Maminka.czTipy na výlet

Na hrad, do tajemného lesa, za dinosaury, nebo na rozhlednu? Je to na vás

Simona Procházková 20.  8.  2021
Počasí přeje výletům a poznávání nových míst a vy nevíte, kam se vydat? Představíme vám skvělá místa pro rodinný výlet. Vyberete si?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pohodové odpoledne v Boheminiu

Pokud jste své ratolesti ještě nevzali do parku Boheminium v Mariánských Lázních, rychle to napravte. Líbit se tady bude malým i velkým. Od loňska má park nové obyvatele, v Čechách věc nevídanou, nejmenší koně na světě. Koníci s výškou 75 cm v kohoutku udělají velkou radost jak dětským, tak dospělým návštěvníkům. Plemeno Miniature Horse je vzácné, a Mariánskolázeňský park tak bude asi jediné místo v Česku, kde budou tito koně volně k vidění. Ve světě více než sedmi desítek miniatur proslulých staveb jsou k vidění slavné tuzemské památky, jako jsou například hrady Karlštejn a Bezděz, zámky Lednice, Hluboká nad Vltavou nebo Červená Lhota, vysílač Ještěd, rozhledna Poledník a mnohé další. Součástí parku Boheminium je i dětské hřiště pro všechny neposedné děti a samozřejmě také občerstvení – gril a kavárna. Otevřeno tu mají denně od 10 do 19 hodin.

VIDEO: Tady to bude děti bavit! Které hrady a zámky musíte navštívit?

Za duchy a skřítky na Loket

Monumentální hrad se tyčí nad městečkem Loket u Karlových Varů, na břehu Ohře. Proč se sem vydat s dětmi? Protože tu řádí spousta strašidel a tajuplných postav, třeba skřítek Štrakakal, postrach neučesaných dětí. Ty rozcuchané si údajně najde a tluče je po zádech knihou a kartáčem. Navíc ve věži bydlí drak (prý dobrák). A mají tady i vězení a mučírnu, kde bude běhat mráz po zádech i těm nejotrlejším raubířům. Podle pověstí po hradě bloudí zakletý zlý purkrabí Botho z Eulenburgu, kterého kdysi trefil blesk tak, že z něj zbyl jen obří kus kovu. Nedal se roztavit a jeho tajemství nedokázali rozluštit ani alchymisté. Dnes už se ví, že nejde o kouzlo, ale o meteorit. Nikdo ale neví, jak se v Lokti objevil. Mezi hodné přízraky patří skřítek Gottstein. Soška vládce loketských skal, kamenů a přízraků je přímo na nádvoří, a když ji pohladíte a něco si budete přát, možná vám to splní. Na Lokti toho ale objevíte ještě víc. Sbírku porcelánu z místních porcelánek pro mámy, tátové si rádi prohlédnou sbírku historických zbraní. Často se tu konají jarmarky nebo středověké slavnosti.

Toulky Klokočskými skalami

Objevte skrytý klenot Českého ráje, který zůstává trošku stranou zájmu turistů, což je škoda. Zapomeňte na davy v Prachovských skalách a vydejte se o kousek dál. O poznání klidnější Klokočské skály ukrývají originální pískovcové útvary a dvě značené turistické trasy. Přírodní rezervace leží nedaleko Turnova, u obcí Bělá Klokočí a skalní město se skládá ze dvou částí, Betlémských s Klokočských skal a mnoha romantických údolí a roklin. Ve skalních roklích najdete krasové jeskyně, které obsahují archeologické nálezy z doby bronzové, skvělý výhled nabídne například Zdenčina vyhlídka. Po žluté značce dojdete až ke zřícenině gotického skalního hradu Rotštejn, pod nímž byl podle pověstí uložen poklad, který ovšem dosud nikdo nenašel.

Kam na výlet s dětmi? ZOO je sázkou na jistotu. Tady je 12 tipů na ty nejkrásnější

Bramberk: Jizerky jako na dlani

Zajímavých a mnohdy hodně originálních rozhleden a vyhlídek je naše země doslova plná. Naplánujte si rodinnou výpravu na některou z nich, určitě nebudete litovat. Populárním cílem rodinných výletů je rozhledna Bramberk, kterou najdete nedaleko města Lučany nad Nisou v Jizerských horách, na vrcholu hřebene Krásného. Z rozhledny (787 m.n.m.) se před vámi otevře kruhový výhled do širokého okolí, uvidíte mimo jiné Černou Horu, Sněžku, hrad Bezděz nebo Ještěd. Rozhledna, vysoká 21 metrů, prošla před pár lety rekonstrukcí a dostanete se k ní pohodlně po značených turistických cestách z Janova či Jablonce nad Nisou, Jindřichova nebo Horního Maxova. Postavena byla na místě původní dřevěné rozhledny z roku 1889 a slavnostní otevření proběhlo roku 1912. V letní sezoně tu funguje občerstvení.

