zase zdvihne. Opakování těchto jemných ale účinných pohybů pomáhá stolici tlačit směrem dolů.

Vyzkoušejte masáž

Pokud víte, kde přesně vyvinout tlak a jak intenzivní, jde o efektivní metodu, jak si dopomoci k úspěšnému vyprázdnění střev. Jemnou masáž břicha vás může naučit zkušený fyzioterapeut nebo rehabilitační sestra, video návody, jak správně postupovat při manuální stimulaci střev, najdete rovněž na Youtube (zadejte heslo „masáž břicha při zácpě“),

Témata: Zdraví, Těhotenství, Tipy a rady v těhotenství, zácpa, Zac, Zen, Stolice, Mojžíš, Ranní nevolnost, Břicho, Mléčné výrobky, Podmáslí, Heslo, Střevo, Maraton, Stolek, Stimul, Strie, YouTube, Ludmila Mojžíšová, Lenošení, Vláknina, Progesteron, Lékárník, Masáž, Zdraví na Heureka.cz