[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Na 4 porce, příprava: 2 hodiny
800 g telecího krku200 g slunečnicového oleje200 g mrkve200 g celeru100 g petržele100 g cibule100 g telecího demiglace1 l telecího vývarusůl, pepř, čerstvý tymián800 g brambor50 g máslatelecí vývar a demiglace na zalitína restovanou zeleninukořenová zelenina (žlutá a oranžovámrkev, 1/4 celeru, 1 petržel)50 g máslabílé víno na podlití (můžete samozřejmě vynechat)sůl na dochucení
Telecí maso si svažte provázkem, aby mělo hezký kulatý tvar a dobře se vám porcovalo. Maso osolte a opečte v kastrole na oleji ze všech stran. Vyjměte ho, do kastrolu vsypte očištěnou a pokrájenou kořenovou zeleninu a orestujte ji. Když zhruba po patnácti minutách změkne, přidejte k ní nakrájenou cibuli a osmažte ji. Vložte zpět maso, zalijte telecím vývarem a demiglace, aby bylo ze tří čtvrtin zakryto. Přidejte pepř a čerstvý tymián. Uveďte do varu, stáhněte oheň a zakryté nechte pozvolna táhnout, až maso změkkne. Pak ho vyjměte. Šťávu na sporáku svařte na polovinu objemu, přeceďte, rozmixujte s kostičkami studeného másla a podle potřeby dochuťte solí a čerstvě drceným pepřem. Do šťávy vložte maso a před podáváním prohřejte. Podávejte s vařenými bramborami a restovanou zeleninou.
Restovaná zelenina
Kořenovou zeleninu nakrájejte na velmi malé kostičky. Orestujte je na rozpuštěném másle a až začne mrkev pouštět karoten, přilijte víno. Nechte jej odpařit, dochuťte a noste na stůl.