Maminka.czKoronavirus

Testování na covid 19 ve školách: Ode dneška se spouští dvakrát týdně. Co dalšího děti čeká?

Tereza Víchová 3.  1.  2022
Preventivní screeningové testování žáků a studentů má nová pravidla. Vzhledem k očekávané vlně nákaz variantou omikron se děti po návratu z prázdnin podrobí několikrát antigennímu testování. Koho a kdy se vše týká a co se bude dít, když se ve třídě objeví pozitivní případ?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Koho se týkají testy

Testování se týká všech dětí a žáků základních škol a žáků v denní formě vzdělávání středních škol a konzervatoří .

Testování podstupují všechny děti a žáci, tedy i ti očkování a po prodělaném onemocnění covid-19.  

Výsledky testů na protilátky nejsou náhradou za testování.  

VIDEO: Jak poznat projevy covid 19 u dětí?

Kdy a kolikrát se bude testovat

První dva týdny školy se bude testovat dvakrát týdně, vždy v pondělí a ve čtvrtek.

Od 17. ledna 2022 bude testování probíhat v pondělí nebo první vyučovací den v týdnu, po dobu platnosti mimořádného opatření. Pokud dítě nebo žák nebude přítomen na testování na začátku vyučování, ale dostaví se na vyučování později (nebo jiný den), provede si test pod dohledem pověřené osoby bezprostředně po svém příchodu.  

Kdo se testovat nemusí

Testovat se nemusí dítě nebo žák, který doloží negativní výsledek testu provedeného v odběrovém místě. Takový test nahrazuje pouze ty termíny testování ve škole, při kterých je výsledek testu stále platný (tedy 72 hodin od PCR a 24 hodin od antigenního testu).   

Co když nechcete, aby vaše dítě testovali

Dítě se může dál účastnit výuky, ale při výuce musí mít ochranu dýchacích cest (není-li možné dodržet rozestupy alespoň 1,5 m od ostatních dětí nebo žáků). Týkají se ho i další omezení:

  • nesmí cvičit ve vnitřních prostorech; při cvičení ve venkovních prostorech se převléká s odstupem od ostatních osob a nesmí použít sprchy, 
  • nesmí zpívat, pokud nelze od ostatních osob dodržet odstup 2 m, 
  • Používá hygienické zařízení určené školou či školským zařízením pouze pro děti a žáky, kteří nepodstoupili preventivní antigenní test, 
  • při konzumaci potravin a pokrmů včetně nápojů musí sedět v lavici nebo u stolu a nemusí při tom používat ochranný prostředek dýchacích cest a musí dodržovat odstup od ostatních osob 1,5 metru.

Co se děje se třídou, když test u někoho prokáže pozitivitu na covid 19

Jde o tzv. režim „test to stay“. Spolužáci pozitivně testovaného žáka neodchází domů, ale pokračují v prezenčním vzdělávání ve škole s tím, že se budou následující dny každý den před zahájením vyučování testovat, a to až do doby zjištění výsledku konfirmačního RT-PCR testu pozitivně testovaného spolužáka. Platí pak také režimová opatření (používání ochrany dýchacích cest, dodržení homogenní skupiny, používání hygienického zařízení, určeného školou atd.)

Jak je to v mateřských školách

V provozu mateřských škol se nic nemění a nadále se umožňuje osobní přítomnost na vzdělávání všem dětem v mateřské škole bez nutnosti podrobovat se testování. 

Děti v mateřské škole nadále nemusí nosit roušky.

Zdroj: covid.gov.cz, mzcr.cz

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Koronavirus, Školství, Základní škola, Školy, covid, testování, pandemie, Děti, Test, PCR test, Škola, Nákaza, Konzerva, Spoušť, Žák

Video