Maminka.czChování a vztahy

Tipy na knížky, které stojí za přečtení

redakce 9.  4.  2013
Tipy na knížky, které stojí za přečtení
Nesmutněte, že to letošní jaro se nechce probudit. A zpříjemněte si čekání s hezkou knížkou. Máme pro vás několik zajímavých tipů...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. David Grossman: Žena prchá před zprávou

Čas od času se dostaneme do situace, kterou nechceme „zakřiknout“, protože věříme, že slova mají moc měnit osud. David Grossman i postavy jeho knihy věří v opačnou možnost – totiž že je možné zachránit dítěti život tím, že se o něm bude stále mluvit či psát.

Přestože je sám politicky aktivní, témata související s izraelsko-palestinskými konflikty nalezneme v jeho knihách málokdy. Třeba děj knihy Mít s kým běžet, jejíž český překlad osobně představil v roce 2011 na veletrhu Svět knihy, by se mohl odehrávat kdekoliv na světě. Se svými čtenáři tehdy v Praze ovšem mluvil i o své nejosobnější knize, která právě vychází v češtině pod názvem Žena prchá před zprávou.

V příběhu, který se před námi odvíjí, se ocitáme v Izraeli během arabsko-izraelského konfliktu. Mladý Ofer dobrovolně narukoval přímo do válečné zóny a jeho matka Ora má strach, že zpráva o synově smrti může dorazit každým dnem. Rozhodne se proto, že když před špatnou zprávou uteče, tak začaruje osud. Jako by nedostižnost pro zlé zprávy znamenala, že Ofer bude zachráněn. Společně s bývalým milencem se vydává na pouť Izraelem a vypráví o synově i svém životě, o touze žít a milovat, o ztrátách i nadějích.

Stejně tak věřil i David Grossman, že dokud bude psát, bude jeho syn Uri, který narukoval do armády, naživu. Když Uri padl v poslední den libanonské války, byla kniha téměř hotová. Nakonec se David Grossman rozhodl knihu dokončit. Příběh ani téma se nezměnily, zůstal ale Ofer naživu? Změní svým vyprávěním svůj osud alespoň hrdinové jeho knihy?

Zaujal vás tento titul? Můžete si ho hned objednat.

2. David Mitchel: 1000 podzimů Jacoba de Zoeta

David Mitchell, který byl v roce 2007 označen časopisem Time za nejvlivnějšího současného spisovatele, není jméno českým čtenářům neznámé. Po fenomenálně úspěšném Atlasu mraků, vychází český překlad jeho prozatím poslední knihy Tisíc podzimů Jacoba de Zoeta.

David Mitchell se japonského tématu dotknul už ve svém druhém románu sencislo9 (česky 2010), který byl svým způsobem poctou Haruki Murakamimu. Autora pro zatím poslední román spíše než Murakami inspiroval pobyt v Hirošimě, kde osm let působil jako učitel angličtiny. Nebo že by se o kulturním a sociálním střetu Východu a Západu Mitchell nejvíce dozvěděl od své japonské manželky...

Fascinující román nás zavádí do Japonska na konci 18. století, kdy ostrovní říše byla zcela izolovaná od vnějších vlivů. Žádný Japonec nemohl vycestovat, žádný cizinec nemohl bez povolení vstoupit na japonské území. Existovaly ale výjimky. Mladý holandský úředník Jacob de Zoet spolu s hrstkou obchodníků žije na ostrově Dedžima, malém kousku území v přístavu Nagasaki, jediném místě vyhrazeném pro cizince.

Pouze zde dochází k setkání mezi evropským a japonským světem. Jenže Jacob je na cestě za svým štěstím, které pro něho představuje spíš dcera samuraje Orito než obchod, je nucen opustit bezpečné území. Jenže v tak odlišném světě jsou štěstí a láska pro Jacoba téměř nedosažitelné…

Rozsáhlý historický román Tisíc podzimů Jacoba de Zoeta je plný pečlivě vykreslených postav, střetů známého s neznámým, zarámovaný krásou odcházejícího podzimu. Spletitý a brilantně vyprávěný příběh o lásce a touze nadchne všechny milovníky historických románů i současné literatury.

Zaujal vás tento titul? Můžete si ho hned objednat.

3. Danny Dreyer: Chi Running

Běh je neobvyklý sport. Většina lidí zabývajících se například tenisem nebo golfem v určitém bodě prošla nějakými kurzy. Skoro všichni rekreační běžci prostě běhají a nikdy se jim nedostalo žádných rad a doporučení ohledně stylu. Je tedy vůbec možné prodat tři sta tisíc výtisků knihy o běhání?

Nepochybně ano. Zejména pokud nám kniha nabídne metodu, jak běhat bez zranění a uvolněně až do pozdního věku. Přesně takový recept objevil vítěz desítek ultramaratonů Danny Dryer, když se každý rok potýkal se zraněním kolen, chodidel, pat, šlach, prstů… Zranění také řadu začátečníků od běhání brzy odradí a zkušené běžce naštve.

Danny Dreyer se ze zranění poučil a vytvořil metodu běhání, která staví na uvolnění a soustředění, na správném postoji a jednoduchých technikách procvičování. Své celoživotní zkušenosti shrnul do knihy ChiRunnig, která právě vychází česky.

