Maminka.czKam s dětmi

Tipy na akce nejen s dětmi

Iva Endrychová 20.  11.  2015
A je tu pátek a my vám přinášíme spoustu tipů na akce kam se v příštích dnech můžete vydat nejen s dětmi.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Hádám, hádám pohádku a výstavu klobouků

Na brněnském hradu Špilberk začaly v minulých dnech začaly dvě zajímavé výstavy - ilustrace pro děti a výstava klobou. Na první výstavě si můžete prohlédnout tvorbu brněnské malířky a kreslířky Vlasty Švejdové, která se nejvíc proslavila jako ilustrátorka knížek pro nejmenší děti. Její roztomilé obrázky provázejí pohádky, říkanky, učebnice, ale třeba také krabice od sunaru. 

Další výstava „A klobouk dělá dámu“ pak začíná 3. prosince. Na ní budou k vidění řemeslně zpracované klobouky výtvarnice Magdalény Kopotové – její vlastní, autorské, ale třeba i repliky klobouků, jaké nosily členky anglické královské rodiny.

Informace o výše uvedených výstavách a dalších akcích: www.spilberk.cz

Bezva den na zámku Radim

Vždy v sobotu a v neděli si můžete na zámku Radim u Kolína s dětmi užít pohádkovou trasu. A na neděle 22. a 29. listopadu jsou tady připraveny prodejní vánoční výstavy, na kterých si můžete i s dětmi vyrobit nějakou hezkou dekoraci. 

Více informací: zámek-radim.eu

Aukce pro Paraple

První adventní neděli 29. listopadu můžete podpořit dobročinnou aukci v pražském Paláci Žofín. Výtěžek z aukce bude věnován ve prospěch Centra Paraple, které se zaměřuje na pomoc lidem na vozíku. V nabídce bude 473 uměleckých děl od 19 století. Akce začíná ve 13 hodin. Vstup je pro všechny volný. 

Úplnou nabídku benefiční aukce si lze prohlédnout v online katalogu na  nebo na předaukční výstavě, která je na Národní třídě č. 7 otevřena až do 28. listopadu každý den od 10ti do 18ti hodin.

Vyražte s dětmi do kina: Proč jsem nesnědl svého taťku

Dnes existuje mnoho důvodů, proč nejíst své rodiče. Ale vždy tomu tak nebývalo. Především v dobách, kdy jsme byli teprve na půli cesty mezi opicí a člověkem. A o těchto časech vypráví francouzská animovaná komedie s výmluvným názvem „Proč jsem nesnědl svého taťku.“

Její hlavní hrdina se jmenuje Edward, je sice starším synem krále Simianů (tedy oněch pralidí), ale ke své smůle se narodil příliš maličký, a byl proto vypuzen od svého kmene. Naštěstí se dostal pod ochranu Iana, který se jej ujal a stará se o jeho výchovu.

Klepněte pro větší obrázek

To, co Edwardovi chybí na velikosti a síle, dokáže nahradit svou neuvěřitelnou genialitou. Díky tomu objeví například tajemství ohně, lovu, moderní způsob bydlení, lásku a dokonce i naději. A protože je od přírody velkorysý, chce se o vše podělit. Zvrátí veškeré zavedené pořádky a dovede svůj druh s drzostí a humorem jemu vlastním vstříc skutečné lidské existenci – kde sníst něčího otce (natož vlastního) prostě není v pořádku.

Scénář k filmu vznikl podle knižní předlohy Evolution Man od britského spisovatele Roye Lewise, která poprvé vyšla roku 1960. Prodalo se 1,5 miliónu výtisků jen ve Francii a překlady byly publikovány také v Itálii, Španělsku, Německu, Brazílii, Dánsku a stejně tak i u nás, kdy vyšla poprvé v roce 1987 pod názvem Co jsme to tátovi provedli.

70. let studia Bratři v triku

Unikátní výstava ve Strahovském klášteře od 25. listopadu do 31. prosince představí něco málo z bohaté historie a produkce studia Bratři v triku, nejúspěšnějšího českého studia kresleného filmu. Snímky Bratří v triku provázejí od 2. poloviny 40. let 20. století generace českých diváků od dětství až po dospělost. Navzdory době, která uplynula od jejich dokončení, dodnes šíří slávu české kultury i v zahraničí.

Výstava je určena všem návštěvníkům bez rozdílu věku. Tedy nejen dětem, ale i dospělým. Snaží se přiblížit alespoň část z neuvěřitelného objemu produkce i široké škály témat, žánrů, uměleckých rukopisů, ale i osobitého humoru studia Bratři v triku. Návštěvníci budou moci i trochu nahlédnout do jejich tvůrčí dílny.

Výstava je otevřená denně od 9:30 - 11:30 a od 12:00 - 17:00 hodin kromě 24.-25.12.kdy je zavřeno a 31.12., kdy je otevřeno pouze do 15:00 hodin.

Více informací: www.bratrivtriku70.cz

Spojte nákupy s dobročinností

Při shánění vánočních dárků v OC Europark můžete pomoci opuštěným dětem splnit jejich přání. Charitativní akce Dopisy Ježíškovi začíná už 23. listopadu a končí dva dny před Štědrým večerem. Už týden před začátkem adventu tak budou moci návštěvníci nákupního centra podpořit děti z 12 dětských domovů a udělat jim Vánoce hezčí. Ježíškem se může stát každý, kdo vybere jedno z dětských přání umístěných na tabuli v přízemí obchodního centra a dle přání konkrétního dítěte jej vyplní zakoupením dárku pod stromeček. Dárky pak dětem do všech koutů republiky rozvezou Ježíškovi osvědčení spolupracovníci z firmy GTL. 

