Maminka.czČasopis Moje psychologie

Testosteron: Ovládá i vaši práci?

Jana Benešovská 29.  1.  2010
Testosteron se netýká pouze mužů, ale také žen. Tomuto hormonu teď vědci věnují mimořádnou pozornost. Muže i ženy podle nich ovlivňuje při výběru povolání a mimo jiné také rozhoduje o tom, do jaké míry budou ve své profesi úspěšní.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Než se pustíme do detailní analýzy, možná by nejprve stálo za to říct si pár slov o testosteronu - protože, ruku na srdce, mnoho toho o něm nevíme. V encyklopedii se píše, že testosteron je mužský pohlavní hormon, který ovlivňuje spermatogenezi a vývoj sekundárních pohlavních znaků. Psycholožka a sexuoložka Laura Janáčková k tomu říká: „Testosteron je mužský hormon vytvářený ve varlatech a nadledvinkách. Tento hormon je nezbytným předpokladem pro vytvoření mužských pohlavních znaků v rámci tělesného vývoje i důležitým předpokladem správného sexuálního fungování v dospělosti.

Testosteron přímo ovlivňuje sexuální vzrušivost a hladinu sexuální potřeby, a to nejen u mužů, ale dokonce i u žen.“ Čtete správně - testosteron vyrábějí ve svých tělech muži i ženy, ale ženy ho obvykle mají až o 90 % méně. Ne všichni muži a ženy ovšem mají hladinu testosteronu stejně vysokou. Vzpomínáte si třeba na kauzu mistryně světa v běhu na 800 metrů Caster Semenyi, která začala být kvůli své výrazně svalnaté postavě a chlapeckému vzezření obviňována z toho, že je muž? Testy prokázaly, že její hladina testosteronu, jenž mimo jiné vytváří předpoklady i pro sportovní výkonnost, je oproti průměru trojnásobně zvýšena. O zvýšené hladině testosteronu se kdysi mluvilo i u koulařky Heleny Fibingerové. Když byla na vrcholu kariéry, říkalo se: vždyť ona vypadá jako chlap. Ostatně, je to právě testosteron, díky kterému muž bývá statnější, svalnatější a má výrazné ochlupení - zkrátka a dobře je to chlap. Proto ho sexuologové podávají pacientkám - transsexuálkám, které podstupují proces proměny v muže.

Ovlivňuje testosteron svět?

„Je prokázáno, že hladina testosteronu do jisté míry určuje dominanci, snad i agresivitu a sebeprosazování se. Není proto náhodné, že vyšší testosteron bývá zjišťován u úspěšných mužů. Na druhé straně platí i opačná souvislost: úspěch zvyšuje hladinu testosteronu. Vyšší testosteron byl zjištěn například u vítězů sportovních soutěží, ale například i u vojáků po vítězné bitvě,“ vysvětluje Laura Janáčková. Vysoká hladina testosteronu není spojována jen se sportovní výkonností, ale také s mnoha vlastnostmi - včetně už zmíněné agrese a ochoty riskovat. Když píchnete myši injekci testosteronu, stane se útočnější. Možná právě testosteron je důvodem, proč muži mají větší tah na branku, průraznost a nedělá jim potíže považovat své cíle za nejdůležitější.

Na druhou stranu - není jim tak úplně co závidět. Testosteron totiž umí mužům život i zkomplikovat - páchají více trestných činů, způsobují více dopravních nehod, častěji trpí sexuálními deviacemi a jsou schopni anonymního sexu bez vztahu. Fakt je, že téma testosteron zajímá vědce jako nikdy předtím. Jako první začali kouzlo testosteronu v praxi využívat sportovci. Zjistilo se totiž, že zatímco vítězi sportovního utkání hladina testosteronu stoupá, poraženému se nemění nebo klesá. Vítěz má tedy chuť dál závodit. Mnozí sportovci si z tohoto důvodu snažili různými formami hladinu testosteronu zvýšit - aby měli větší sílu, energii a chuť vyhrávat. Každopádně pokles hladiny testosteronu neovlivňuje jen sportovní výkony, ale i jiné typy soupeření o dominanci.

