Maminka.czTěhotenství

Těhulky, zadejte se!

Zuzana Labudová 10.  3.  2011
Možná máte pocit, že se podobáte spíš přikrytému kolotoči než smyslné tanečnici, přesto na nejrůznější tance nemusíte v jiném stavu zapomenout. Některé jsou dokonce pro nastávající maminky jako stvořené.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Za vůbec nejstarší je považován orientální břišní tanec, který se prý předváděl už několik staletí před naším letopočtem. Již tehdy se nazýval tancem rodiček, ale přitom se ho učily už malé holčičky, které se tak postupně a nenásilně připravovaly na svou budoucí roli matky.

Tančilo se dokonce i při samotném porodu, rodící žena byla uprostřed kruhu, který vytvořily její příbuzné a kamarádky, jež se všechny pohupovaly do rytmu, čímž jí dodávaly pozitivní energii a pocit pospolitosti.

Během kontrakcí se nejen tančilo, ale také zpívalo, jedlo a vykládalo – z porodu se tak stával spíš malý dámský dýchánek, což samozřejmě výrazně přispívalo k uvolnění atmosféry. Pomáhalo to nejen samotné rodící ženě, ale i přítomným mladým dívkám, které ještě před svým vlastním „prožily“ mnoho porodů jiných žen, takže vyvrcholení jejich těhotenství pak už nebylo něčím zcela neznámým a tajemným, neboť alespoň trochu věděly, do čeho jdou a že v tom rozhodně nebudou samy.

Jeden ze způsobů relaxace

Velké množství dnešních párů má problémy s početím a medicína si s nimi ne vždy dokáže poradit. Jednou z alternativních metod pomáhajících k vytouženému potomkovi je také orientální tanec. Třeba už proto, že při něm žena vnímá své tělo jako krásné, což se samozřejmě projeví i na její psychice. Namísto poněkud mechanického „dělání dítěte“ pak nejeden pár dlouhodobě stresovaný nenaplněnou touhou po miminku prožije opravdu svůdnou a smyslnou noc.

Pokud je pak výsledkem takového tance společný potomek, jde o skutečně příjemný bonus. V těhotenství je přínos orientálního tance naprosto jednoznačný, neboť udržuje svaly zad a pánevní oblasti pružné a pohyblivé, posiluje nohy a zabraňuje vzniku křečových žil. Tančící žena jednoduše nesedí doma v křesle, ale pohybuje se, protahuje přesně ty části těla, které to v graviditě extrémně potřebují, a navíc se dostává do prostředí, kde její jiný stav dojde náležitého ocenění. Nezanedbatelný je ale i vliv břišních tanců na psychiku budoucí maminky.

Čtěte také: Co si mám vzít na sebe?

Při tanci dochází k intenzivnímu pocitu spojení s dítětem, nenarozeným miminkům se totiž takovýto pohyb většinou moc líbí. Toho se dá využít – pokud je děťátko už před porodem zvyklé na pravidelné houpání při tanci, dá se stejným způsobem velmi rychle utišit i později. Pohupování v náručí matky mu připomene blažené okamžiky před narozením a zároveň mu může pomoci i od kolikovitých bolestí bříška.

Poslouchejte své tělo

Nastávající maminka se navíc naučí naslouchat svému tělu, což se jí pak při porodu velmi hodí. A nejen při něm – v každém ohledu je skvělé, když umí rozpoznávat signály, kterými jí její organismus dává najevo, co mu vyhovuje a co ne. Ideální bude, když docházení do kurzů břišního tance zkonzultujete se svým gynekologem.

Pokud tančíte déle, pravděpodobně už sama poznáte, co vám dělá dobře a co ne. Začít můžete samozřejmě i v průběhu těhotenství, ptejte se ale po lektorkách, které mají s gravidními ženami zkušenost. V jiném stavu jsou nejvhodnější pomalé krouživé a houpavé pohyby pánve a také úklony hrudníku, které zmenšují tlak dětské hlavičky na vaše vnitřní orgány.

Každopádně tančete jen tolik a tak, aby vám to bylo příjemné, protože co je fajn pro vás, bude stejně vnímat i váš potomek v děloze. Břišní tanec by měl v graviditě plnit hlavně relaxační funkci, proto není dobré pouštět se do něj jako do sportovního výkonu. Prostě se uvolněte, protáhněte a myslete přitom na maličkého obyvatele svého břicha.

Na rozdíl od jiných činností se při břišním tanci nebudete cítit neforemná a nešikovná ani v době těsně před porodem. Orientální tanec totiž dokáže ženě, která přibrala přes dvacet kilo a které jsou malé i náušnice, dodat pocit, že je sexy. A to je vždy – nejen v těhotenství – k nezaplacení.

Roďme v rytmu

Jak již bylo řečeno, orientální tanec vám může docela výrazně pomoci i při příchodu miminka na svět. Jako břišní tanečnice jednak přijdete k porodu jako sebevědomá žena, která zná své schopnosti a dovede jich využít, a pak s dokonale uvolněnou pánví se vám bude rodit raz dva. Zkušené tanečnice prý dokonce dokážou pohybem zvaným shimmy porod vyvolat.

Hodně pomáhá už samotné vznosné držení těla a také koncentrace na pocity dítěte, při tanci je však také zapotřebí správně dýchat, což je rovněž jeden z předpokladů úspěšného porodu. Kroužení pánví výrazně posiluje břišní svaly, které budete také hodně potřebovat. Jde zejména o svaly v bederní a kyčelní oblasti, které se při tanci stahují podobně jako při porodu. Obrovskou roli samozřejmě hraje i psychika, na jejíž uvolněnost a klid má tanec obrovský vliv.

Podobně jako při snaze o početí je i v tomto případě urputná snaha spíše na škodu. Vyrovnanost a pocit, že vše je právě takové, jaké to má být, je přínos, kterým orientální tance usnadňují příchod dítěte na svět. Jde také o jeden z mála pohybů, kterým se – jestliže se na to budete cítit – můžete začít vracet do formy hned po porodu, tedy už v šestinedělí. V tomto psychicky náročném období vám také může hodně pomoci pohupování.

Raději opatrně

A co jiné tance? V podstatě záleží, tak jako u jiných fyzicky náročných činností, na vaší kondici. Profesionální tanečnice či baletky běžně cvičí, tancují a dokonce i poskakují až do vysokého stadia těhotenství – vzpomeňme třeba světoznámou českou primabalerínu Dariu Klimentovou, pro niž jako by gravidita neznamenala v pohybu vůbec žádné omezení. Téměř do porodu tančila i Adéla Stodolová.

Pokud půjdete třeba na ples a zatančíte si s manželem waltz, nestane se pravděpodobně vůbec nic. V případě latinskoamerických tanců už ale bude určitá opatrnost jistě namístě, zvláště pokud běžně netančíte vůbec. Tatiana Vilhelmová sice na počátku těhotenství téměř vyhrála Stardance, to ale neznamená, že si každá nastávající maminka může s klidem na parketu „střihnout“ jive. Tanec je fyzicky velice náročný a mohl by vás vyčerpat. Zhodnoťte proto kriticky svoje síly a raději se poraďte se svým ošetřujícím lékařem. Nebude-li mít váš gynekolog námitek, pak směle do toho. A jestliže budete tančit i ve snu, máte vyhráno – podle snáře vás totiž čeká malé dědictví.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Sebevědomá žena, Společný potomek, Obrovský vliv, Gravidní žena, Snář, Tatiana Vilhelmová, Dýchánek, Orientální tanec, Břišní tanec