Maminka.czNovorozenec

Tip na víkendový oběd: 4 zdravé rychlovky za 30 minut

Jana Vašáková 21.  4.  2012
Tip na víkendový oběd: 4 zdravé rychlovky za 30 minut
Věříme, že čerstvé suroviny nepotřebují hodinovou úpravu. Naopak, čím kratší dobu je tepelně upravujete, tím lépe. Zachovají si totiž své výživové hodnoty i chuť. U zeleniny navíc platí, že si při kratší době vaření zachová větší množství vitamínů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Losos s cuketami a kuskusem

Ingredience na 1 porci:

80 g lososa
80 g vařeného kuskusu
50 g cukety
5 g mandlí
1 jarní cibulka
1 lžička olivového oleje
sůl
pepř
kadeřavá petrželka

Postup: Kuskus připravíme podle návodu. Lososa z obou stran osolíme,
opepříme a pokapeme šťávou z citronu a orestujeme na trošce olivového oleje. Přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a podusíme doměkka, asi 3 minuty. Hotovou rybu podáváme s kuskusem, nasekanými mandlemi a čerstvou petrželkou.

Tip: Lososa můžete nahradit treskou nebo pstruhem.

Krůtí kousky s brokolicí, sezamem a bramborami

Ingredience na 1 porci:

120 g krůtích prsou
100 g brambor
50 g brokolice
50 g sýra cottage
5 g sezamových semínek
1 lžíce
řepkového oleje
sůl
pepř

Postup: Brambory uvaříme ve slupce. Krůtí prsa nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme a orestujeme na trošce řepkového oleje dozlatova. V napařovací nádobě uvaříme brokolici. Na talíř vyskládáme hotové maso, brokolici a brambory, ozdobíme
sezamovými semínky a sýrem cottage.

Tip: Sýr cottage můžete nahradit dipem z bílého jogurtu s čerstvými bylinkami.

Rizoto s mrkví, hráškem a parmazánem

Ingredience na 1 porci:

100 g uvařené rýže
100 g hrášku
100 g mrkve
100 ml zeleninového vývaru
10 g parmazánu
1 jarní
cibulka
1 lžička olivového oleje
sůl
pepř
rozmarýn

Postup: Na trošce olivového oleje orestujeme jarní cibulku, přidáme
hrášek a na kostičky nakrájenou mrkev. Podlijeme zeleninovým
vývarem, přisypeme omytou rýži, přidáme lístky rozmarýnu, sůl
a pepř. Promícháme a dolijeme vodou asi tak 1 cm nad okraj
rizota. Přiklopíme a dusíme na nižší teplotě doměkka, asi 20 minut.
Podáváme ozdobené parmazánem.

Tip: Vyzkoušejte také se zelenými fazolkami a kousky ryby.

Špagety se šunkou, zeleninou, limetkami a bylinkami

Ingredience na 1 porci:

100 g uvařených špaget
3 plátky dušené šunky (3x 15 g)
10 g kaparů
100 g salátové okurky
1 jarní cibulka
1 lžíce šťávy z limetky
1 lžíce olivového oleje
sůl
pepř
čerstvá máta

Postup: Špagety uvaříme na způsob al dente. Ještě horké těstoviny smícháme se šunkou nakrájenou na tenké plátky, s kapary, nasekanou cibulkou a na půlměsíčky nakrájenou okurkou.

Připravíme si dresink z olivového oleje, šťávy z limetky, soli, pepře
a nasekané čerstvé máty a vmícháme do těstovin.

Tip: K těmto špagetám se hodí i troška čerstvého kozího sýra.

 

Další recepty z vybraných ingrediencí můžete nyní vyhledávat pomocí katalogu potravin!

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Výživa a stravování, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, oběd, Víkendový oběd, Víkend, Fazolka, Tip, Vik