Maminka.czPorod

Co do porodnice? Poradíme 5 věcí, které vám nikdo neřekne

Michaela Karavarakis 9.  6.  2017
Klasické seznamy věcí, co si hlavně nezapomenout s sebou do porodnice, máte už asi nastudované. Ale co takhle přečíst si jeden zákulisní, neoficiální, zato praxí ověřený?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Noční košile aneb Jak vybrat vhodnou košili do porodnice

Vycházejte z předpokladu, že vám bude neustále horko a budete se potit. Jednak kvůli rozbouřeným hormonům a pak taky pobyt na pokoji v porodnici, to není žádný studený odchov.

Všude musí být hezky teplíčko, aby se miminka nenastydla. Pročež zapomeňte na flanel, ale i na jakékoli umělé materiály. Volte co nejlehčí bavlnu a v co nejkratší délce (v jaké se ještě budete cítit pohodlně), volný střih, krátké rukávy a co největší výstřih s několika nutnými knoflíčky pro snadné kojení.

Pokud se vám podaří sehnat model splňující všechny tyto podmínky, zajásejte a ne aby vás napadlo odejít z obchodu pouze s jedním exemplářem. Nutností jsou dva a nic nezkazíte ani třemi – na každý den čistý a nemusíte se obtěžovat s přepíráním toho starého.

Jak se po porodu nejlépe rozkojit? Nejdůležitější je začátek

Župan do porodnice

Opět prosím zapomeňte na svůj oblíbený obří froté župan, do kterého se s požitkem zabalíte po každém sprchování a zima vám v něm není, ani když si rozpařená z koupelny jdete sednout do větraného obýváku.

Takový "župánek" sice zakryje všechny vaše případné přetrvávající tělesné disproporce, ale brzy shledáte, že v něm nevydržíte déle než 5 minut, a navíc vás pokaždé zanechá s obřími tmavými skvrnami v podpaží.

Pokud si chcete vzít do porodnice župánek, vybírejte takový víceméně symbolický, který byste si přes sebe mohla přehodit, když byste potřebovala do kantýny nebo se na chvilku vyvětrat; takový, co by vás přiměřeně zakryl, ale ne zahřál.

Víte, co si s sebou máte sbalit do porodnice?

Krém na bradavky je důležitý

Krém na opruzeniny u kojenců a bolestivé prsní bradavky bude v příštích pár týdnech váš Coco Chanel parfémů, váš balzám na tělo i duši. A nenechte se zviklat ani jeho vyšší cenou, stoprocentně se vyplatí.

Až budete balit tašku do porodnice, spolu s občankou a těhotenskou průkazkou se ujistěte, že jste nezapomněla hlavně tenhle krém. Právě v oněch prvních dnech ho totiž budete potřebovat nejvíc.

Víte, co si s sebou máte sbalit do porodnice?

Make-up aneb Upravená maminka rovná se i spokojená

Možná vám to teď připadá absolutně nepodstatné, ale až se budete bolavá belhat po nemocničním pokoji, fakt, že si můžete barvu obličeje sjednotit trochou make-upu, na tváře si máznout zdravíčko, nejhorší kruhy pod očima zakrýt korektorem a trochu si zvýraznit řasy, vám udělá náramně dobře.

Jak vás oslovovali v porodnici? Aneb „Tlačte, paní inženýrko!“

Přibalte si do tašky knihu

Ano, čtete správně, hlavně ať se netýká kojení, mateřství nebo dětí obecně. Budete mít sice plnou hlavou své nové role a všech povinností z ní vyplývajících, budete se chtít na své miminko láskyplně koukat 24 hodin denně, budete věčně lítat do koupelny a zpátky, ale i tak se najdou momenty, kdy budete jen tak znuděně sedět na posteli a nevědět do čeho píchnout.

A věřte, že v takové chvíli skočíte po nějaké dobré detektivce nebo románu radši než po čerstvém rohlíku s máslem (který byste mimochodem už teď vůbec neměla, když začínáte kojit. No, ach jo.).

Tak dobrou zábavu!

7 pravidel, jak přežít první rok s miminkem. Spěte a nebojte se říct si o pomoc
9 vět, které rozhodně neříkejte těhotným před porodem
Jak pečovat o poranění po porodu? Pomůžou větrání, obklady a později i masáž
Témata: Děti, Porod, Časopis Maminka, Novorozenec, Porodnice, Kojenec, Miminko, pořad, Výbavička pro miminko, Pořadí, Studený odchov, Korektor, Coco, Řasy, Chanel, Bělá, Mašle, Noční košile, Nemocniční pokoj, Obývák, Pór, Teplíčko, Krém na opruzeniny, Košile, Nesnesitelná bolest

Video