Tipy na prázdninové svačiny

Tipy na prázdninové svačiny

Na prázdninové aktivity, potřebují děti spoustu energie. Proto by se i přes prázdniny měly zachovat svačiny. Co dětem nabídnout?

Dobře sestavená větší svačina by vždy měla obsahovat zdroj sacharidů, zdroj kvalitních bílkovin a ovoce či zeleninu (které jsou zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů).

Jako zdroj sacharidů je vhodné pečivo (např. kváskový chléb, žitný chléb, pro prostřídání můžete občas zařadit také bílé pečivo, aj.) nebo ovesné vločky či těsto ze směsi celozrnné a bílé mouky.

Kvalitní bílkoviny naleznete ve vajíčku, mléce a mléčných produktech, libovém mase a rybách. Uzeniny zařazujte spíše méně často, vybírejte šunku s vysokým podílem libového masa a nižším množství soli. V létě určitě uzeniny a rychle kazící se potraviny omezte.

Preferujte polotučné mléčné produkty, smetanové zařaďte spíše výjimečně. Není nutné se ani zcela vyhýbat taveným sýrům. Občas je klidně pro zpestření zařaďte, ale volte ty, které mají snížený obsah tavicích solí a dalších přídatných látek. I takové jsou na trhu (Veselá Kráva, Amarito, Tany). Veselá Kráva nahradila tavicí soli surovinami na bázi mléka, ale na chuti a roztíratelnosti jí to neubralo. 

Nové výzkumy prokázaly, že i tavené sýry lze řadit k významným zdrojům vápníku. Jeho využitelnost je sice o trochu nižší než u jiných mléčných výrobků a fermentovaných mléčných výrobků, ale stále je vyšší než u zdrojů vápníku z rostlinných zdrojů.

Doplňujte tekutiny

Nezapomeňte připravit k svačině také láhev s nápojem. A co dělat pokud pouze voda dítěti nechutná? Pro teplejší dny mu můžete připravit domácí limonádu nebo „ledový čaj“ s příchutí zázvoru, citronu nebo máty nebo ovocný džus ředěný větším podílem vody.

Zkuste to netradičně

Klasické varianty obložených chlebů již děti omrzely? Zkuste jim ke svačině připravit pita chléb nebo tortillu plněnou kousky kuřecího masa nebo šunky nebo sýra (mozzarelly, sýru cottage, menšího množství balkánského sýra, aj.) se směsí listových salátů, rajčat a okurek. Nezapomínejte ani na tvarohové pomazánky - s pomocí bylinek připravíte různé varianty na každý den.

Na sladko

Svačina může mít i sladkou podobu – palačinka ze špaldové mouky s tvarohovo-ovocnou náplní nebo také jáhelník s ovocem a tvarohem či jogurtový koláč s ovocem jsou vítaným zpestřením. Pokud naleznete doma i vhodnou nádobu (dobře uzavíratelná mistička nebo bezpečný uzavíratelný kelímek), můžete dítěti jako menší svačinku připravit ovocno-mléčný koktejl. Nebojte se kombinovat i více druhů ovoce, přidat můžete také mátu nebo meduňku, 2 lžičky chia semínek, lžičku jemných mandlových plátků a ovesné vločky. Zvláště v létě přijde takový ovocný koktejl k chuti.

Zapojte děti

Starší děti mohou s přípravou svačiny již výrazně pomoci, mladší se mohou podílet na přípravě ingrediencí či čištění ovoce a zeleniny – zkuste je do přípravy svačiny také zapojit. A nemáte-li zrovna žádný nápad, zeptejte se jich, co by k svačince uvítaly.

Každý člověk má rád něco jiného – a možná jen tato jednoduchá otázka může pomoci, aby dítě svačinu jedlo s radostí a neošklíbalo se nad ní.

Kapesné? 

Pokud uvažujete o tom, že svěříte dítěti finance, za které si svačinku samostatně opatří, zvažte, že děti mnohem snáze než my dospělí podléhají různým lákadlům. Smažené koblihy, obložené bagety s majonézou, bonbony, sušenky a čokoládové tyčinky, chipsy – všechny tyto potraviny obsahují značné množství tuku (a často také cukru) a tedy i energie. Postrádají však další důležité živiny – kvalitní bílkoviny, složité sacharidy, vitamíny a minerály.
 

Určitě si přečtěte

Články z jiných titulů