Maminka.czVýživa a stravování

Tip na víkend: Rýžový nákyp s dýní a mrkví

Hanka Kubíčková 19.  3.  2010
Tip na víkend: Rýžový nákyp s dýní a mrkví
Pozná-li váš potomek, že mu servírujete zapečenou zeleninu, zaslouží si medaili.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Porce: 6

Příprava: 15 minut

Pečení: 30 minut

Ingredience:

  • 100 ml olivového oleje
  • 2 cibule, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 875 g mrkve, nastrouhané nahrubo
  • 550 g máslové dýně, oloupané, zbavené semínek a nastrouhané nahrubo
  • 400 g sterilovaných krájených rajčat
  • 1/2 šálku sekané petrželky
  • 2 vejce, prošlehaná
  • 75 g kvalitního sýra, nastrouhaného nahrubo
  • 70 g dlouhozrnné rýže
  • 10 plátků filo těsta zelený salát k podávání

Postup:

  • Rýži uvaříme v zeleninovém nebo kuřecím vývaru doměkka.
  • V pánvi rozehřejeme olej a doměkka na něm osmažíme cibuli. Osolíme dvěma kávovými lžičkami soli, přidáme mrkev a dýni a společně dusíme asi 10 minut. K měkké zelenině vmícháme rajčata a na mírném plameni necháme odpařit všechnu tekutinu. Necháme vychladnout.
  • Do vychladlé směsi přidáme vejce, sýr, rýži a ochutíme čerstvě mletým pepřem.
  • Jeden plát těsta potřeme olivovým olejem a vyložíme jím dno a bok zapékací misky o velikosti 16 x 28 cm. Těsto musí přečnívat přes okraj misky. Další pláty těsta vždy potřeme olejem a pokládáme přes sebe, až jsou dno i boky misky celé vyplněné. Naplníme zeleninovou směsí, potřeme olivovým olejem a přečnívajícím těstem náplň zakryjeme.
  • Pečeme 45 minut při teplotě 100 °C. Před podáváním necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Doplníme zeleným salátem.
Témata: Časopis Maminka, Výživa a stravování, Víkend, Vik, Tip, Nákyp, Kvalitní sýr