Maminka.czPorod

Termín porodu: Jak ho vypočítat? A podle čeho se řídí lékaři?

Tereza Víchová 15.  12.  2018
První dotaz hned po zjištění těhotenství, který se prolíná celými devíti měsíci očekávání. A čím více se TO blíží, tím více na termín porodu myslíte. Které datum bude to vaše?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ačkoli jsem matematiku nikdy zrovna nemilovala, tahle čísla se mi vryla do paměti: 39+3, 39+0, 40+0. První příklad je termín narození prvního syna. Druhý toho dalšího. Plna sebevědomí, že „já nepřenáším“, jsem pak na ono 40+0 v klidu nechala manžela naplánovat služební cestu do Německa, protože to už budu s miminkem tak týden doma, vždyť je to potřetí. Kryštof ho nechal lehce nervózního odjet a užíval si poslední chvíle v břiše. A pár hodin po jeho návratu se uráčil k rychlému porodu (takže jsem vlastně nepřenášela). Důkaz toho, že nikdy nevíte, kdy to vypukne. Porod v termínu je ale otázkou jednoho celého měsíce. Trefit se přesně na den tedy pravděpodobně nevyjde. 

VIDEO: Podívejte se, jak jednoduše si můžete spočítat termín porodu.

Branka, čípek, cervix skóre. Znáte porodnické termíny?

Jak počítají lékaři

Jestli budete jako většina nastávajících maminek, začnete hned po zjištění těhotenství „googlit“ kdeco. Termín porodu bude jedno z vašich prvních hesel ve vyhledávači. A s ním ruku v ruce stáří miminka. 

„My lékaři počítáme délku těhotenství od prvního dne poslední menstruace,“ vysvětluje vedoucí lékařka porodnice v Liberci Ivana Bydžovská. „Maminkám proto vychází těhotenství o dva týdny kratší, protože ho obvykle časují ke dni početí.“ Začátek těhotenství v průkazce i vaší další zdravotnické dokumentaci se datuje k prvnímu dni vaší poslední menstruace. A ona „plus“ pak řeší ukončený a probíhající týden těhotenství. Například délka těhotenství 35+3 znamená, že od posledních měsíčků uplynulo 35 týdnů a 3 dny. Jste tedy ve 35. týdnu těhotenství (ukončeném) nebo ve 36. týdnu probíhajícím. 

Termín početí a ovulace

  • Při standardním 28denním menstruačním cyklu vychází datum ovulace kolem 14. dne od začátku poslední menstruace. 
  • Pokud chcete otěhotnět a zajímá vás nejvhodnější datum pro možné početí, dají se v lékárně či drogerii sehnat ovulační testy, jejich přesnost ale není stoprocentní. 
  • Podle Ivany Bydžovské je daleko přesnější měření vaginální teploty – ta během ovulace mírně stoupá. 
  • Je to poměrně náročné – každé ráno byste měla měřit teplotu v pochvě ve stejný čas. 

Termín podle menstruace

„Počátek menstruace je spolehlivým datem, od kterého lze těhotenství počítat,“ vysvětluje Ivana Bydžovská. „Ale pouze v případě, že je menstruační cyklus pravidelný.“ K prvnímu dni poslední menstruace se připočte 280 dní – tedy deset lunárních měsíců. A vyjde vám datum, kdy by mělo podle kalendáře vaše miminko spatřit světlo světa. „Takhle se délka těhotenství stanovovala dříve,“ říká dále Ivana Bydžovská. „Ukázalo se ale, že variabilita menstruačních cyklů je různá a v mnoha případech je takový termín velmi nepřesný.“ Ne každá žena totiž funguje "jako hodinky". Získat tak reálné datum pro budoucí porod by mohlo být těžké. V České republice se proto od léta používaného postupu upouští. 

