Maminka.czKojenec

Ten zadeček ale bolí…

Ivana Ašenbrenerová 27.  6.  2010
Ten zadeček ale bolí…
Opruzeniny nejsou nic příjemného - bolí, svědí a miminku vadí. Dětská pokožka na zadečku je citlivá, takže byste o ni měla pečovat tak, aby bylo děťátko spokojené.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Můžete s jistotou říct, že se o prdelku svého miminka staráte skutečně stoprocentně? Nepřeháníte to s kosmetikou, nenecháváte dítě příliš dlouho v počurané plence, nevadí mu nějaký druh potravin?

To všechno může mít vliv na vznik plenkové dermatitidy neboli opruzení. Kožní onemocnění jsou u kojenců poměrně častá a jejich léčba někdy trvá dlouho a vyžaduje tak od rodičů i dítěte velkou trpělivost a každodenní ošetřování pokožky.

Správná péče na prvním místě

Někdy se ale opruzeniny objeví i tehdy, když dodržujete správnou hygienu.

„Anička byla opruzená, když se jí začaly prořezávat přední zoubky,“ říká maminka Vlasta (28) z Mladé Boleslavi. „Honzíkovi se objevily opruzeniny, když jsem koupila jiné plenky a ty zřejmě nebyly tak kvalitní. Hned se na zadečku osypal a trvalo skoro tři týdny, než jsme ho uzdravili,“ vypráví Světlana (34) z Prahy.

Plenková dermatitida může vzniknout prakticky kdykoli, a když „to“ přijde, stojí to za to - opruzený zadeček bolí, je červený, svědí a někdy na něm mohou vznikat i mokvající a lehce krvácející místa.

Podle pediatrů je důležité, jak o zadeček miminka pečujete - co používáte při přebalování, jak často měníte plenky či jaké krémy nanášíte jako prevenci.
Například vlhčené ubrousky nejsou zrovna ideální. Lepší je zadeček při každé výměně plenky otřít vodou, při větším znečištění zásaditým mýdlem nebo slunečnicovým olejem.

Vlhčené kapesníčky, které zcela jistě tak krásně voní a jsou praktické, používejte pouze na výletech, při cestování a podobně. A hlavní zásada: jakmile dítěti sundáte plenku a očistíte ho, nechte ho chvíli jen tak, aby mohl k zadečku čerstvý vzduch.

Preventivně však používejte mastičky, které jsou účinné - například Rybilku (obsahuje rybí tuk), Bepanthen, Menalind a další. S výběrem kosmetiky si nechte poradit od dětského lékaře.

Vhodná léčba a jídelníček

Přestože jsou opruzeniny obvykle naprosto běžnou záležitostí, neměli byste je podceňovat, zejména pokud neustupují či se dokonce rozšiřují nebo se objevují opakovaně. Pak je namístě vyhledat lékaře. Příčinou může být něco jiného než jen nevhodně vybraná plenka nebo kosmetický přípravek. Může jít například o nesnášenlivost lepku (celiakii) nebo laktózy.

Ovšem tuhle diagnózu musí potvrdit odborník. Nezapomínejte také na to, že trpí-li rodiče nějakým druhem alergie, pak je i u dítěte větší riziko vzniku alergického onemocnění. Opruzení tak může způsobit i alergie na nějakou složku potravy. Co sníte vy, prostřednictvím mateřského mléka dostane i miminko.

U nekojených dětí to pak může způsobit určitá potravina, která vyvolá alergii a následně opruzení (v lepším případě) nebo až ekzém. Proto vždy pokožku miminka sledujte a včas vyhledejte odbornou pomoc. Kaká miminko často? Pak je riziko plenkové dermatitidy samozřejmě vyšší, stejně tak i riziko infikování kůže, která pod plenkami špatně dýchá a je ve vlhku, což jí také nesvědčí. Proto může dojít k infekci, zejména plísněmi nebo bakteriemi. Zkuste podávat dítěti probiotika pro kojence, například Lacidofil 1, Biopron, Nutrilon B sirup či probiotické kapky. Často vyměňujte plenky, omývejte kůži a používejte ochranný krém. Někdy dítě citlivěji reaguje na jednorázové plenky, které sice dobře sají, ale dítě je delší dobu „v pohodě“, takže se k přebalení dostanete později.

Vyzkoušejte textilní plenky (dnes je jich na trhu spousta a nemusíte je ani žehlit) nebo miminku kupte jednorázové ekoplenky, které jsou vyrobeny z přírodních materiálů, které neničí přírodu a navíc jsou šetrné k pokožce dítěte. A co nikdy nepoužívat? Zásyp! Pudrům už odzvonilo, zásypy prostě do vlhka nepatří.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Kojenec, Alergické onemocnění, Opruzený zadeček, Měna, Biopron, Zadeček, Určitá potravina, Kosmetický přípravek, Vhodná léčba, Hlavní zásada

Video