Jako příklady vědci uvádějí prohrané války, neúspěšná obchodní jednání, hospodářské krize a podobně. Neurolog John Coates z Cambridge University v této souvislosti zkoumal makléře na londýnské burze - měřil, jak se jim v různou dobu mění hladina testosteronu. A co zjistil? Když uzavírali velký byznys, hladina tohoto hormonu stoupala. Pokud měli ráno nadprůměrnou hladinu testosteronu, ten den vydělali balík peněz. A naopak. Právě rozdílné hladiny testosteronu jsou podle psychologů důvodem, proč muži -na rozdíl od většiny žen - vyhledávají zaměstnání spojená s rizikem a zajímají se o pozice bankéřů, investičních poradců, finančních ředitelů…

Testosteronové ženy

Když jsme u výzkumů zabývajících se testosteronem, jeden zajímavý přinesli vědci z americké Northwestern University. Studovali celkem 550 studentů postgraduálního vysokoškolského ekonomického programu MBA na univerzitě v Chicagu. Během výzkumu museli studenti v rámci své závěrečné práce odevzdat vzorek slin na test hladiny testosteronu. Vědci pak u 379 z nich dva roky po absolvování studia porovnali výsledek testu s jejich výběrem povolání. Sedmapadesát procent mužů si vybralo rizikovou finanční kariéru v investičním bankovnictví. Totéž udělalo šestatřicet procent žen. Ale co je nejzajímavější - ženy s vyšší hladinou testosteronu si vždy vybraly rizikovější profesní dráhy. „Mohu jedině potvrdit, že o pracovní místa, jejichž náplň je časově a fyzicky náročnější, tedy takzvané „testosteronové“ pozice, má i u nás v České republice zájem mnoho žen,“ říká Jana Skalová, pracovní specialistka portálu Jobs.cz.

Například na pozici finanční ředitel/manažer se podle ní aktuálně hlásí 188 mužů a 54 žen. Žen majících zájem o podobné pozice u nás sice přibývá, ale zájem mužů je pořád nesrovnatelně vyšší. Obecně řečeno jsou ženy při výběru povolání podle Jany Skalové obezřetnější než muži. Souvisí to s nižší hladinou testosteronu, kterou mají ve svém těle? Možná. Každopádně přesně odpovědí až další podrobné studie. „Ženy jsou stále nositelkami rodu - řeší ve svých životech otázku mateřství, proto volí méně časově a fyzicky náročná povolání, a to má vliv na jejich kariérní chování. Mají také větší sebereflexi při volbě povolání a nejsou tolik odvážné jako muži. Zatímco muži si častěji troufnou přihlásit se na ředitelský nebo manažerský post, ženy čekají, až jim bude povýšení nabídnuto - v důsledku toho se vyšší pozice dočkají jen málokdy.

Muži o vyšší pozice umějí bojovat, chtějí tomu věnovat svůj čas a energii, ženy nikoli. Stejně tak nerady vstupují do konfliktů a daleko méně soutěží, což muži považují za běžný komunikační prostředek,“ uvádí Jana Skalová. U mužů je vysvětlení logické - firmy jsou pro ně podobnými bojišti, jakými dříve bývala válečná pole nebo výpravy na lov zvěře. Kdysi se oháněli zbraněmi, aby uhnali kance, a dnes -když je maso k dostání na každém rohu - buší do klávesnic notebooků a řvou do mobilních telefonů.

Kdo je lepší šéf?

