Maminka.czTipy na výlet

Tip na výlet: Kaskadérem v trabantu, sladovníkem v Plzni, řemeslníkem ve Žďáru

wall 1.  10.  2020
Koronavirus sice omezuje možnosti, kam s rodinou vyrazit, ale pořád toho zbývá ještě hodně. Při dodržování potřebných doporučení si i tak můžete užít třeba pivovarské muzeum nebo dětský zábavný park.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Unikátní Pivovarské muzeum v Plzni jako jediné odborné muzeum svého druhu v Čechách střeží celou legendu pivovarnictví, pojetím a šíří expozice je výjimečné i v celosvětovém kontextu. Od čtvrtka 1. října do soboty 3. října vždy od 17 hodin si jej můžete prohlédnout na netradiční kostýmované prohlídce.

Plzeň nás nadchla! Skvělé světelné hřiště, Loosovy byty a konečně jsme viděli dikobraza

Zkušený průvodce Honza Hus vás coby sladovník provede středověkým právovárečným domem, v němž muzeum sídlí. Těšit se můžete na jedinečné pivovarské exponáty a kuriozity i krásné prostory historického domu, například starou sladovnu, hvozd, sklepy anebo hradby a příhradební uličku (zvanou rejnku), jednu z posledních v Plzni.

Vstupenky na speciální komentovanou prohlídku lze zakoupit předem on-line na webu 

Nebo chcete něco ještě víc pro děti včetně těch nejmenších? Pak tu máme jeden tip z blízkého Saska, kam se může na den vycestovat bez testů, i když jinak kvůli pandemii platí různá omezení. Vydejte se na výlet do Oskarshausenu. Zážitkový areál pro celou rodinu najdete nedaleko Drážďan, hitem je například zdejší Svět iluzí. Otevřeno mají až do 1. listopadu. 

Atrakce zabírají plochu více než 10 000 m2, a navíc jsou venku i pod střechou, takže do Oskarova světa můžete vyrazit za každého počasí.

Škola doma: Konkrétní tipy, jak se s dětmi učit on-line kvůli zavření škol

A do třetice? Zaujal nás projekt Chytrá ruka, s nímž přišli na zámku ve Žďáru nad Sázavou. Slibuje nový přístup k vědomostem i dovednostem a my se těšíme na zajímavé workshopy. 

„Projekt „Chytrá ruka“ si klade za cíl zachování a předávání řemeslného umu našich předků dalším generacím. Jde nejen o řemesla či technologie již dávno zaniklé, ale také o obory, jež jsou v současné době na ústupu a okraji zájmu společnosti. Chytrá ruka předává zručnost a chuť do práce s různými materiály,“ popisuje smysl a význam projektu jeho koordinátor, provozní ředitel Muzea nové generace, Pavel Haluza.

Naučte se dělat keramiku, plést ze slámy, drátovat hrnce

Spektrum řemesel, které bude na zámku brzy k vidění a k vyzkoušení, je velké. „V současné době jsou k dispozici techniky výroby středověké i současné keramiky, drátenictví, pletení ze slámy, soustružnická i truhlářská práce. Pro dámy bude v budoucnu možná výuka v oboru krajkářství, vyšívání, pletení či výroba jednoduché obuvi,“ dodává Pavel Haluza.

Chytrá ruka je vhodná pro děti i dospělé. Programy jednotlivých workshopů budou podrobněji popsány na zámeckém webu. Probíhat budou přímo na zámku ve speciálně vytvořených dílnách nebo ve venkovních prostorách a účast na nich bude nutné zarezervovat předem. Od počátku roku 2021 bude možné navštěvovat dlouhodobé kurzy zaměřené na jednotlivé obory.

Web zámku s dalšími informacemi najdete ZDE

Vyrazte na rodinný výlet vlakem. Kam se vydat a proč je to lepší než jet autem?
Tipy na pěší výlety s dětmi: Vyzkoušeli jsme místa, kde je to bude bavit
 

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Koronavirus, Rodina, Výroba, Tipy na výlet, Cestování, Maminka cestuje, Cestujeme, Tipy redakce, Vyzkoušeli jsme, kaskadér, Řemeslníci, Drážďany, Tip, Zdar, Plzeň, Krajka, Trabant, Drát, Sasko, Truhlář, Remeš, Čtvrtka, Žďár nad Sázavou, Rej, King Kong