Maminka.czPorod

Tip na oběd: Konfitovaný telecí krk v kořenové zelenině

Jiří Kolečko 1.  9.  2012
Zde je kvalitním základem kvalitní surovina. Měli byste maso koupit u řezníka, kterého dobře znáte. Stejně jako u ostatních jídel vyžaduje příprava přesnost a čas. Výsledek však stojí za to.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na 4 porce, příprava: 2 hodiny

800 g telecího krku
200 g slunečnicového oleje
200 g mrkve
200 g celeru
100 g petržele
100 g cibule
100 g telecího demiglace
1 l telecího vývaru
sůl, pepř, čerstvý tymián
800 g brambor
50 g másla
telecí vývar a demiglace na zalití
na restovanou zeleninu
kořenová zelenina (žlutá a oranžová
mrkev, 1/4 celeru, 1 petržel)
50 g másla
bílé víno na podlití (můžete samozřejmě vynechat)
sůl na dochucení

Telecí maso si svažte provázkem, aby mělo hezký kulatý tvar a dobře se vám porcovalo. Maso osolte a opečte v kastrole na oleji ze všech stran. Vyjměte ho, do kastrolu vsypte očištěnou a pokrájenou kořenovou zeleninu a orestujte ji. Když zhruba po patnácti minutách změkne, přidejte k ní nakrájenou cibuli a osmažte ji. Vložte zpět maso, zalijte telecím vývarem a demiglace, aby bylo ze tří čtvrtin zakryto. Přidejte pepř a čerstvý tymián. Uveďte do varu, stáhněte oheň a zakryté nechte pozvolna táhnout, až maso změkkne. Pak ho vyjměte. Šťávu na sporáku svařte na polovinu objemu, přeceďte, rozmixujte s kostičkami studeného másla a podle potřeby dochuťte solí a čerstvě drceným pepřem. Do šťávy vložte maso a před podáváním prohřejte. Podávejte s vařenými bramborami a restovanou zeleninou.

Restovaná zelenina

Kořenovou zeleninu nakrájejte na velmi malé kostičky. Orestujte je na rozpuštěném másle a až začne mrkev pouštět karoten, přilijte víno. Nechte jej odpařit, dochuťte a noste na stůl.


Další recepty z vybraných ingrediencí můžete nyní vyhledávat pomocí katalogu potravin!

Témata: Těhotenství, Porod, Děti, Školák, Časopis F.O.O.D., Novorozenec, Předškolák, Kojenec, Výživa a stravování, Batole, oběd, Tip, Kulatý tvar, Krk, Zeleň, Kořenov, Vařený brambor, Bílé víno, Zelení, Kořen