Maminka.czPleny

Tipy, jak vybrat správné plenky pro vaše miminko

Reklama 17.  4.  2019
V dnešní době je na trhu výběr plenek naštěstí opravdu velký. Vyznat se v nich ale bývá pro čerstvé maminky občas problém. Vzhledem k tomu, že miminka rostou velmi rychle, je důležité objevit plenky, které mu budou vyhovovat! Podle čeho se řídit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pohodlí

Když je nespokojené miminko, je i maminka nespokojená. Plenka by nikdy neměla tlačit nebo být naopak příliš volná. Měla by být dostatečně prodyšná, aby pokožka dítěte mohla volně dýchat. Nezapomínejte, že děťátko nosí plínku v prvních rocích skoro nepřetržitě. Proto se vždy přesvědčte, že jsou plenky vyrobeny z materiálů, které jsou pro pokožku vašeho děťátka příjemné.

Absorpční schopnosti

Jde o jeden z nejdůležitějších faktorů při rozhodování o výběru plenek. Změřením absorpčních schopností plenky zjistíte, jak suchou udrží daná plenka pokožku vašeho miminka. To oceníte zejména v noci, když miminko spinká a nepřebalujete tak často.

Velikost plenky

Velikost plenky vždy záleží na hmotnosti vašeho miminka. Tím, jak se hmotnost miminka v prvních měsících rychle mění, je potřeba pořizovat také různé velikosti plenek. Nedělejte si proto zbytečně v prvních měsících velké zásoby plenek, jelikož se může stát, že z nich vaše miminko rychle vyroste. Mnoho plenek je také vhodných podle toho, jak aktivní vaše děťátko je. Jestliže vaše maličké leze, chodí nebo rychle upaluje, měli byste si najít plenky, které jsou vhodné speciálně pro tyto činnosti. Plenky by měly být pružné a nastavitelné. Pro aktivní miminka starší 6 měsíců jsou vhodné plenkové kalhotky, které jsou velmi flexibilní a je super snadné je měnit.

TIP:  Budete-li nakupovat plenky před příchodem miminka na svět, je dobré získat nějaký odhad, co se týče hmotnosti miminka, protože vaše maličké může běžnou novorozeneckou váhu klidně přetrumfnout.

Kolik plenek je třeba mít po ruce

Obvyklou otázkou rodičů je „Kolik plenek opravdu potřebuji mít?“ Miminka mají zpravidla tendenci ušpinit plenku každých pár hodin. V prvních měsících je spotřeba plenek větší (až 8 denně), po pár měsících života miminka se však ustálí na 5 – 6 plenek denně.

Víte že: Při posouzení veškerých souvislostí se odhaduje, že rodiče novorozence spotřebují přibližně 3000 plenek jenom za první rok!

Druhy plenek

I když běžné plenky s upevňovacími pásky všichni dobře známe, existují také plenky, které se vyrábějí pro speciální účely. Například pro plavání budete potřebovat speciální vodoodpudivé plenky. Jakmile je miminku 5 – 6 měsíců, můžete vyzkoušet také plenkové kalhotky. Jsou ideální v období, kdy miminko začíná být aktivnější, např. při lezení nebo když začíná utíkat z přebalovací podložky – můžete je velice snadno vyměnit, pouze je jednoduše natáhnete, jako běžné kalhoty. Při výměně je pak stačí roztrhnout na bocích. Tyto plenky také mohou být užitečné, když se děťátko začíná učit na nočník. Značka Pampers tyto kalhotky vyrábí od velikosti 3 a jsou vhodné pro děti s hmotností nad 6 kilogramů.

Témata: Pleny, Pleny na Heureka.cz