Maminka.czTělo

Tělo v těhotenství a po porodu. Co můžete čekat a jak si poradit?

Hana Tichá 7.  6.  2023
Jak budu vypadat? Mám se bát zkažených zubů, křečových žil a hemoroidů? Těhotenství a porod jsou obrovskou zátěží pro každou část těla a je dobré být připravena na drobná i větší překvapení.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

O tom, jak vypadá nebo by mělo vypadat ženské tělo po porodu, existuje spousta mýtů a nereálných představ. Na základě dokonalého obrazu světa maminek celebrit a pod vlivem sociálních médií můžete pak sklouznout k naprosto utopickým očekáváním. Každé tělo je jiné a popere se se zatěžkávací zkouškou zvanou mateřství po svém. Každopádně nezapomínejte, ať už vás po narození miminka potrápí a znepříjemní život jakékoli trable a komplikace, vaše tělo odvedlo pořádný kus práce a „vyrobilo“ zázrak.

Ano, nejspíš už nebude bezchybné, křivky se změní, povolené bříško ozdobí strie, nevzhledných pigmentací se budete jen těžko zbavovat, o nejrůznějších zdravotních problémech ani nemluvě. 

VIDEO:  Cvičení svalů pánevního dna

Rozestup břišních svalů

„Diastáza je rozestoupení břišních svalů v důsledku zvýšení nitrobřišního tlaku a hormonálních změn v těhotenství. Vede k řadě problémů, jako jsou bolesti zad nebo stresová inkontinence. Ženy ho nejčastěji řeší operací, takzvanou abdominoplastikou, ale efektivnější léčbu nabízí konzervativní terapie cvičením a změna pohybových stereotypů,“ vysvětluje doc. MUDr. Ondřej Měšťák z Nemocnice Na Bulovce. Diastáza je přirozený proces, po porodu by se měla břišní stěna vrátit do původního stavu. Pokud se tak nestane, nejedná se pouze o anatomický rozestup břišních svalů, ale rovněž o jejich špatnou funkci. Jak poznáte diastázu? Lehněte si na zem a natáhněte obě nohy, potom je zvedněte pár centimetrů nad zem. Pokud se vám na břiše udělá takzvaná „stříška“, máte diastázu. „Je až s podivem, jak málo se ví o neoperační možnosti terapie diastázy. Problém je, že tuto formu rehabilitace neumí každý fyzioterapeut,“ říká Ondřej Měšťák. A pozor, neuspěchejte to se cvičením! Počkejte minimálně šest týdnů, pak můžete začít s posilováním šikmých břišních svalů. S posilováním přímých břišních svalů ještě určitě pár měsíců vydržte.

Povolené dno

Po spontánním porodu můžou maminky pozorovat změny v oblasti pochvy a pánevního dna. Podle některých studií trpí potížemi v oblasti intimních partií více než polovina žen ještě půl roku po porodu. „Dochází k povolení poševních stěn a vchodu, poranění pochvy a hráze. Následky těchto změn se většinou plně projeví až po šestinedělí,“ uvádí plastická gynekoložka MUDr. Zoja Čurilová Roháčová. Podle jejích zkušeností si ženy často stěžují právě na povolení poševního vchodu a pochvy, což má vliv na pohlavní styk, dále na záněty pochvy, které v době kojení mohou být způsobené nedostatkem estrogenu, na bolestivou jizvu po nástřihu nebo na tzv. stresovou inkontinenci. Na tyto potíže nabízí řešení plastická gynekologie, která začíná být hodně oblíbenou záležitostí. A nejde jen o invazivní zásahy a operace, ne všechny problémy se řeší chirurgicky, na některé lze použít laser, aplikaci kyseliny hyaluronové či krevní plazmu a podobně.

V pokračování pro předplatitele také najdete

Křečové žíly.

Hemoroidy.

Inkontinence.

Pigmentace v obličeji.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Těhotenství, Porod, Po porodu, Tělo, Pánevní dno, Bříško po porodu, Inkontinence, Tělo s příběhem, překotný porod, Diastáza, Zub, Ondřej Měšťák, Tereza Gabryšová, Klinika YES VISAGE, Otvor, Hemoroidy, Sval, Maminka, Křečová žíla, Dental Office, Nemocnice na Bulovce