Maminka.czNovorozenec

Tipy, jak zvládnout šestinedělí

Jindra Pelikánová 9.  10.  2009
Šestinedělí není procházka růžovou zahradou, ale věřte, že přežít se rozhodně dá a jednou se tomu všemu zasmějete.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Období po narození děťátka je procesem bouřlivých změn ve vašem organismu. Jestliže jste rodila přirozenou cestou, nejspíš máte oteklá rodidla, v případě, že muselo dojít k nástřihu hráze, vás děsí představa dalšího močení. Prsy máte nalité mlékem a hormony si s vámi hrají tak, že chvílemi přetékáte štěstím a vzápětí se rozpláčete nad úplnou maličkostí…

Věřte, že v tom nejste rozhodně sama a vítejte v klubu šestinedělek. Šestinedělí je opravdu záludné. Na jedné straně je naplněno neskutečnou radostí, že devítiměsíční čekání konečně skončilo, na straně druhé pochybujete, jestli „TO“ všechno zvládnete a zda své miminko dostatečně milujete. Odpověď zní ANO, jen to chce trochu času, mít kolem sebe lidi, se kterými můžete mluvit, ve volných chvílích odpočívat a možná se nechat inspirovat i našimi radami.

Povinná abeceda novopečené maminky

Nechte se rozmazlovat

Je ve vašem okolí osoba, která by o vás ráda pečovala? Tak toho využijte. Nemusíte přece dělat všechno sama. Jestli vám chce například vaše maminka uvařit či vyžehlit, vůbec se tomu nebraňte. Klidně ať to udělá. Pokud chce jít na procházku s miminkem, nebraňte jí v tom. Vy naopak budete mít více času na odpočinek.

Vtáhněte do hry tatínka

Domluvte se s manželem na tom, kterou z činností kolem miminka bude dělat on. Třeba takové večerní koupání je skvělé pro posilování citové vazby mezi otcem a dítětem. Vy naopak během této doby můžete přichystat vše potřebné pro následující péči o vašeho malého broučka.

Poporodní potíže - nenechte se zaskočit

Pečujte o sebe

Pokud vás trápí hemoroidy, které většinou po pár týdnech zmizí, oplachujte je odvarem z dubové kůry. Kromě toho můžete používat i speciální mast, již lze zakoupit v lékárně bez předpisu. Pohlavní orgány si kvůli očistkům sprchujte několikrát denně vlažnou vodou, vložky měňte co nejčastěji. Starejte se i o prsy - noste podpůrnou podprsenku s širokými ramínky. Po sprchování si prsy osušte a pak je můžete ošetřit vrstvičkou sádla nebo speciálního krému.

Spěte současně s miminkem

Není výjimkou, že novorozenci se vzbudí přesně ve chvíli, kdy vám se podařilo usnout. Předejděte tomu. Pokud se cítíte unavená, zalehněte hned, jak zavře oči vaše miminko, tedy i přes den. Myšlenky, že zrovna teď máte čas na úklid, si zakažte. Znáte snad někoho, kdo se zhroutil z nepořádku?

Nenechte se deptat

Vaše hormonální nevyrovnanost ještě nějakou dobu potrvá. Proto nesledujte v televizi brutální krváky, při kterých byste zbytečně trpěla. Plakat dojetím při četbě knížky z červené knihovny je rozhodně lepší než mít nervy při sledování detektivky, která se týká zneužívaných dětí.

Hlavně mluvte

Se svými pocity byste neměla zůstávat v žádném případě sama. Podle odborníků je důležité o nich mluvit. Ať už s partnerem, kamarádkou, matkou či sestrou. Udělejte si čas pro sebe a svěřte se někomu blízkému.

V těhotenství můžete, kdy chcete, v šestinedělí je však sex tabu

Stop hostům

Jestliže se necítíte na přijímání návštěv, tak si je zakažte. I když se příbuzní a známí doslova hromadí u dveří, nebojte se říct ne a setkání s nimi odložit. Místo toho, abyste vařila kávu a mazala chlebíčky, si raději udělejte čas sama pro sebe.

Jezte zdravě

Je řada žen, které o sobě říkají, že přibraly po dítěti. Většina z nich ale neztloustla v těhotenství, jen si po porodu dopřávala více jídla, než bylo zdrávo. Uspokojujte své chutě chytře, jezte vyváženě, ať máte dostatek živin a důležitých vitaminů. Vy zbytečně neztloustnete a miminku dáte to nejlepší.

Začněte cvičit

K podpoře rychlejšího stažení dělohy a pánevního dna jsou speciální cviky velmi důležité. Zpočátku stahujte svaly dna pánevního a svaly konečníku tak často, jak to jde. Postupně přidejte i další cviky na posilování pánevního dna, břicha a zad. Cvičte pomalu a pozvolna. Nezapomeňte si často lehat na břicho a podpořte tak zavinování dělohy. Byliny, které byste neměla používat při kojení - skořice (ve větším množství), šalvěj (snižuje sekreci mléka) a česnek (způsobuje plynatost u dětí).


Péče o tělo podle našich babiček vám uleví

  • Zhoršené hojení hráze - provádějte oplachy a sedací koupele v odvaru z řepíku či dubové kůry.
  • Jizvy - přikládejte odvar z kostivalu nebo měsíčku lékařského.
  • Stahování dělohy - noste po porodu stahující pás, dnes se prodávají speciální kalhotky pro šestinedělky.
  • Prevence infekce - koupel, ve které je odvar z hrsti kostivalu, medvědice lékařské a kokošky pastuší tobolky. Byliny 10 minut louhujeme. Druhou možností je koupel, ve které je několik stroužků česneku.
  • Bolavé žíly - přikládejte odvar z byliny jírovec maďal (kaštan).
  • Kojení - pijte bylinný čaj (odvar z plodu anýzu) nebo nálevy z kopru.
  • Zánět prsu - potřete ňadro na 20 minut měkkým tvarohem nebo přikládejte obklady z připraveného odvaru (10 g fenyklu vylouhovaného ve 1/4 l vody).
  • Zvracení, plynatost miminka - pijte odvary z fenyklu (kojením se k němu mlékem dostane účinná látka).
Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Šestinedělí, Tip, Poporodní potíž, Účinná látka, Speciální mast, Jak