Maminka.czTipy na výlet

Kam s dětmi (nejen) o víkendu? Udělejte si piknik v trávě! Třeba na zámku!

Simona Procházková 30.  5.  2020
Že to vaše ratolesti při prohlídkách zámků příliš nebaví? Spojte příjemné s užitečným a návštěvu spojte s pohodovým piknikem v přírodě. Jděte na to chytře a slibte jim odměnu v podobě něčeho dobrého na zub. Tady si užijete zábavu i trochu romantiky a navíc si pochutnáte na vybraných dobrotách.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Loučeň

Zámecké zahrady na Loučni jsou právě teď v plné kráse. Kromě procházky rozsáhlým parkem (když zabloudíte do odlehlejších míst, nepotkáte ani živáčka) si můžete vyzkoušet unikátní labyrinty a bludiště, kterých tady najdete rovnou dvanáct. A až vás přepadne hlad, jednoduše si vyberte příjemné místečko, kde rozprostřete deku a můžete odpočívat, děti nechte na čerstvém vzduchu řádit podle jejich gusta. Občerstvení můžete mít buď z vlastních zásob nebo si objednat piknikový koš, který vám na přání připraví zámečtí kuchaři, a to hned v několika variantách (rodinné, vegetariánské atd.). Koš (s dekou, příbory a dalším příslušenstvím) bude nachystaný do dvou hodin od objednávky a hostinu si pak můžete užít v libovolné části parku.

Jemniště

Barokní zámek nedaleko Benešova, kde žije „hrabě“ Jiří Sternberg se svou rodinou, vás uchvátí nejen nádhernou architekturou a precizně upravenou, rozkvetlou zahradou, nadšeni budete také z pohostinnosti majitelů, vyhlášené domácí cukrárny s kavárnou (zdejší zákusky a dorty nemají konkurenci) a případně (kdyby se vám nechtělo domů) romantického ubytování v některém ze stylových apartmánů. Prohlídka dobově zařízených interiérů bude bavit i menší ratolesti, u vytržení pak budou z místní zámecké mini zoo s oslíky, klokánky, lamami nebo papoušky kakadu. A protože pod širým nebem chutná nejlépe, dopřát si můžete piknik v zámecké zahradě. Deky a polštáře pro vás nachystají v některém z působivých zákoutí a piknikový koš v kuchyni naplní dobrotami podle vašeho přání. A to včetně dezertů, kávy nebo domácích limonád. Jen si nezapomeňte svůj piknik předem zarezervovat.

Vezměte děti na zámek, nudit se nebudou! Tohle jsou naše tipy

Častolovice

Tento renesanční skvost v podhůří Orlických hor nesmíte v létě minout. Na své si tady přijdou malí i velcí. Současná majitelka, Diana Phipps Sternbergová, obývá jedno z křídel zámku, a když budete mít štěstí, můžete ji zahlédnout na nádvoří nebo v růžové zahradě. Součástí zámku je rozlehlý anglický park, oborou s bílými daňky a se zvěřincem, což je důvod, proč to tu děti zbožňují. Mají totiž možnost si zvířátka nejen prohlédnout, ale také pohladit či nakrmit (pamlsky za symbolickou cenu zakoupíte u vchodu). Těšit se mohou na lamy, kozy, prasátka, oslíky, pštrosy, poníky, králíky, morčátka a rozmanité druhy papoušků, na cestě možná potkáte tváří v tvář dokonce pávy. Na nádvoří najdete zámeckou cukrárnu, nechybí dětský koutek s houpačkami, klouzačkou a dřevěnými prolézačkami, dále v parku, na břehu jezírka, je pak útulná kavárna Altán Gloriet v romantickém domečku s posezením. Občerstvení si ale můžete vychutnat  téměř na jakémkoli místě, park je rozlehlý a panuje tu klid a pohoda.

Lechovice

V malebné krajině jižní Moravy, zhruba deset kilometrů od Znojma, najdete zrekonstruovaný zámek (praktická poznámka pro rodiče, s výbornou vinotékou) s kouzelným anglickým parkem. Výpravu za poznáním a historií tak můžete snadno spojit s romantickou procházkou a unavením ratolestí, kterým za odměnu slíbíte hostinu v přírodě. Po celé léto tady nabízí zapůjčení piknikového koše, který pro vás v restauraci naplní poctivými domácími delikatesami i výborným vychlazeným vínem a dekou. Pak už si můžete polenošit u fontány, zatímco děti budou skotačit na venkovním hřišti s houpačkou.

Hrady a zámky otevřely! Kde to bude děti opravdu hodně bavit?

Nelahozeves

Návštěvu jednoho z našich nejkrásnějších renesančních zámků nedaleko Mělníka můžete spojit nejen s prohlídkou rodného domu světoznámého hudebního skladatele Antonína Dvořáka, ale rovněž s příjemným rodinným odpočinkem ve společnosti dobrého jídla a pití. Novinkou letošního léta je nabídka piknikových balíčků, které si můžete nechat nachystat a nerušeně vychutnat přímo uprostřed zámecké zahrady. Jednoduše vyberete některou z variant a objednáte aspoň dva dny předem, aby s vámi počítali. Po příjezdu si své dobroty už jen vyzvednete v zámecké restauraci. V koši nebudou samozřejmě chybět koláče a dezerty a pochoutky pro děti. Zapůjčit si navíc můžete některou z bohaté nabídky venkovních a deskových her, třeba badminton, pétanque nebo domino.

Témata: Děti, Dovolená s dětmi, Kam s dětmi, Tipy na výlet, Cestování, Prázdniny, Maminka cestuje, kam s dětm, Pamlsky,, Park, Vik, Skvost, Koš, Poník, Peťan, Antonín Dvořák, Dobrota, Častolovice, Delikatesa, Znojmo, Mělník, Piknik, Ratolest, Benešov, Zapůjčení