Předčasný porod: Nikdo na světe ho neumí zastavit, říká porodník

Moderní technika 

Kdo a kdy termín zjistí? Lékař a ultrazvuk, který absolvujete v rámci tzv. prvotrimestrálního screeningu mezi 10. a 13. těhotenským týdnem. 
"Ultrazvuk stanovuje tzv. CRL parametr," objasňuje Ivana Bydžovská. „Změří délku plodu od temena po kostrč. A podle něj se stanovuje termín porodu, kterým se gynekolog i nadále řídí.“ V těhotenské průkazce má tento termín své dané místo, vedle něj se ale mnohdy stále ještě zapisuje i datum vypočítané podle poslední menstruace. Může se vám stát, že oba termíny vyjdou na den přesně, obvyklých pár dní odchylky nic významného neznamená. Pokud se ale výsledné termíny liší o více než sedm dnů, lékaři berou vždy ten „ultrazvukový“ jako přesnější. A pokud znáte přesné datum oplození, lze při výpočtech termínu porodu vycházet i z něho, i když spíše jen orientačně. Zde je pak počítáno s tím, že normální těhotenství trvá 267 dnů ode dne početí.

Ultrazvuk: Kolikrát vás v těhotenství čeká a co všechno zjistí?

Není přístroj jako přístroj 

Prvotrimestrální screening, v jehož rámci se stanoví i váš termín porodu podle ultrazvuku, je zásadní v mnoha ohledech. Zkušenost lékaře, kvalita ultrazvukového přístroje a také vybavení kvalitní databází v ordinaci je to, co může odlišovat jednu gynekologickou ambulanci od druhé. Neostýchejte se tedy získat informace, datace těhotenství je zásadní věc. Podle ní se také bude rozhodovat třeba o možném vyvolávání porodu, což vás teď v úplném začátku ještě ani nenapadá. 

Co když ultrazvuk vynecháte? 

Nechcete se v těhotenství stresovat vyšetřeními a řešit, který týden právě probíhá a zda byste měla jít k lékaři? I takové maminky se najdou, i když podle Ivany Bydžovské je jich minimum. Musí ale počítat s tím, že pozdější měření a určování znamená i výrazně nižší přesnost. „V době mezi 10. a 13. týdnem je plod ultrazvukovým přístrojem nejlépe zasažitelný,“ upřesňuje Ivana Bydžovská. „Později už přesnost měření není taková. Třeba ve 20. týdnu už jsou rozdíly ve velikosti různých plodů – ne každé miminko se přece narodí s tabulkovými 3,5 kila a 50 centimetry.“ 

Holky a kluci vypadají v děloze stejně! Kdy se jejich pohlaví začne lišit?

Normální je rodit měsíc

„Normální těhotenství trvá 280 dní,“ shrnuje všechny hry s počty Ivana Bydžovská. „Porod může nastat 14 dní před očekávaným termínem, ale i 14 dní po něm. A obojí je normální stav a výsledkem je donošené dítě.“  Předčasný porod je pak ten, který vypukne ve 37. týdnu nebo dříve – a jeho nejobvyklejším důvodem je nějaká infekce. Naprostá většina miminek (asi 92 %) však přijde na svět v onom „měsíci“, který je ten pravý. Těhotenství by ale nemělo pokračovat po ukončeném 42. týdnu. Pak se přistupuje k vyvolávání porodu. 

Podle pohybů

Ještě v době, kdy bylo ultrazvukové měření v plenkách, se lékaři i maminky samotné museli spoléhat na termín určení porodu podle pohybů plodu. Tento údaj je ale ještě individuálnější než různá délka menstruačního cyklu. 
„Jak a kdy žena cítí pohyby, je závislé na několika faktorech,“ potvrzuje i lékařka. „Záleží například na tom, zda je budoucí maminka štíhlá, nebo spíše při těle. 
Nebo je-li placenta umístěná na přední, nebo zadní stěně dělohy. Když miminko kope přes další vrstvu, cítíte to později, než když kope jen přes jednu vrstvu – tedy děložní stěnu.“ Některá z nás tak pohyby cítí třeba už v 18. týdnu, jiná se ve 22. týdnu při kontrole ptá, jestli už by je měla cítit. 
 

Témata: Těhotenství, Porod, Miminko, Těhotenství týden po týdnu, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady porod, Menstruace, Těhotenský kalendář, Kostrč, Lunární měsíc, Česká republika, Poslední chvíle, Vyhledávač, Německo, Budoucí maminka, Pór, Těhotenská průkazka, Termín, Přesné datum, Menstruační cyklus, Vedoucí lékařka, Termín porodu, Normální těhotenství, Ivana Bydžovská, Normální stav, Menstruační kalhotky na Heureka.cz