Když jsem pročítala internetové diskuse pod články o výzkumech zabývajících se testosteronem, jeden komentář zněl následovně: „…aby po nás za chvíli zaměstnavatelé nechtěli kromě diplomů a výsledků jazykových zkoušek taky údaje o hladině testosteronu…“ No, je to jen moje domněnka, ale myslím, že stát by se to mohlo. Ono se to třeba v bankovním sektoru totiž zprvu může tvářit jako velká výhoda - mít tým složený ze samých výkonných mladíků, kteří se umějí patřičně prosadit. Ale psychologové před takovým výběrem zaměstnanců varují - nebude to trvat dlouho a pětice dominantních mužů mezi sebou začne bojovat jako na kolbišti. „Za svůj život jsem pracoval v ryze mužském kolektivu několikrát. Momentálně je mou nadřízenou žena a neměnil bych.

Myslím, že ženy ve vyšších funkcích jsou mnohem přístupnější všem návrhům na řešení problémů a jsou mnohem ochotnější naslouchat názorům kolektivu. Muži si možná umějí některé názory prosadit tvrději, ale někdy je na nich až příliš vidět, jak moc stavějí na piedestal svůj vlastní úspěch a osobní ambice,“ líčí Marek (muž!), který pracuje jako realitní makléř. A dodává, že na ženách taky není tolik znát, jak moc se bojí o svůj post. Žena podle Marka svou funkci vnímá zhruba takto: Když to vyjde, bude to skvělý úspěch. A když ne, nezhroutím se a půjdu dál. „Velký rozdíl cítím taky v osobních ambicích - ženy chtějí být úspěšné kvůli sobě, muži to dělají kvůli svému okolí, aby všem dalším lidem dokázali, že jsou dobří,“ dodává Marek.

Ženy a vysoké pozice

Žen na vyšších a fyzicky i časově náročnějších pozicích sice přibývá, bohužel děje se tak jenom velmi pozvolna. Odrazují je třeba i takové drobnosti, jak je daná pracovní pozice nazvaná. Když na ně z inzerátu vyskočí, že se hledá ředitel společnosti, finanční analytik nebo bankéř, od začátku je to pro ně jistá výstraha: pozor, o místo se soupeří, bude to adrenalin, časově náročné, budu muset dokazovat své schopnosti a šplhat až na stupně vítězů… „Ženy většinou dosahují vrcholných pozic, až když se k nim propracují. Mají je více za zásluhy a tehdy, když je někdo ve firmě ocení a povýší,“ říká Jana Skalová. Mimochodem, inzeráty stereotypně přisuzující některá pracovní místa pouze mužům a jiná ženám jsou nezákonné - jde o diskriminaci na základě pohlaví. „Personalisté nemohou v inzerátech ani kdekoli jinde diskriminovat, ale v praxi určité stereotypy stále existují.

Ženy v mužských týmech to mohou mít složitější. Z našich zkušeností však vyplývá, že personalisté jsou otevření, a pokud splňují kvalifikační předpoklady, kandidátky vítají. Šance na získání pracovní pozice by v tomto ohledu měly být vyrovnané,“ dodává Jana Skalová. Existuje ještě minimálně jeden důvod, proč se ženy v inzerátech rozhlížejí po pozicích, které na první pohled možná nevyžadují takovou dávku dravosti a rizika - vyhledávají alternativní úvazky a vrcholné pozice takové možnosti nenabízejí. „Nepřekvapí, že největší podíl částečných úvazků je v oborech s vysokou zaměstnaností žen: celých 35 % ve vzdělávání, 20 % ve zdravotnictví a sociální péči, 10 % v pohostinství a cestovním ruchu. Naopak nejméně částečných úvazků najdeme v tradičně „mužských“ oborech: IT, ekonomika a finance, stavebnictví, strojírenství obsahují zhruba pouze 1 % nabídek částečných úvazků, v elektrotechnice, výrobě a průmyslu se takové nabídky nevyskytují dokonce vůbec žádné,“ tvrdí Jana Skalová.

Na prvním místě sex?