Informace i o dalších akcích najdete: www.europark.cz

Daruj hračku plní 5056 přání ze 75 domovů

I letos se mohou dárci z Čech, Moravy a Slezska podílet na „ježíškování“ a zapojit se tak do tradičního charitativního projektu Daruj hračku. Lidé mohou nakupovat dárky ze seznamu přání. Letos se očekává splnění přání v rekordní hodnotě 9 milionů korun. GLS Česká republika, hlavní přepravní partner projektu, odhaduje, že letos odveze více jak 7 tun vánočních dárků. Generálním IT partnerem kampaně je Leksys Olomouc. Ježíšci mohou donést dárky do ParcelShopů nebo je nechat zdarma odvést.

Na seznamu vánočních přání se často vyskytují věci, které většina z nás považuje za zcela běžnou součást života, například pastelky nebo hrníčky. Najdeme zde ale i praktická přání pro teenagery, kteří se chystají postavit na vlastní nohy. Mezi takovými dárky najdeme třeba ložní povlečení, nádobí nebo nástroje pro budoucí zaměstnání.

Jak darovat hračku?

Dětská přání jsou už nyní zveřejněna na stránkách www.daruj-hracku.cz. Na nich si každý může najít přání, které chce konkrétnímu dítěti splnit. Najdete zde nejen přání, ale máte také možnost zvolit si rozhraní a funkce, jako například systém vyhledávání dětí podle věku, domova, handicapu a v neposlední řadě také naskenovaná dětská přání a statistiky průběhu sbírky.

Vytvořte si vlastní adventní kalendář

Osobně vytvořený virtuální adventní kalendář odhaluje každý den jednu společnou fotografii s popiskem. Vytvořil ho zakladatel Vzpomínkomatu Milan Seitler. 

Na stránkách vzpominkomat.com lze takový kalendář velmi snadno vytvořit. Stačí pouze nahrát vybrané fotografie a s pomocí textů vytvořit osobní příběh. Každý takto vytvořený kalendář má svůj unikátní kód, který se zasílá jako dárek.

Pokud si šťastní obdarovaní stáhnou aplikaci do mobilu, každé ráno na ně vyskočí překvapení - příjemná vzpomínka, společný vtip, zážitek. Je to originální zpestření adventní doby, které sbližuje. Takto vytvořený vánoční příběh si lze prohlížet i přímo na webu. A co je jednou z největších výhod virtuálního kalendáře? Jeho jednotlivá okénka nelze zobrazit předem, a tak se obdarovaní nemohou ošidit o překvapení, ani kdyby chtěli.

Příběh je možné pojmout i jako vánoční dárek a čas jeho zobrazování lze nastavit například na 10 dní až od 24. prosince. Takto vytvořený dárek jim už zůstává napořád. Pokud chtějí, mohou si ho i vytisknout, v nabídce je totiž i možnost uložit si celý příběh jako PDF. 

Více informací naleznete na vzpominkomat.com

Ozdobte si LEGO® vánoční strom

Nechte se přenést do kouzelné atmosféry Vánoc a přijďte s dětmi postavit sněhovou vločku a jiné vánoční dekorace, jimiž zkrášlíte obrovský LEGO vánoční strom. Dva dny plné zábavy a kreativity proběhnou 5. – 6. 12. 2015 v Centru Černý Most vždy v časech od 10:00 do 18:00 hod.

se můžete na bohatý program včetně stavění velkého modelu sněhuláka a fotokoutku. V průběhu sobotního stavění bude na vaše děti čekat také mikulášská nadílka a v neděli slavnostně rozsvítíme krásně ozdobený LEGO stromeček.

Vice informací naleznete na www.lego.cz/vanoce.

Vyrobte dárky v Bubci

Nejvíce radosti zpravidla přinesou dárky, které vlastnoručně vyrobíme. Příležitostí ke zhotovení originálních dřevěných zvířátek, vhodných třeba jako vánoční dárek, je workshop, který v neděli 6. 12. od 13 do 16 hodin pořádá umělecké studio Bubec v Praze 5 – Řeporyjích.  Pod vedením zkušeného lektora Jana Merhauta si každý účastník vyřeže a namaluje vlastní zvířátko.

Workshop je vhodný pro děti od 3 let. Cena za osobu: 300 Kč. Vánoční workshop se koná v sídle Baby Bubce, v nově zrekonstruovaných prostorech na Řeporyjském náměstí 1.

Více informací na http://www.bubec.cz/inpage/workshopy/

Vánoční jarmark v Domově Sue Ryder

Přijďte se 28. listopadu vánočně naladit na tradiční jarmark, který pořádá nezisková organizace Domov Sue Ryder v Michelském dvoře v Praze. Akce začíná v 10:00 a potrvá až do 18:00 hodin.

Můžete zde nakoupit svým blízkým pod stromeček, pochutnat si na dobrotách venku i v teple restaurace, společně rozsvítit vánoční strom. V areálu najdete stánky s prodejem výrobků, koutek s lidovými zvyky, výtvarné dílny pro děti, malování na obličej, divadla pro děti, hudební vystoupení a další.

Svojí účastí a nákupy navíc podpoříte péči o seniory a poradenství v otázkách stáří.

Více informací: http://www.sue-ryder.cz/vanocni-jarmark-2015.html

Témata: Dovolená s dětmi, Kam s dětmi, Maminka cestuje, Komedie, Černý most, Evolution, Vánoční jarmark, Nezisková organizace, Bohatý program, Hlavní hrdina, NEJ, Celý příběh, Obchodní centr, Štědrý večer, Vánoční přání, Ryder, Žofín, Euro, Hudební vystoupení, Příjemná vzpomínka, Akce, Obdarování, Tip, Vánoční dárek, Strahov