Maminka.czVýživa a stravování

Tipy pro víkendové grilování

28.  8.  2015
Poslední prázdninový víkend si užijte společně v přírodě. Dobroty vám pomůže vykouzlit gril.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Během léta určitě často narazíte na okamžiky, kdy je potřeba něco dobrého uvařit pro partu přátel, přitom se vám ale nechce trávit horký den v kuchyni. Grilování je v tu chvíli jedna z nejlepších možností. My jsme vyrazili na chalupu v srdci Šumavy k naší kamarádce Lucce a inspiraci na grilovací recepty připravili i pro vás.

Tentokrát jsme se soustředili hlavně na doladění drobností k dokonalosti. Pokud máte rádi grilovací koření, máme pro vás tip, jak si namíchat svoje vlastní. Neobejdete-li se bez BBQ omáčky, i tu si můžete připravit z pár surovin doma. Nakonec ale byly největším hitem večera sendviče. Burgery jsme tentokrát vyměnili za trhané kuřecí maso a doporučujeme to i vám!

Příprava je delší, ale uvidíte, že zmizí rychlostí blesku a účastníci se budou dožadovat přídavku. Kromě skvělých receptů je ale při takové sešlosti potřeba ještě něco úplně jiného: dobrá nálada totiž zachrání i případnou nepřízeň počasí. Nám se při focení naštěstí vydařilo vše a doufáme, že vaše letošní grilovačky budou i díky našim receptům zase o něco lepší!

Vepřová žebra s domácí BBQ omáčkou 

4 porce, 55 minut

Potřebujeme: 8–12 menších brambor, 4 menší cibule s natí, 70 g anglické slaniny na plátky, sůl a pepř, olivový olej, 50 g másla, 2 lžíce domácího grilovacího koření, 1 lžička dijonské hořčice, 8 kousků žeber; BBQ omáčka: 1 bílá cibule, 300 ml cidru, 1 plechovka drcených rajčat, 2–3 stroužky česneku, 3 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce vinného octa, 2–3 lžíce worcesteru, sůl a pepř 

Brambory ve slupce nakrájejte na poloviny a dejte spolu s rozpůlenými cibulkami bez natě a nakrájenou anglickou slaninou do alobalu. Zakápněte olivovým olejem, uzavřete a dejte na gril.

Najemno nakrájenou cibuli zpěňte na oleji, podlijte cidrem a nechte zredukovat. Přidejte zbytek ingrediencí (podle chuti jejich množství můžete upravit) a provařte. Asi třetinu omáčky smíchejte s dijonskou hořčicí a žebra jí obalte. Nechte asi 30 minut marinovat.

Žebra otřete od marinády, osolte a položte na gril. Grilovací koření smíchejte s trochou olivového oleje a během pečení žebra několikrát potřete. Podávejte s bramborami. 

Klepněte pro větší obrázek

Domácí grilovací koření

  • 4 lžičky sladké papriky 
  • 1 lžička chilli vloček 
  • 1 lžíce třtinového cukru 
  • 1 lžička drceného římského kmínu 
  • 1 lžička mletého koriandru 
  • 1 lžička drceného kmínu 
  • 1 lžičky uzené soli 
  • 1 lžičky mletého pepře

Těstovinový salát z grilu 

4 porce, 35 minut

Potřebujeme: 1 lilek, sůl a pepř, 1–2 předvařené kukuřičné klasy, 1 červená paprika, 250 g cherry rajčátek, 300 g těstovin farfalle, 2 balení baby mozzarelly, slunečnicová semínka, výhonky (mungo, brokolice…), olivový olej a krémové balzamiko

Lilek nakrájejte na kolečka a z obou stran osolte. Na gril položte na kusy nakrájené kukuřice a poloviny papriky. Lilek otřete utěrkou a dejte na gril. Pečte doměkka. Na poslední asi 3 minuty na gril položte i cherry rajčátka.

Uvařte těstoviny. Smíchejte je s nakrájenou opečenou zeleninou, mozzarellou, semínky a výhonky. Dochuťte čerstvě mletým pepřem, olivovým olejem a balzamikem. 