Když se na testosteron zeptáte sexuologů, uslyšíte, co už na začátku pronesla Laura Janáčková: „Testosteron přímo ovlivňuje sexuální vzrušivost i hladinu sexuální potřeby…“ Zjednodušeně řečeno, hladina testosteronu ovlivňuje, jak je muž v životě výkonný, a to nejen sexuálně. Testosteron zkrátka dělá muže mužem, chcete-li to říct ještě jinak. Vědci zjistili, že muži s vysokou hladinou testosteronu jsou úspěšní v práci a dokážou vydělat hromadu peněz, jinými slovy: mají ten správný tah na branku. Nebyli by na tom však ještě lépe, kdyby se, a to s testosteronem podle slov doktorky Janáčkové přímo souvisí, dokázali oprostit od myšlenek na sex? Testosteron sice muže stimuluje k vyšším výkonům, ale nemůže to náhodou u některých být i naopak, že by se v důsledku myšlenek na sex jejich pracovní aktivita výrazně snižovala, až tak, že by třeba najednou zapomněli obchodovat?

„Muž s vysokou hladinou testosteronu je schopen zvládnout ke své spokojenosti obojí -sex i práci,“ říká odbornice jednoznačně. Vyšší hladina testosteronu se podle lékařky projevuje nejen v chování, ale rovněž ve vizáži muže - už na začátku jsme naznačili, že kdo má testosteronu hodně, bývá statnější, svalnatější a má výraznější ochlupení. Jenže vyznejte se v tom dneska, když kdekdo má svaly vyhnané hormony a na mnoha mužských tělech chlupy aby člověk hledal div ne lupou. Proto bychom to, jak se testosteron projevuje ve vizáži muže, neměli přeceňovat. Když jsem k tomuto tématu oslovovala odborníky, málokdo byl ochotný na moje otázky odpovědět. Většinou říkali: o testosteronu toho víme pořád velmi málo, než abychom dělali jednoznačné závěry. To ostatně tvrdí i vědci, kteří připravují další studie na téma testosteron - v budoucnosti by rádi prozkoumali třeba mechanismy, jejichž prostřednictvím testosteron ovlivňuje mozek a spoustu dalšího. Některá fakta už jsou všeobecně známá, na ta další si budeme muset počkat. Doufejme však, že vědci budou mít koho zkoumat - podle studie amerických vědců posledních dvacet let mužům testosteron výrazně ubývá. Vědci zatím přesně netuší proč, ale dnešní mladí muži mají testosteronu v krvi mnohem méně, než ho měli ve stejném věku jejich otcové a dědové.


7x O TESTOSTERONU

1 Testosteron se využívá kromě hormonální terapie například také při karcinomu prsu. Do těla se při tom dostává buď injekcemi, nebo náplastmi, z nichž se postupně uvolňuje.

2 Pokud uvažujete o užívání testosteronu, měli byste se vždycky poradit se svým lékařem. Nadbytečný přísun testosteronu sice zlepšuje náladu a zabraňuje řídnutí kostí, ale zároveň zvyšuje riziko rakoviny prostaty.

3V osmdesátých a devadesátých letech minulého století testosteron s oblibou používali sportovci jako doping, protože zvyšoval jejich výkony.

4 Muži mají obvykle v krvi 350 až 1000 nanogramů testosteronu na decilitr krve.

5 Hladina testosteronu se v průběhu dne mění. Nejvyšší bývá ráno a způsobuje tedy skutečnost, že muži mají po ránu častěji chuť na sex.

6 Muži, u nichž byla naměřena vyšší hladina testosteronu, mají větší sklon k vypadávání vlasů.

7Nejvíc se hladina testosteronu zvyšuje v pubertě, zhruba po třicátém roce věku začíná klesat. Tento pokles je pozvolný, zhruba 1,5 % za rok. Zdroj: Internetová encyklopedie Wikipedia www.cs.wikipedia.org

Témata: Časopis Moje psychologie, Peníze a kariéra, Těsto, Cestovní ruch, Sportovní utkání, Ekonomika, Komunikační prostředek, Test, Testosteron, Mistryně světa, Jana Skalová, Důležitý předpoklad, Pracovní místa, Pracovní pozice, Mužský hormon, Dominantní muž, Vaš, Nezbytný předpoklad, Wikipedia, Lov zvěře, Hormonální terapie