Maminka.czRecepty

Těstoviny úplně jinak? Vyzkoušejte báječnou omáčku z vlašských ořechů

Veronika Zenklová 21.  4.  2021
Těší se u vás doma těstoviny oblibě? Nebojte se experimentovat a dejte si další z receptů oblíbené Koko. Ta tentokrát vsadila na chuť vlašských ořechů a sýra.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ingredience na dvě porce

  • 2 hrsti vylouskaných vlašských ořechů
  • 3–5 hnízd těstovin fettucine nebo tagliatelle (podle velikosti a hladu) 
  • lžíce olivového oleje
  • 15 g másla
  • 10 lístků šalvěje
  • stroužek česneku
  • 3 vrchovaté lžíce ricotty
  • 40 g parmazánu
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • pár „strouhů“ citronové kůry
  • lžička citronové šťávy

Postup

Rozprostřete ořechy na pečicí papír na plech a pečte deset minut na 160 °C. A mezitím si nachystejte nejjednodušší omáčku na světě. Nožem jemně rozmáčkněte neoloupaný stroužek česneku, bude v omáčce pro chuť. Rozpalte na pánvi olej a nechte v něm rozvonět šalvěj a česnek. Ztlumte plamen a přidejte máslo. Mezitím dejte vařit těstoviny do osolené vody. Pánev sejměte z plotýnky a vyndejte z ní česnek, nastrouhejte do ní trochu citronové kůry, přikápněte citronovou šťávu, přidejte ricottu a všechno dohromady promíchejte. Opepřete a do pánve nastrouhejte parmezán. Pozor, pak už se směs ale nesmí vařit. Teď už je ten správný moment, kdy bude třeba vyndat z trouby ořechy. Nasekejte je na malé kousky nebo rozdrťte v hmoždíři, jak je libo. Přisypte je do pánve k omáčce. Také už přichází čas podívat se na těstoviny. Ty můžete přendat na vedlejší plotýnku, tu původní nevypínat a rovnou na ni přesunout omáčku. Těstoviny nemusíte cedit! Rovnou je naberte a přendejte i s troškou vody do vedlejší pánve s omáčkou. Zamíchat a je to! Servírujeme posypané dalšími drcenými ořechy, strouhaným parmazánem a čerstvě mletým pepřem.

Témata: Recepty, Děti a jídlo, Vaření pro rodinu, Náš tip, Mall.tv, Těstoviny, Báj, Recept, Ořechy, Parmazán, Parma, Omáčka, Vlašský ořech, Sýr, Tagliatelle, KOKO, Chuť, Pánev