Maminka.czTěhotenství

Tělo jako důkaz?!

Ivana Ašenbrenerová 30.  8.  2010
Tělo jako důkaz?!
Těhotenství a tloušťka. To jsou dva hlavní a nejčastější důvody pro vznik strií. Pokud čekáte narození miminka, snažte se moc nepřibrat a pečujte o svou pokožku vhodnými přípravky a masážemi.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

I když to možná nebudete chtít slyšet, jednoznačný způsob prevence neexistuje. „V těhotenství se doporučuje přibírat podle normy stanovené pro každou dobu gravidity a preventivně lze poradit i masáže,“ říká MUDr. Karolina Kykalová.

Strie se v tomto období objevují na prsech, bocích nebo břiše, ale i na dalších místech, například na stehnech.

Vznikají nejčastěji jako důsledek zvýšeného roztažení kůže v situacích, kdy je růst tak rychlý, že dojde k potrhání elastických vláken.

Samozřejmě se objeví také při náhlém a velkém váhovém přírůstku, po některých hormonálních chorobách nebo po celkové a dlouhodobé léčbě kortikoidy.

„Pokud dojde k vytvoření strií bez jasného důvodu (léky, těhotenství, kojení, obezita), je vždy nutné vyšetření celkového zdravotního stavu včetně endokrinologického (hormonálního) vyšetření,“ dodává lékařka.

Poznáte je na sto procent

„Nikdy jsem nebyla tlustá, ale v těhotenství jsem strašně přibrala, skoro třicet kilogramů. A kromě velkého břicha jsem teď najednou měla po celém těle pajizévky. Pečlivě jsem si je mazala, chodila jsem na těhotenské masáže, ale tvořily se i tak.

Po porodu a následném zhubnutí mi zůstaly, ale byly bledé, takže skoro nejsou vidět,“ vypráví pětatřicetiletá Veronika z Prahy. „Já mám za sebou dvě těhotenství a nemám na těle ani jednu strii. Mazala jsem se celou dobu speciálním přípravkem, který napomáhal tvorbě kolagenu, jenž udržuje pružnost kůže. Ale možná to bylo i tím, že jsem pokaždé přibrala jen osm kilogramů,“ říká třicetiletá Alena z Kolína.

Ne každé těhotenství je stejné a ne každá těhulka s nimi má problémy. Strie jsou atrofické (vpadlé) či distenzní (z roztažení). „Zprvu se jedná o červenou, posléze bílou kůži. Základní znaky zralých strií jsou bílá barva, lesk, hladkost a vpadnutí pod úroveň kůže,“ vysvětluje MUDr. Karolina Kykalová. Nejčastěji se vyskytují ve třetím trimestru těhotenství - bříško se rapidně zvětšuje, pokožka nezvládá nárůst a dochází k prasklinkám. Kůže vás také může svědit.

Bojujte se striemi

Nečekejte, že někdo udělá něco za vás, musíte sama. Už od počátku těhotenství si mažte bříško i prsy speciálními krémy, které svým složením podporují pružnost kůže. Mažte se ráno a večer a nezapomínejte ani na zadeček. I tam se totiž tvoří.

Prsy natírejte i po porodu, protože se zvětší a strie se mohou tvořit právě tam. Rozhodně si pořiďte vhodnou podprsenku pro kojící maminky a nechte si poradit ohledně správné velikosti.

Máte-li velká ňadra, pak je takové prádlo téměř nezbytností, protože těžké poprsí podepře a zabrání tak napínání kůže. Nicméně, jak říká lékařka Kykalová, skutečně stoprocentní prevence neexistuje.

„Pravda je, že se zde uplatňují i vlivy, které nám byly dány do vínku rodinou, a také nedostatečnost podkožního vaziva, respektive některých jeho struktur.“ Každopádně, rozumné je dbát na exponované partie a ty preventivně cvičením zpevňovat - pak budou strie méně nápadné. To se týká hlavně stehen, boků a bříška. A co hlavně - ručička na váze by se neměla moc hýbat směrem nahoru.

V těhotenství samozřejmě na žádné diety nemyslete, ale své chutě se pokuste udržet na uzdě. Nepřejídejte se (už dávno neplatí tvrzení, že když čekáte miminko, měla byste jíst za dva), nejezte příliš tučná jídla a hlavně se hýbejte! Pokud nemáte žádné komplikace a gravidita probíhá dobře, věnujte se nějaké fyzické aktivitě vhodné pro těhotné ženy, ať už je to gravidjóga, těhotenské cvičení, plavání a podobně. Nechce se vám chodit mezi lidi? To je sice škoda, ale pohybujte se aspoň pěšky, nejezděte výtahem a klidně jděte na zahrádku, pokud nějakou máte.

Dají se odstranit?

Pro odstranění neexistuje ideální metoda, to alespoň tvrdí doktorka Kykalová.
Užívají se kosmetické krémy s obsahem alantoinu, extraktu z cibule, dále masáže (bodové i prokrvující), biostimulační laser (pro urychlení hojení) nebo cévní lasery (zrychlují změnu barvy z červené na méně patrnou bílou).

„V současnosti se jako efektivní ukazuje ošetření „jemnými“ parametry tzv. frakčních laserů. Zde dochází k úpravě a tzv. opravě nedostatečných vláken škáry a kožní struktury se zpevňují. Možné je i operační řešení, ovšem pouze v oblasti břicha, které je uvolněné s nadbytkem kůže a tuku, pak je možné zvolit tzv. abdominoplastiku, tedy operaci, při které je odebrána přebytečná kůže společně s pajizévkami a tukem, a břišní stěna se tak zpevní,“ vysvětluje MUDr. Karolina Kykalová. Ovšem všechny tyto metody jsou považovány za kosmetickou záležitost, kterou samozřejmě pojišťovny nehradí.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Tělo, Břišní stěna, Operační řešení, Důkaz, Jak, Bílá barva, Prasklinka, DÚK, Základní znak