Těhulky, s léky opatrně!

Nastávající maminky se musí vyhnout nebezpečí, které může ohrozit těhotenství i zdraví budoucího miminka. Jednou z takových nástrah jsou i léky, se kterými je třeba zacházet obzvlášť opatrně. Jenže, co když je přepadne třeba chřipka?
Těhulky, s léky opatrně!
Pokud jste až donedávna byla zvyklá, že když vás přepadla bolest hlavy, naordinovala jste si ibalgin a jakmile jste začala kýchat, už jste sáhla po paralenu, máme pro vás špatnou zprávu. S léky budete muset v těhotenství opravdu přestat. Řada z nich, a to i těch volně prodejných, totiž opravdu může nenávratně poškodit plod či způsobit velké komplikace jinak krásných devíti měsíců. Takže pokud to jen trochu jde, vyhněte se všem lékům, bez ohledu na to, zda jsou nebo nejsou na předpis. A už vůbec si neberte nic bez předchozí konzultace s vaším gynekologem!

Kritický první trimestr
První tři měsíce jsou pro vaše bříško skutečně skoro všechna léčiva doslova drogou, která jej může ohrozit. V této době a to zejména od 17. dne do 13. týdne dochází k vývoji jednotlivých orgánů děťátka, které mohou nevhodné preparáty narušit. Takže pokud je to možné, je vhodné po konzultaci s lékařem léky omezit, či na nějakou dobu úplně vynechat a to i v případě, že je užíváte dlouhodobě kvůli nějakým problémům. Sama si ale rozhodně nic nevysazujte ani nenasazujte, pečlivě informujte svého gynekologa, který navrhne optimální řešení.
 
Ani v druhé polovině těhotenství nemáte vyhráno
Ačkoli jsou orgány vašeho miminka už vyvinuté, nemůžete si brát léky jak chcete. Sice řadu rozšiřuje okruh těch bezpečných, než ale sáhnete doma do lékárny, zavolejte raději svého lékaře nebo se poraďte s lékárníkem.
 
Klepněte pro větší obrázekBezpečné pilulky
I když to není s léky tak jednoduché, nemusíte se bát, že budete muset zkoušet v bolestech nebo horečkách jen proto, že si nesmíte nic vzít. I mezi medikamenty naštěstí existují preparáty naprosto bezpečné. A jaké to jsou?
 
Mezi zcela běžně užívané preparáty v graviditě patří v prvních třech měsících:
- hormonální léky k podpoře gravidity (gestageny)
- kyselina listová (je prevencí některých vad)
 
Dále je poměrně časté podávání:
- léků proti zvracení
- antibiotik (jen některé typy), které vám samozřejmě doporučí váš porodník
 
Při nachlazení nebo zvýšené teplotě lze bez rizika užívat:
- paralen a dále nevadí lokálně používané dezinfekční spreje nebo kloktadla

Zásady podávání léků u těhulek
Podávají se ty léky, jež žena dlouhodobě užívá např. inzulín apod. (pokud je jejich užívání v těhotenství možné, pokud ne, je nutná změna za jiný přípravek stejného účinku).
 
Z dalších medikamentů se volí ty, jejichž podání je nezbytně nutné.
 
Medikamenty se nasazují na nejkratší dobu a v co nejnižší účinné dávce.
 
Léky si nikdy neberte sama bez konzultace s lékařem!

Nepřehánějte to ani s vitaminy
Myslela jste si, že vitaminy jsou to nejlepší, co můžete svému miminku v bříšku dodat? To určitě ano, ale raději volte ty přírodní. Toxické účinky na plod mohou totiž mít také vitaminy ve velkých dávkách. Vyvarujte se nadměrného množství vitaminu A (hrozí poškození zraku), B6 (poškození nervů matky), C (denní dávka by neměla být vyšší než 1000 mg), D (může vyvolat hypercalcemii), E (může zvýšit krevní tlak matky) a K (hrozí novorozenecká žloutenka).

Text: Eliška Zikmundová
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články