Maminka.czTěhotenství

Těhule, pozor na pády a úrazy. Jak udržet bříško v bezpečí?

Michaela Láchová 5.  8.  2018
Miminko si vesele plave ve svém luxusním apartmá maminčina bříška, chráněné polštářem z plodové vody a děložní stěnou. I tak ale máte pocit, že musíte své „popředí“ neustále střežit. A děláte dobře. My vám poradíme, jak na to.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Škoda, že neexistuje nějaký „futrál“ na břicho. Něco jako mají houslisti nebo cellisti na své nástroje, takovou tu tvrdou skořepinu. Je sice těžká, ale když pak omylem spadne na zem, je menší pravděpodobnost, že z ní vytáhnete jen třísky na zátop. Těhotným maminkám by se taková skořepina hodila pokaždé, co nastoupí do narvané tramvaje. Ale asi by se v takovém brnění zase příšerně zpotily, takže nic. Díru na trhu s tím pravděpodobně nevyplním. Naštěstí je ale i tak už dost dobrých pomocníků, kteří mohou nastávající maminku uchránit před nepříjemnými zraněními. A sama pro sebe a své miminko může koneckonců také hodně udělat. 

Kde mají těhotné ženy přednost a jak ji mohou uplatnit?

1. V autě jedině připoutaná 

Připadá vám vymoženost v podobě pásu pro těhotné zbytečná? Věřte, že tomu tak není. A pokud si ji i přesto pořizovat nechcete, dejte alespoň pozor na to, jakým způsobem jste v autě připoutaná. „Nejzávažnější příčinou polytraumat u těhotných je nepřipoutání se ve vozidle,“ podotýká ve své Knize o těhotenství a dítěti doc. MUDr. Antonín Pařízek s tím, že 70 procent všech těžkých úrazů během těhotenství připadá na dopravní nehody.

„Nesprávné umístění pásů přes nejvíce vyčnívající část těhotné dělohy zřetelně zvyšuje přenos tlaku na její povrch a může být spojeno s možným poraněním dělohy i plodu. Jsou-li ovšem pásy umístěny správně, k mimořádnému přenosu tlaku na dělohu nedochází,“ vysvětluje doc. MUDr. Antonín Pařízek.

Tříbodový bezpečnostní pás by měl být umístěný tak, aby šikmo nahoru vedoucí popruh směřoval stranou vedle břicha a procházel mezi prsy a jeho spodní popruh probíhal co nejhlouběji pod břichem. A právě k této poloze napomůže pás těhotenský, speciálně vyvinutý pro potřeby a bezpečí nastávající maminky.

Pokud máte v autě i airbag, určitě ho nevypínejte, jen si spolu s rostoucím bříškem více posuňte sedačku dozadu, opěradlo by mělo být postaveno co nejvíc zpříma. Největší riziko pro budoucí maminky je volant. Ženy ve vysokém stupni těhotenství už by proto raději řídit neměly. A to nejenom kvůli hrozbě, ale i kvůli hormonálním změnám, které v těle těhotné maminky probíhají a mohou způsobit zpomalené reakce. 

2. Všechno pěkně s protiskluzem 

Máte doma plovoucí podlahu? Pořiďte si ponožky s protiskluzem. Možná se vám partner bude smát, že se vracíte do dětských let, ale uvidíte, jakou udělají službu. Stejně jako podložka do sprchy nebo protiskluzné pásky na schody, protože tady může jít skutečně o život. Vlastně o životy. Zvětšování bříška a konečně i prsů s sebou totiž logicky nese i posunutí těžiště těla, se kterým maminka není zvyklá pracovat, a může přispívat ke zvýšenému riziku pádu. 

Nepodceňujte úrazy!

Každý pád, při kterém v těhotenství dopadnete na hýždě, bok či bříško, raději konzultujte se svým gynekologem. Spíše než zranění miminka, které je chráněno plodovou vodou, může dojít k poškození placenty. Pokud po pádu necítíte pohyby, krvácíte, tvrdne vám bříško nebo cítíte kontrakce, jeďte okamžitě na gynekologickou pohotovost. 

3. Držte se při zemi 

Pokud jste milovnicí vysokých podpatků, potěšená asi nebudete, každopádně jehly a těhotenské bříško k sobě prostě nejdou. A to nejenom kvůli možnému riziku pádu. Kvůli extrémně prohnuté bederní páteři vám na vysokých podpatcích hrozí nevratné poškození ploténky, zkrácená achilovka nebo zničené chrupavky z přílišného zatížení kyčelních kloubů. „Obuv nesmí být malá a nesmí ani nohu nikde zaškrcovat. Nárůst objemu nohou v průběhu těhotenství může být někdy poměrně velký, zvláště v teplém a vlhkém prostředí, při fyzické námaze nebo při dlouhém stání,“ upozorňuje tajemnice České obuvnické a kožedělné asociace Vlasta Mayerová s tím, že je dobré vybírat obuv, která umožňuje povolení na nártu. Co se týče oblečení, sáhněte po přírodních materiálech, které jsou prodyšné. Nezapomeňte na pohodlí a prostor pro vaše rostoucí bříško. Výběr hezkého těhotenského oblečení je velký, nemusíte se proto obávat, že byste už s bříškem nebyla stylová. 

Jaké boty v těhotenství? Správným výběrem zamezíte bolesti zad

4. Pozor na lokty 

Nebezpečím pro těhotenské bříško můžou být i neopatrné lokty. Nejenom ty spolucestujících lidí v přeplněném autobuse, ale i ty malé, které na vás láskyplně útočí od vašeho staršího potomka. Takový úder do břicha samozřejmě okamžitě vyvolá obavy. Tomu se moc předejít nedá, děti jsou zkrátka hravé a určitě to od nich není schválnost. Z podobných drobných kolizí si ale nemusíte dělat hlavu. Jestli nemáte bolesti, kontrakce, nekrvácíte a cítíte pohyby miminka, můžete být klidná, i pokud vám rozdováděné dítě skočí na břicho. V opačném případě ale raději vyhledejte lékaře. 

Předporodní tanec pomáhá tišit bolest. Podívejte se na video:

5. Sportujte opatrně 

Co se týče sportování, hodně záleží na tom, jak aktivní jste v tomto směru byla dřív. Rozhodně ale není třeba na sport rezignovat, naopak. Aktivní žena mnohem lépe zvládá následnou porodní zátěž. Například nastávajícím maminkám, které neběhaly, se nedoporučuje začínat, naopak těm, které byly zvyklé běhat, stačí ubrat na intenzitě. Je ale třeba pečlivě poslouchat své tělo a sledovat tepovou frekvenci, nezapomenout na pitný režim a větší opatrnost vůči možným zraněním. Dobrou alternativou je i svižná chůze. 
Dnes už si můžete vybírat i v široké škále cvičení přímo pro těhotné maminky, do svého programu ale můžete zařadit i pomalou jízdu na kole nebo plavání. Nevhodné jsou naopak míčové hry, bruslení nebo lyžování, kde na vás číhá nebezpečí téměř na každém kroku. 

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Miminko, Těhotenství týden po týdnu, Od těhotenství k porodu, Těhule, Pitný režim, pád, Dlouhé stání, Plodová voda, Pás, Přírodní materiál, Budoucí maminka, Možné zranění, Úraz, Tepová frekvence, Luxusní apartmá, Tramvaj, Páteř v, Opačný případ, Jak, Vysoký stupeň, Dopravní nehoda, Možné poranění, Těhotná maminka