Maminka.czTestujeme s dětmi

Testujeme s dětmi: Na co se zaměřit při výběru školní aktovky nebo batohu?

Markéta Novák Matějková 14.  8.  2019
Aktovka, nebo batoh? To je otázka, kterou teď řeší nejeden rodič, který vypraví v září potomka do školy. Na co se při výběru zaměřit, abyste nekupovali za rok novou výbavu, jsme se zeptali odborníků z firmy českého výrobce školních tašek Bagmaster.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

S redakcí jsme tentokrát vyrazili do Plzně do showroomu českého výrobce anatomických aktovek a batohů Bagmaster.

Volbě školního batohu (aktovky) je třeba věnovat dostatek času, vaše dítě ho bude nosit minimálně 2–3 roky, a pokud zvolíte nevhodně, může se váš výběr projevit i na zdraví vašeho dítěte. Do svého výběru zahrňte pouze školní nebo studentské batohy, které jsou k tomuto účelu vyrobeny. Mají totiž oproti klasickým sportovním batohům odlišnou konstrukci.

Vybírejte podle věku dítěte a třídy, kterou navštěvuje. Do první až druhé třídy můžete vybírat mezi aktovkou a batohem. Od třetí třídy chtějí děti  většinou už jen batoh. Pro první a druhý stupeň ZŠ je to školní batoh, pro druhý stupeň ZŠ a SŠ nebo VŠ už studentský batoh.

Prvňáček může mít aktovku i batoh. Zásadní rozdíl je v organizaci této brašny. Jednoznačnou výhodou aktovky je její přehlednost a jednoduchost, takže i zbrklí školáci v ní najdou vše, co jste jim ráno nabalili. Batoh má více komor, kapes a přihrádek, je ideální pro systémové rozložení pomůcek do celého batohu.

Výhody aktovky

  • Jedna přehledná komora (= hlavní kapsa), tedy školák najde v aktovce vše na jednom místě
  • Klopna umožňující snadný přístup
  • Jednoduché zapínání pomocí magnetické spony nebo přezky
  • Pevné, odolné, stabilní dno

Přednosti batohu

  • Více prostoru, komor a kapes
  • Bezpečné zapínání pomocí zipů
  • Oddělené kapsy na desky, sešity a další pomůcky
  • Batoh je uzpůsoben nejen pro prvňáčky, ale i starší děti

Batoh s výhodou aktovky

  • Kombinuje nejlepší výhody batohu i aktovky
  • Přehledná jedna komora s klopnou
  • Magnetická spona
  • Hrudní a bederní pás pro rozložení hmotnosti batohu a zajištění jeho stability

Na co se se při výběru aktovky nebo batohu zaměřit?

Záda

Hlavní předností školních batohů jsou pevná, anatomicky tvarovaná záda. Zaměřte se na rozložení zádového systému a zvolte ten batoh, který má dokonalou podporu kolem páteře.

Popruhy

Vybírejte batoh, který má anatomicky tvarované, polstrované ramenní popruhy o šířce minimálně 4 cm. To snadno odhadem změříte pomocí svého palce. 

Při zkoušení si všímejte, zda popruhy nepřiléhají až ke krku dítěte. Při pohybu a pocení by docházelo k oděrkám kůže. Zvýšenou pozornost věnujte nastavitelnosti popruhů, tak aby batoh dobře na zádech seděl. Mějte na paměti, že dítě bude nosit batoh v létě i v zimě, a proto je třeba popruhy přizpůsobovat oblečení. Proto, aby zejména v zimě batoh ze zad nesklouzával, fixujte popruhy výškově nastavitelným hrudním páskem. Pokud jej vámi zvolený batoh neobsahuje, určitě si jej dokupte.

Reflexní prvky

Při výběru se zaměřte na reflexní prvky. Mějte vždy na paměti, že více reflexních prvků (ze všech stran) zajistí viditelnost vašeho dítěte ostatními účastníky provozu za snížené viditelnosti výrazně dříve.

