Maminka.czSlavné maminky

Tenistka Barbora Strýcová a běžkyně Kristiina Mäki otevřeně o menstruaci i synech. Co nejvíc baví malého Vincenta a Kaapa?

Dita Mrázková 11.  1.  2023
Obě jsou nejen mámy, ale také úspěšné sportovkyně, které se rozhodly zbourat tabu o menstruaci. Jak Bára, tak Kristiina totiž moc dobře vědí, jak může ovlivnit jejich výkony. Vedou obě mámy ke sportu i své syny?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co mají společného tenistka a česko-finská běžkyně? Kromě mnoha vyhraných turnajů, závodů a úspěšné reprezentace České republiky je pojí i jedno zásadní téma, o kterém se doposud ve sportu nemluvilo. Společně s novinářkou Lindou Bartošovou otevřeně promluvily o tom, jak menstruace ovlivňuje jejich výkony a jak dokáže přepisovat výsledkové listiny.

Klepněte pro větší obrázek

VIDEO: TENISTKA BARBORA STRÝCOVÁ OTEVŘENĚ: SVATBA A DRUHÉ DÍTĚ!

Obou jsme se zeptali na toto pořád ještě tabuizované téma i na to, co baví jejich největší poklady.

Barbora Strýcová

Klepněte pro větší obrázek

Co, případně kdo je vaší největší výhrou? 

Jednoznačně syn Vincent.

Vzpomenete si na svůj úplně první velký úspěch? Kdy a v jaké disciplíně to bylo?

Bylo mi osm nebo devět a vyhrála jsem velký tenisový turnaj v Německu.

Proč jste se rozhodla otevřeně promluvit o menstruaci ve sportu?

Protože veřejnost by měla vědět, co prožíváme, když máme „své“ dny. Je těžké podávat ty nejlepší výkony, když máte menstruaci. Někteří lidé to ale nechápou, myslí si, že to prostě musíme skousnout, což musíme, ale není to jednoduché. Některé ženy mají menstruaci tak silnou, že nemůžou vůbec fungovat, jsou bez energie a nemyslím tím jen ve sportu. Přála bych si, aby byl na ženy brán větší ohled, aby se o menstruaci nestyděly mluvit a aby na ně nebyl vyvíjen tlak v zaměstnání, když jim není zrovna dobře. A ve sportu je mým přáním, aby sportovkyně, které mají právě menstruaci a nepodají zrovna nejlepší výkon, okolí tolik nekritizovalo…

Proč je toto téma podle vás pořád tak trochu tabu?

Spousta lidí se o tom pořád stydí mluvit, protože to není zrovna příjemné téma, navíc jde o intimní věc každé ženy, což chápu a respektuju. Ale moc bych si přála, aby menstruace tabu nebyla. A vůbec, aby v 21. století nebyla vůbec žádná tabu!

Vedete ke sportu i Vincenta?

Rozhodně ano, je mu 15 měsíců a doma už má raketu i hokejku.

Co ho momentálně baví úplně nejvíc?

Všechny věci, které se nemají, třeba vyndávat doma hlínu z květináčů nebo všechno rozmontovávat. Vincent totiž miluje montování!


Kristiina Mäki

Klepněte pro větší obrázek

Co, případně kdo je vaší největší výhrou?

Můj zdravý syn Kaapo. Ani nevím, jestli se to dá nazvat výhrou, ale celkově je to i můj životní styl, který je spojený se zdravím. 

Vzpomenete si na svůj úplně první velký úspěch? Kdy a v jaké disciplíně to bylo?

Velký úspěch byl to, když jsem v roce 2008 zjistila, že trpím anémií, a začala užívat „železo“. Díky tomu jsem se v běhu zvedla o tři třídy.

Proč jste se rozhodla otevřeně promluvit o menstruaci ve sportu?

Protože mi to přijde důležité. Je to nedílnou součástí nejen sportovního života ženy, případně dívky. A vím, jak moc odvahy může dodat mladým holkám řešit jakýkoli problém nahlas a nestydět se za to.

Proč je toto téma podle vás pořád tak trochu tabu?

Podle mě asi kvůli tomu, jak k tomu obě pohlaví přistupují. Muži dělají, že to není jejich problém, případně v jiném kontextu, že je to naopak až moc velký problém, a ženy se o menstruaci stydí mluvit. Myšleno na příkladu trenér a svěřenkyně, kde případná menstruace zasahuje do její práce nebo ji ovlivňuje. Ale nechtěla bych, aby to byl zas opačný extrém, kdy se o menstruaci bude mluvit pořád a bude se oslavovat.

Vedete ke sportu i Kaapa?

Ano, a ani se o to nemusíme nijak snažit. Zatím u něj převažuje běh, který je nedílnou součástí jeho denních aktivit.

Co ho momentálně baví úplně nejvíc?

Kromě běhu také kopání do balonu, kreslený seriál Bing a strejda Máťa, můj brácha.


Na rozhovory s Bárou a Kristiinou se můžete podívat na kanálu YouTube.

 https://www.youtube.com/watch?v=Tq5lRo-jUdY&t=22s 

https://www.youtube.com/watch?v=l8UaJvb_JI8

Témata: Děti, Slavné maminky, Mateřství, Péče o dítě a jeho výchova, Výchova, Rodičovství, Životy slavných, Děti a sport, Rodiče, Syn, Sport, Zdraví žen, Menstruace, Pohyb, sportovci, Trénink, Tabu, Bolesti břicha, Bára, Tenistka, Snuggs, Barbora Strýcová, Vincent, ženy ve sportu, běžkyně, Sport na Heureka.cz