Maminka.czTipy na výlet

Tip na výlet: Ve Žďáru si užijete skvělé interaktivní muzeum, zámek, zahrady a natočíte svého Santiniho

wall 25.  7.  2020
Jet na výlet do Žďáru nad Sázavou? To musíte. A budete rádi, když všechny zdejší atrakce za jeden den zvládnete. Protože tady to bude bavit celou rodinu – alespoň nám se zdejší nabídka hodně líbí. Klidně tu zůstaňte víc dní, Žďárské vrchy za to stojí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zapomeňte na to, že muzeum rovná se nuda. To ve žďárském zámku baví i děti, které jen tak něco nenadchne, protože už všechno viděly a všude byly. Doporučit se dá řekněme od šesti let výše, aby si ho děti skutečně naplno užily. 

Tady jim ani nepřijede, že se vlastně učí historii a zeměpis. 

Muzeum nové generace Žďár nad Sázavou získalo ocenění Živa award za nejkreativnější muzeum ve střední Evropě a v roce 2018 bylo zařazeno na 2. místo v kategorii Muzea České republiky ve výběru známého cestovatelského portálu TripAdvisor. Plným právem. 

Sahat na exponáty povoleno!

Dlouhé texty a popisky? Ani náhodou. Vše důležité se dozvíte z audioprůvodce se sluchátky, v nichž uslyšíte dialog malého děvčátka z dnešní doby a dávného mnicha z cisterciáckého kláštera, kteří se stanou vašimi průvodci.

Expozice využívá kontrastu světla a stínů, animací, optických klamů, projekcí a dalších moderních nástrojů, jako jsou multidotykové tabule nebo interaktivní modely. Sahat na exponáty je v tomto muzeu přímo doporučeno. Děti se tady skutečně těší na každý další exponát. 

Přízemí expozice se věnuje cisterciáckému řádu a temnému středověku, první patro vám umožní pohled do světa baroka. 

Tipy na pěší výlety s dětmi: Vyzkoušeli jsme místa, kde je to bude bavit

Vstupte do temných hvozdů, kde nebojácní mniši ve 13. století vybudovali první klášter. Seznamte se s jedním dnem v životě mnicha, prolistujte virtuální kroniku či objevte krásu cisterciáckého umění.

Poté se díky kaleidoskopu přesunete do období prosperity, rozkvětu umění, vědy a architektury, do období baroka. Seznámíte se s opatem Vejmluvou, výraznou osobností bývalého kláštera, potkáte geniálního architekta Jana Blažeje Santiniho či proniknete do matematických tajů Poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře.

A ven! 

Muzeum nové generace navíc není jen muzeum, je to klíč k pochopení celého areálu bývalého kláštera – dnešního zámku ve Žďáru nad Sázavou, Zelené hory (památka UNESCO) i širokého okolí. Po návštěvě máte v ruce všechny indicie ke své cestě! Ta může vést z muzea třeba Po stopách Santiniho (prohlídka areálu zámku s průvodcem).

Na výlet po okolí Žďáru nad Sázavou si vyčleňte klidně celý víkend nebo i více dnů, budete mít pořád co objevovat!

Jak zabavit děti o prázdninách? Tipy pro rodiče, kteří už nevědí co a jak

Zámek samotný nabízí mimo jiné i dětské letní prohlídky – každé prázdninové pondělí, středu a pátek od 10 hodin. Zámecké lektorky tentokrát děti, jejich rodiče nebo prarodiče pozvou do doby baroka. „Při procházce zámkem se přesuneme do období baroka a poznáme tehdejší povolání. Ukážeme si, co měl na starost podkoní, kuchařka, sadař nebo sochař. Nahlédneme opět do různých zámeckých zákoutí, prohlídku si zpestříme různými aktivitami a děti si také odnesou něco na památku,“ popisuje program letních prohlídek Martina Schutová, vedoucí zámeckého lektorského oddělení. Rezervace na www.zamekzdar.cz

Hurá do zahrad

V srpnu si budete moci pro změnu užít komentovaných prohlídek zdejších zahrad. Organizátoři slibují nevšední zážitek díky originálním květinovým instalacím na téma Pohled na čas.

Každý, kdo někdy vkročil do zahrad, dosvědčí, že tu panuje opravdu nevšední atmosféra. Na jedné straně jste na dosah mnichům cisterciákům a jejich rajskému dvoru, kde se i v dnešní době pěstují bylinky a květiny podle tradic konventní zahrady. Na straně druhé vás doslova pohltí úchvatné výhledy přes Konventní rybník, ve kterém se jako v zrcadle odráží Santiniho Zelená hora. Rezervace prohlídek zahrad TADY

Natočte svého Santiniho! 

Když už budete ve Žďáru nad Sázavou, co si trochu zasoutěžit?  Zdejší zámek vyhlásil soutěž FilmZ o nejlepší video natočené na mobil – hraje se o spoustu skvělých cen.

Hlavní pravidlo? V krátkém videu se musí u každého tvůrce objevit „Santini“ – ať už jako postava, zvíře, symbol nebo cokoliv, co vyvstane tvůrci na mysli. Právě Jan Blažej Santini-Aichel vtiskl mnoha zdejším stavbám svůj rukopis. 

Od 15. července do 5. srpna můžou tvůrci každého věku přispět svou kreativitou k šíření hlavní vize rodiny Kinských, současných majitelů žďárského zámku: „Pouze společnost, která tvoří, může vzkvétat a žít dál.”  Podrobnější informace na webu soutěže ZDE

Soutěžit může každý, kdo má v ruce mobilní telefon a v hlavě skvělé nápady. Záštitu nad prvním ročníkem soutěže převzal mladý youtuber, influencer a tvůrce videí Nejfake se statisíci fanoušky na sociálních sítích. Ten se stane také jedním ze členů odborné poroty. To by mohlo vaše děti nalákat, co říkáte? 

„Naším velkým cílem do budoucna je pořádat každý rok festival krátkých filmů točených na mobil. Chceme tím přiblížit možnost tvoření jak mladým lidem bez možnosti techniky, tak nápaditým dospělákům, kteří točí videa na každé dovolené. Byl by to takový festival přístupný všem, kteří obvykle nemají možnost ukázat své dovednosti a nápady,“ dodává autor myšlenky soutěže, Adrien Kinský.

Tohle potřebujete! Velký průvodce s tipy na cestování po Česku s dětmi
RETRO: U Mácháče, v Tatrách nebo u Balatonu – to byly dovolené za socialismu!
Témata: Rodina, Zajímavosti, Cestování, Tipy na výlet, Maminka cestuje, Prázdniny, Cestujeme, Za zábavou, Náš tip, zámek, květiny, Léto s tebou, Jan Nepomucký, Jan Blažej Santini, Památka UNESCO, Otevírání, Zahrada, Muzeum, Kinský, Žďár, UNESCO, Výlet, Stavba, Žďár nad Sázavou, Dialog