Maminka.czTestujeme s dětmi

Testujeme s dětmi: Kouzelný šroubovák učí děti barvy, počítání a rozvíjí motoriku

Markéta Novák Matějková 18.  11.  2019
Stavebnice patří mezi oblíbené vánoční dárky. Pokud právě hledáte tip na nějakou, která zabaví děti v předškolním věku, můžete se inspirovat. V redakci jsme totiž tentokrát vyzkoušeli letošní novinku, kterou je Kouzelný šroubovák.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Stavebnici od firmy Pexi.cz můžete pořídit ve dvou variantách – buď jako cestovní sadu, kdy se pracovní deska dá sklopit, nebo ve velkém balení s názvem Activity Center. Obě verze ale fungují na stejném principu.

V první řadě je třeba zmínit, že se nejedná o imitaci nářadí, ale o opravdu velkou stavebnici – šroubovací mozaiku. Sada obsahuje velkou pevnou pracovní desku, velké šrouby, barevné karty se vzory a samozřejmě funkční elektrický šroubovák s nástavci. S vrtačkou mohou děti přiložené šrouby jak zašroubovat, tak také vyšroubovat díky zpětnému chodu.

Stavět zvládnou i mladší děti

Stavebnice je určena dětem od tří let, ale ukázalo se, že si s ní vyhrají i děti mnohem mladší. Tříletému Matyášovi jsme ani nemuseli vysvětlovat návod, sám vzal šroubovák do ruky a hned věděl, co s ním má dělat.  Pokud máte doma mladšího sourozence, nemusíte před ním stavebnici schovávat, ale společně můžete potrénovat jemnou motoriku bez pomoci šroubováku.

Sada obsahuje tři různé nástavce do elektrického šroubováku – a to s plochým hrotem, křížový a maticový. Z barevných šroubů lze sestavit celou řadu obrazců – od základních tvarů po složitější obrázky, při jejichž tvoření si děti potrénují poznávání barev. Při sestavování vzorů se zároveň učí počítat, aby barevné šrouby zapadly přesně na správné místo a vytvořily vybraný tvar nebo vzor. Vzory jsou zobrazené na velkých laminovaných kartách, které jsou omyvatelné (u cestovní sady jsou vzory papírové).

Jedna karta obsahuje "slepý" bílý vzor, který můžete využít pro vytvoření vlastní předlohy dle vaší fantazie a děti se obrázek mohou pokusit samy ze šroubů sestavit. Pro potrénování ručiček, zlepšení jejich koordinace a jemné motoriky poslouží manuální šroubovák (je součástí sady Activity center), do kterého lze zasunout každý ze tří nástavců z vrtačky. K utažení šroubů mohou děti využít i velký plastový oboustranný klíč. To se nám líbí, protože děti se učí pracovat jak
s moderním nářadím, také také s klasikou, což se jim může v budoucnu hodit.

Testujeme s dětmi: V kuchyňce Smoby umyjete nádobí i uvaříte těstoviny

Děti se učí spolupracovat

Díky více druhům montážního nářadí si s celou sadou může hrát i více dětí. Musí se jen naučit spolupracovat na společném úkolu, což, jak víme, není vždy jednoduché.

Jedna z testujících maminek stavebnici zhodnotila takto: "Můj první dojem byl trochu rozpačitý, měla jsem pocit, že si s tím dítě nemůže vyhrát, že je to příliš jednoúčelové. Čtyřletá dcera však sama začala ze šroubů sestavovat jednoduché obrázky – připomněla mi tím podobnou mozaiku, se kterou jsem si moc ráda hrála jako malá zhruba v jejím věku. A došlo mi, že šroubování je jen jednou z úrovní hry – tou další je rozvoj fantazie, prostorové představivosti, se šrouby jdou trénovat čísla, barvy, rozlišování pravé a levé strany..."

Kvalitní materiál a mnohostranné využití

Kouzelný šroubovák je vyroben z kvalitního a odolného materiálu, což je pro takto malé děti naprosto nezbytné. Potěšilo nás, že se šroubovák neprotáčí, když na něj děti silněji přitlačí. Zároveň oceňujeme, že stavebnice nabízí mnoho možností hraní. Kromě rozvíjení jemné motoriky se děti mohou učit nenásilnou formou barvy nebo počítání. Jedno z dětí se zabavilo například tím, že skládalo barevné šroubky na předlohu. Jiné zase bavilo kombinovat elektrický a manuální šroubovák.

Se stavebnicí si vyhráli jak kluci, tak holčičky. Pokud máte doma více dětí, doporučujeme pořídit si větší sadu, která má rozsáhlejší příslušenství. V případě, že šroubovák má být dárkem pouze pro jedno dítě, bude vám stačit cestovní set, který je skladný. Ale pozor – dá se složit pouze bez vytvořených obrázků.  Na závěr ještě doporučujeme pořídit si zároveň tužkové baterky, které nejsou součástí balení.

A abychom nezapomněli – šroubovák není hlučný, takže nemusíte mít obavy, že ho za chvíli budete mít jako rodiče plné zuby, jak to u některých hraček se zvukem bývá.

Témata: Video, Testujeme s dětmi, Hračky pro děti, Vánoce 2020, počítání, barvy, Šroub, Motorika, Rozvíjení, Vzor, Sada, Montáž, Verze, Nástavec, Jemná motorika, Motor, Stavebnice, Bár, Deska, Poznávání, Pexi, Hračky na Heureka.cz