Hmotnost

To, kolik batoh váží, je asi nejčastěji diskutovaná věc na internetu. "Myslím si, že není třeba řešit hmotnost aktovky nebo batohu, protože všichni výrobci vyrábíme batohy, které jsou kolem kilogramu. Rozdíl je většinou kolem dvaceti deka, což je jako nést v nákupním košíku kousek šunky. Vybírejte tedy podle kvalitních materiálů," říká Pavel Kroupa, Marketing and Business Manager firmy Bagmaster. Ten zároveň dodává, že pokud má váš potomek tu nevýhodu, že musí nosit hodně učení a chcete mu ulehčit, tak mu nedávejte do láhve s pitím vodu. Tu si může školák natočit přímo ve škole. Ulehčit mu tak můžete až o půl kilogramu.

 

Bagmaster připravil pro čtenáře Maminka.cz slevu 200 KČ při nákupu nad 1000 Kč. Nakupovat můžete na www.bagmaster.cz.  Kód je MAM 819. Sleva platí do  31.8.2019.

 

Velikost

Horní část školního batohu by neměla přesahovat linii ramen, dno batohu by nemělo být níže než linie boků. Delší stranou by měl být batoh orientován dolů, tak aby nebránil školákovi v přirozeném pohybu. Do hlubší brašny se sice vejde více věcí, brašna pak ale táhne svou vahou školáka dozadu. Při vyrovnávání této protiváhy, školák zbytečně zatěžuje svou krční páteř.

Členění batohu musí být zejména pro prvňáčky přehledné. Školní batoh by měl mít dostatečný počet přihrádek (komor a kapes). Velkou výhodou je vyztužené dno, které zajistí stání batohu u lavice bez převržení. Dále oceníte např. kapsu na láhev přístupnou zvenku, protože nehrozí znečištění školních pomůcek při nehodě. Kapsu na svačinu nebo poutko na lavici a držadlo pro přenášení.

Motiv

Nechte vybrat dítě. Chcete, aby se do školy těšilo? Určitě se do školy půjde snáz s vybavením, které se mu líbí. Vy pak usměrněte dětský výběr na praktické záležitosti. Světlé materiály se mohou rychle zašpinit. Výrazné barvy zase podporují viditelnost školáka v silničním provozu. Na druhu stranu, pokud si školák vybere batoh s oblíbenou postavičkou, může se stát, že příští rok už bude chtít jiný.

V prodejně Bagmaster měli vystavených několik desítek aktovek a batohů, a jak jsme zjistili, vybere si opravdu každý. Dívčí motivy byly navíc dostupné i v jiných barvách než jen v klasické růžové nebo fialové. Jak jsme se dozvěděli, mnoho dívek dává přednost modré barvě.

Investujte do kvality

Aktovku i batoh vybírejte tak, aby sloužily co nejdéle. Ověřte si, že daný výrobce splňuje všechny náležitosti na kvalitu, tak jako například český výrobce Bagmaster, jehož výrobky najdete ve více než 500 prodejnách v ČR, a díky tomu, že splňuje veškeré zdravotní posudky a další certifikaci, je prodáván i v dalších zemích EU. Na své produkty navíc nabízí tříletou záruku, což je více než výmluvné. Na závěr ještě musíme podotknout, že i přes nespornou kvalitu vám nákup aktovky nebo batohu od Bagmasteru nezatíží rodinný rozpočet.

Témata: Školák, Testujeme s dětmi, Prvňáček, Výběr, Batoh, Maminka, Školní batoh, Reflexní prvek, Markétin, Kapsa, Komora, Popruh, Evropská unie, Půl kilogramu, HMO, Prvňáčci, Aktovka, Láhev, Kroupa, Brašna, Internet, Český výrobce, Stání, Linie, Česká republika