Klepněte pro větší obrázek

Kapr na bylinkách 

4 porce, 20 minut + marinování

Potřebujeme: 1 kapra, velká hrst bylinek (šalvěj, saturejka, majoránka, oregano, tymián…), extra panenský olivový olej, sůl a čerstvě mletý pepř

Kapra zbaveného šupin a ploutevních kostí nakrájejte na asi 4 cm silné filety. Bylinky nasekejte najemno a maso s nimi a s olivovým olejem promíchejte. Nechte aspoň 30 minut odležet při pokojové teplotě.

Pak kousky kapra narovnejte na hliníkový tácek kůží dolů a položte na gril. Kapr má dost tučné maso a miska tak brání jeho odkapávání na uhlí a následnému škodlivému hoření. Svrchu maso osolte a lehce opepřete. Pečte asi 7 minut, pak opatrně, aby se kůže nepotrhala, otočte a dopečte ještě asi 3 až 4 minuty. Podávejte s čerstvým pečivem a grilovanou zeleninou. 

Klepněte pro větší obrázek

Sendvič s trhaným kuřecím masem 

4 porce, 20 minut + marinování a pečení

Potřebujeme: 2 kuřecí spodní čtvrtky, 2 lžíce grilovacího koření, olivový olej, 2 chipotle papričky v adobo omáčce (nebo chipotle omáčka), 4 lžíce majonézy, 4 olivové housky, ředkvičkové výhonky

Kuřecí čtvrtky potřete ze všech stran pastou z grilovacího koření a olivového oleje. Nechte aspoň 30 minut odležet. Pak položte na gril a pozvolna pod poklicí asi hodinu pečte. Zhruba 30 minut z jedné strany a 30 minut z druhé. Během pečení několikrát ještě potřete pastou.

Chipotle papričku nasekejte najemno a s trochou omáčky, ve které byly naložené, smíchejte s majonézou. Upečená stehna zbavte kůže a vidličkou nebo prsty natrhejte na vlákna. Housky prořízněte, spodní část potřete ostrou majonézou, navrstvěte maso i výhonky a přiklopte. 

Klepněte pro větší obrázek

Olivové chlebové housky 

asi 8 housek, 45 minut + kynutí

Potřebujeme: 500 g chlebové pšeničné nebo žitné mouky + na podsypávání, 1 lžička soli, 10 g instantního droždí, 6 lžic extra panenského olivového oleje, 300 g zelených oliv

Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl a na druhou stranu těsta instantní droždí. Přilijte asi 200 ml vlažné vody a začněte zpracovávat těsto. Postupně přidejte ještě asi 150 ml vody a asi 6 lžic olivového oleje. Když je těsto hotové (je řidší a velmi lepivé), zapracujte do něj pokrájené olivy.

Mísu vytřete olejem a těsto do ní uložte. Překryjte fólií a nechte asi 45 minut kynout, těsto téměř ztrojnásobí objem. Pak ho vyklopte na pomoučněnou pracovní desku a opatrně (abyste z něj nevyhnali vzduch) nožem oddělujte kousky, které jemně vytvarujte do bulek. Překryjte utěrkou a nechte ještě 20 minut kynout. Troubu zapněte na 220 °C. Pečte 15 minut dozlatova. 

Grilovaný banana split 

2 porce, 10 minut

Potřebujeme: 2 banány, slunečnicový olej, 1 lžíce skořicového cukru, 2–4 kopečky čokoládové zmrzliny, 200 ml smetany ke šlehání, máta nebo meduňka na ozdobu

Banány podélně rozřízněte a řeznou stranu lehce potřete olejem, aby se nelepila na gril. Banány i se slupkou položte na gril nejdříve řeznou stranou nahoru. Nechte asi 1 minutu péct, pak banán otočte a grilujte zhruba ještě minutu.

Chcete-li zachovat pevnější konzistenci ovoce, grilujte ho pouze minutu řeznou stranou dolů. Podávejte posypané skořicovým cukrem a s čokoládovou zmrzlinou, vyšlehanou šlehačkou a meduňkou. 

Klepněte pro větší obrázek

Foto: David Turecký,  dekor styling: Markéta Zindulková 

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Grilování, Sešlost, Lilek, Těstovinový salát, Červená paprika, Dobrá nálada, Ploutev, Majoránka, Skvělý recept, Cibulka, Víkend, Tácek, Řezno, Skořicový cukr, Burger, Slunečnicový olej, Split, Oregano, Vik, Plechovka, Gril, Saturejka, Tip