Maminka.czTipy na dárky

Čím uděláte svým ratolestem radost ke Dni dětí? Tady máte 60 tipů na parádní dárky

Simona Procházková 31.  5.  2023
Den dětí je tu už zítra, a pokud si ještě stále lámete hlavu nad tím, čím potěšit ty své, máme pro vás bohatou inspiraci. Podívejte se do fotogalerie, kde najdete spoustu dárkových nápadů pro nejmenší špunty i odrostlejší potomky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dárek, i ten úplně maličký, ale od srdce a pro radost, nadchne každé dítě při jakékoli příležitosti, to všichni dobře víme. Co nadělit k jejich svátku, který oslavíme tradičně 1. června, tedy již zítra?

VIDEO:  Monika Bagárová s dcerou Ruminkou: Jak tráví rády čas?

Den dětí je svátkem, na který bychom určitě neměli zapomenout. Je potřeba ho pořádně se svými ratolestmi oslavit. Vezměte je na výlet, do kina, divadla nebo na zmrzlinu, upečte nějakou sladkou dobrotu. Ale co je ze všeho nejdůležitější: věnujte jim svůj čas a pozornost, užijte si společně krásný den ve slavnostním duchu.

kdy a jak vznikl den dětí?

  • Nejspíše úplně první zmínky o oslavách dětí pocházejí z poloviny 19. století. V roce 1857 uspořádal reverend Dr. Charles Leonard v Massachusetts speciální bohoslužbu, kterou věnoval dětem. Akci tehdy pojmenoval Den růží, ale později se z ní stal Den dětí.
  • Poprvé byl Den dětí oficiálně vyhlášen v Turecku, a to 23. dubna 1920. Slaví se tam dodnes. Tou dobou bylo v zemi založeno Národní shromáždění, což byla iniciativa bojující za svobodu státu především proti Řekům a Arménům. Svátek dětí měl upozornit na velkou roli dětí, které jsou stěžejní pro budoucnost země.
  • Na mezinárodní úrovni byl Den dětí vyhlášen o 5 let později, tedy v roce 1925 v Ženevě během Světové konference pro blaho dětí. Po druhé světové válce, v roce 1949, bylo v Moskvě stanoveno datum 1. června, a to coby Mezinárodní den ochrany dětí. Vyhlásila ho Mezinárodní demokratická federace žen.
  • Od roku 1950 se v tento den slaví v mnoha zemích Den dětí (ale např. ve Francii, Řecku nebo Dánsku připadá na 20. listopadu).
Témata: Děti, Galerie, Předškolák, Školák, svátek, Knihy pro děti, Harry Potter, inspirace, oslava, Tipy na dárky, Dánsko, Dárek, Mezinárodní den, Monika Bagárová, origami, Knihy, Francie, Little, Moskva, Radost, Turecko, Ratolest, Den dětí, Špunt, Pučálkovic Amina, Tipy na dárky na Heureka.cz