Pomocí této knihy, která změnila svět běhání jako málokterá jiná, se mohou naučit lépe, tedy s minimem zranění, běhat hobíci, výkonností běžci i triatlonisté všech věkových kategorií. ChiRunning je v mnohém podobný józe, pilates nebo taj či, které staví především na vědomém uvolnění a zklidnění. Autor nás v deseti jednoduchých lekcích provede základy správného běhání, po kterých budeme moci běhat s menší námahou, bez zranění a vytrvaleji než kdy předtím.

Komunita milovníků ChiRunnigu čítá přes milion běžců, kteří zjistili, že zásady ChiRunningu se dají jednoduše přijmout a že z kdysi namáhavého a usilovného honění se za kilometry se pomocí ChiRunningu stane z běhání meditační cvičení.

Zaujal vás tento titul? Můžete si ho hned objednat.

4. Jitka Volfová: Smlouva s Adamem

Pohádku o tom, jak chudá holka ke štěstí přišla, znáte od dětství. Nejdříve Popelka, pak přišla Julia Roberts jako Pretty Woman a naposledy Anastasia Steelová, která rozezná Padesát odstínů šedi. Ale žádná česká holka mezi nimi není. Tedy spíš dosud nebyla. V právě vydávaném debutu Jitky Volfové Smlouva s Adamem takovou hrdinku najdete – Evu, která, jak název napovídá, potká svého Adama.

Adam je jako pohádkový princ – přitažlivý, mladý a bohatý. Eva je také mladá a okouzlující, ale chybí jí sebevědomí. Jako učitelka na základní škole, která stále bydlí s matkou, nemá Adamovi co nabídnout. Ovšem stačí pár krátkých setkání a nesmělá Eva Adamovi podléhá.

Musí ovšem přistoupit na dohodu – Adam pro ni udělá cokoliv, co jí na očích uvidí, ale za dveřmi ložnice nebude mít Eva žádná práva a nesmí odmítnout žádný z Adamových návrhů. Ta nakonec souhlasí, postupně překonává počáteční rozpaky a nechává průchod svým erotickým fantaziím… Představte si sama sebe na Evině místě. Máte okouzlujícího partnera, který vás ani na chvíli nezanedbává, zahrnuje vás luxusem a neustále vám dokazuje, jak moc ho vzrušujete. Možná že i trochu žárlí na ostatní muže, kteří se kolem vás motají. Ale co kdyby začal žárlit trochu víc? Tak, že by se přestal úplně ovládat. Adama jeho vášně postupně stahují do hlubin a je na Evě, jestli se nechá stáhnout s ním.

Popelku si nakonec princ odvedl do svého zámku, ale v biblickém příběhu byli Eva a Adam z ráje vyhnáni. Jaký osud budou mít naši hrdinové? Zůstanou spolu v nádherném Adamově zámku nebo se mezi ně vetře nějaký had pokušitel? Nenechte si uniknout strhující román Smlouva s Adamem s příměsí smyslných fantazií a nečekaných zvratů.

Zaujal vás tento titul? Můžete si ho hned objednat.

5. Liao I-wu: Hovory se spodinou – (vychází: 2.5. 2013, autor přijede do ČR 15. května)

Málokterá země je vnímaná tak rozporuplně jako Čína. Jedni v ní vidí stát, který potlačuje demokracii, zavírá oponenty politického vedení do vězení, druzí v ní naopak vidí zemi spjatou s kulturou a zvyklostmi, jimž Evropan nemůže nikdy porozumět. Ale s pohledem, který nám zprostředkoval jeden z nejoceňovanějších čínských spisovatelů Liao I-wu v knize Hovory se spodinou, se rozhodně jen tak nesetkáme.

Autor, který byl za svou básnickou tvorbu čtyři roky vězněn a mučen, zpovídá na tři desítky lidí z okraje čínské společnosti. Prostitutka, omývač mrtvol, buddhistický mnich, hlídač veřejných záchodků, bývalý rudý gardista, kasař nebo odsouzenec na smrt vyprávějí o svém životě v Číně v době hladomoru, kdy kanibalismus nebyl jen slovo, ale reálná nutnost, jak přežít. Jiní vyprávějí o Kulturní revoluci, kdy se proti rodičům stavěli děti se zbraní v ruce, další pro změnu vzpomínají na převýchovu prací…

Liao I-wu, který bude letos nejvýznamnějším hostem veletrhu Svět knihy, zpovídá lidi z okraje společnosti s respektem, hlubokým vcítěním a smyslem pro humor, nejde mu o bulvární a šokující zprávy, nýbrž o touhu odhalit, co lidi drží při životě, když už to vypadá, že život nemá smysl.

Kniha Hovory se spodinou, která nyní vychází v českém překladu, představuje jedinečné svědectví o Číně, kterou nemáme šanci jinak spatřit – Čínu bezdomovců, vyvrhelů a pouličních muzikantů, jimž ale nikdo nemůže vzít jejich důstojnost, vtip a lidskost.

Jde o humánní knihu, která vyvolala všude, kde vyšla, mimořádnou pozornost. A protože ani u nás zatím neexistuje jiné než černobílý pohled na Čínu, stávají se Hovory se spodinou povinnou četbou pro všechny, které se chtějí na nejlidnatější zemi světa podívat očima lidí živořících na okraji společnosti.

Tyto knihy, společně s dalšími tituly najdete na kniha.cz

Témata: Chování a vztahy, Julia Roberts, Padesát odstínů šedi, Poslední den, Padesát odstín, Sto, Meditační cvičení, Japonec, Popelka, Mitchel, Tip, Libanon, Nečekaný zvrat, Atlas, Padesát odstín šedi, Danny, Stoj, Pretty Woman, Pozdní věk, Prostitutka, Jacob