Svět pod hladinou v medúzáriu 

V pražském medúzáriu, které je největší v Evropě, vás čeká celá řada atrakcí a novinek. Provozovatelé ve spolupráci s obchodním centrem Arkády Pankrác, na jehož střeše Svět medúz najdete, využili povinného uzavření k rozšíření areálu. Navštívit můžete zbrusu nové interaktivní bistro nebo dětský Jellyjake park s řadou tematicky laděných zábavních atrakcí včetně originálních prolézaček, trampolín a skluzavek. Čas na občerstvení si tak můžete zpříjemnit například sledováním videomappingové projekce s medúzami nebo otestovat svůj talent na jednom ze tří multimediálních pláten.

V medúzáriu uvidíte téměř deset tisíc zástupců třiceti živočišných druhů, malé i velké spolehlivě nadchne například obrovské kulovité akvárium, které aspiruje na zápis do Guinessovy knihy rekordů jako vůbec největší akvárium pro medúzy tohoto typu na světě. Doteď tady bylo možné například naskenovat si medúzu, nově si můžete naskenovat nejen medúzu, ale třeba i kosmonauta nebo raketu v power designu. To vše v rámci nového konceptu Vesmír v akváriu.

Na kole okolím Liberce

Cyklo toulky podhůřím Jizerských hor zvládnou i méně zdatní jezdci. Najdete tady ideální a perfektně značené stezky. Co byste neměli minout? Mezi zajímavé cíle, případně zastávky při cestě, určitě patří skalní hrad Sloup u Nového Boru na Českolipsku, který je vlastně spíš poustevnou s kaplí vytesanou do skály. Průzkumná prohlídka je naprosto unikátním zážitkem. Určitě nevynechejte Kryštofovo údolí. Kromě muzea betlémů si v údolí říčky Rokytky nedaleko ještědského kopce můžete prohlédnout monumentální železniční viadukt, jehož 14 oblouků dodává místní krajině velmi romantický ráz. Tyčí se nad údolím do výšky 30 metrů. No a zcela jistě si zajeďte k Panské skále. Proč? Je to totiž ona slavná skála z pohádky Pyšná princezna. Najdete ji mezi Kamenickým Šenovem a Práchní. V 18. století zde fungoval lom, v němž se skrývala jedna z nejhezčích ukázek tohoto sloupcového čedičového jevu u nás. Z vrchu je krásný výhled na Kamenický Šenov a okolní kopce.

Do Plzně za zvířaty a vynálezy

Právě teď, v létě, si v západočeské metropoli můžete společně užít spoustu zábavy, pohybu i poučení. Sezona v plzeňské zoologické a botanické zahradě se po omezeních rozběhla naplno. Mezi nové přírůstky patří třeba mládě kočkodana Brazzova nebo rovnou šest mláďat u lemurů v pavilonu Madagaskar. Plzeňská zoo tvoří překrásný funkční celek s botanickou zahradou, součástí areálu je navíc DinoPark s převážně druhohorními dinosaury, z nichž řada je pohyblivých a ozvučených.

Až do konce prázdnin je v unikátním kulturním prostoru Depo2015 přístupná interaktivní světelná výstava Blik Blik Tajuplný les, která propojuje digitální umění a technologie s hrou a zábavou. Celkem dvanáct interaktivních instalací předních českých audiovizuálních tvůrců navodí atmosféru lesa, kouzelného prostředí plného fantazie, hry světel, stínů a zvuků.  A samozřejmě nezapomeňte na návštěvu populární Techmanie, kde nově v rámci expozice Inženýr děti vykoumají, jak pracují různé typy motorů, zkonstruují nejrychlejší autíčko na závodní dráhu, zjistí, jak funguje aerodynamická síla, otestují stavební materiály, prozkoumají mostní konstrukce, postaví mrakodrap nebo zkusí najít lék na smrtící nákazu.

Léto s dětmi

Hledáte inspiraci, co podniknout a kam vyrazit s dětmi  o prázdninách? Kde si užijete sport, zábavu a dobrodružství? Přinášíme spoustu inspirativních nápadů, praktických tipů a rad. Dozvíte se, kde najdete nejkrásnější místa na výlety, rodinné cyklo a pěší turistické stezky, kam se vydat za kulturou, kde objevíte zajímavá místa. Nechybí ani praktické tipy a důležité informace, týkající se dovolené a cestování, které potřebujete vědět.

Témata: Dovolená s dětmi, Kam s dětmi, Tipy na výlet, Maminka cestuje, Prázdniny, Za zábavou, Léto s dětmi, Cestujeme, Výlety, akvárium, soška, Lednice, Dinosaurus, Mrakodrap, Arkáda Pankrác, Bezděz, Gottstein, Štrakakal, Nový Bor, Mariánské Lázně, Ricky, Svět Medúz, Liberec, Jizerské hory, Plzeň