[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Během léta určitě často narazíte na okamžiky, kdy je potřeba něco dobrého uvařit pro partu přátel, přitom se vám ale nechce trávit horký den v kuchyni. Grilování je v tu chvíli jedna z nejlepších možností. My jsme vyrazili na chalupu v srdci Šumavy k naší kamarádce Lucce a inspiraci na grilovací recepty připravili i pro vás.
Tentokrát jsme se soustředili hlavně na doladění drobností k dokonalosti. Pokud máte rádi grilovací koření, máme pro vás tip, jak si namíchat svoje vlastní. Neobejdete-li se bez BBQ omáčky, i tu si můžete připravit z pár surovin doma. Nakonec ale byly největším hitem večera sendviče. Burgery jsme tentokrát vyměnili za trhané kuřecí maso a doporučujeme to i vám!
Příprava je delší, ale uvidíte, že zmizí rychlostí blesku a účastníci se budou dožadovat přídavku. Kromě skvělých receptů je ale při takové sešlosti potřeba ještě něco úplně jiného: dobrá nálada totiž zachrání i případnou nepřízeň počasí. Nám se při focení naštěstí vydařilo vše a doufáme, že vaše letošní grilovačky budou i díky našim receptům zase o něco lepší!
4 porce, 55 minut
Potřebujeme: 8–12 menších brambor, 4 menší cibule s natí, 70 g anglické slaniny na plátky, sůl a pepř, olivový olej, 50 g másla, 2 lžíce domácího grilovacího koření, 1 lžička dijonské hořčice, 8 kousků žeber; BBQ omáčka: 1 bílá cibule, 300 ml cidru, 1 plechovka drcených rajčat, 2–3 stroužky česneku, 3 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce vinného octa, 2–3 lžíce worcesteru, sůl a pepř
Brambory ve slupce nakrájejte na poloviny a dejte spolu s rozpůlenými cibulkami bez natě a nakrájenou anglickou slaninou do alobalu. Zakápněte olivovým olejem, uzavřete a dejte na gril.
Najemno nakrájenou cibuli zpěňte na oleji, podlijte cidrem a nechte zredukovat. Přidejte zbytek ingrediencí (podle chuti jejich množství můžete upravit) a provařte. Asi třetinu omáčky smíchejte s dijonskou hořčicí a žebra jí obalte. Nechte asi 30 minut marinovat.
Žebra otřete od marinády, osolte a položte na gril. Grilovací koření smíchejte s trochou olivového oleje a během pečení žebra několikrát potřete. Podávejte s bramborami.
4 porce, 35 minut
Potřebujeme: 1 lilek, sůl a pepř, 1–2 předvařené kukuřičné klasy, 1 červená paprika, 250 g cherry rajčátek, 300 g těstovin farfalle, 2 balení baby mozzarelly, slunečnicová semínka, výhonky (mungo, brokolice…), olivový olej a krémové balzamiko
Lilek nakrájejte na kolečka a z obou stran osolte. Na gril položte na kusy nakrájené kukuřice a poloviny papriky. Lilek otřete utěrkou a dejte na gril. Pečte doměkka. Na poslední asi 3 minuty na gril položte i cherry rajčátka.
Uvařte těstoviny. Smíchejte je s nakrájenou opečenou zeleninou, mozzarellou, semínky a výhonky. Dochuťte čerstvě mletým pepřem, olivovým olejem a balzamikem.
4 porce, 20 minut + marinování
Potřebujeme: 1 kapra, velká hrst bylinek (šalvěj, saturejka, majoránka, oregano, tymián…), extra panenský olivový olej, sůl a čerstvě mletý pepř
Kapra zbaveného šupin a ploutevních kostí nakrájejte na asi 4 cm silné filety. Bylinky nasekejte najemno a maso s nimi a s olivovým olejem promíchejte. Nechte aspoň 30 minut odležet při pokojové teplotě.
Pak kousky kapra narovnejte na hliníkový tácek kůží dolů a položte na gril. Kapr má dost tučné maso a miska tak brání jeho odkapávání na uhlí a následnému škodlivému hoření. Svrchu maso osolte a lehce opepřete. Pečte asi 7 minut, pak opatrně, aby se kůže nepotrhala, otočte a dopečte ještě asi 3 až 4 minuty. Podávejte s čerstvým pečivem a grilovanou zeleninou.
4 porce, 20 minut + marinování a pečení
Potřebujeme: 2 kuřecí spodní čtvrtky, 2 lžíce grilovacího koření, olivový olej, 2 chipotle papričky v adobo omáčce (nebo chipotle omáčka), 4 lžíce majonézy, 4 olivové housky, ředkvičkové výhonky
Kuřecí čtvrtky potřete ze všech stran pastou z grilovacího koření a olivového oleje. Nechte aspoň 30 minut odležet. Pak položte na gril a pozvolna pod poklicí asi hodinu pečte. Zhruba 30 minut z jedné strany a 30 minut z druhé. Během pečení několikrát ještě potřete pastou.
Chipotle papričku nasekejte najemno a s trochou omáčky, ve které byly naložené, smíchejte s majonézou. Upečená stehna zbavte kůže a vidličkou nebo prsty natrhejte na vlákna. Housky prořízněte, spodní část potřete ostrou majonézou, navrstvěte maso i výhonky a přiklopte.
asi 8 housek, 45 minut + kynutí
Potřebujeme: 500 g chlebové pšeničné nebo žitné mouky + na podsypávání, 1 lžička soli, 10 g instantního droždí, 6 lžic extra panenského olivového oleje, 300 g zelených oliv
Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl a na druhou stranu těsta instantní droždí. Přilijte asi 200 ml vlažné vody a začněte zpracovávat těsto. Postupně přidejte ještě asi 150 ml vody a asi 6 lžic olivového oleje. Když je těsto hotové (je řidší a velmi lepivé), zapracujte do něj pokrájené olivy.
Mísu vytřete olejem a těsto do ní uložte. Překryjte fólií a nechte asi 45 minut kynout, těsto téměř ztrojnásobí objem. Pak ho vyklopte na pomoučněnou pracovní desku a opatrně (abyste z něj nevyhnali vzduch) nožem oddělujte kousky, které jemně vytvarujte do bulek. Překryjte utěrkou a nechte ještě 20 minut kynout. Troubu zapněte na 220 °C. Pečte 15 minut dozlatova.
2 porce, 10 minut
Potřebujeme: 2 banány, slunečnicový olej, 1 lžíce skořicového cukru, 2–4 kopečky čokoládové zmrzliny, 200 ml smetany ke šlehání, máta nebo meduňka na ozdobu
Banány podélně rozřízněte a řeznou stranu lehce potřete olejem, aby se nelepila na gril. Banány i se slupkou položte na gril nejdříve řeznou stranou nahoru. Nechte asi 1 minutu péct, pak banán otočte a grilujte zhruba ještě minutu.
Chcete-li zachovat pevnější konzistenci ovoce, grilujte ho pouze minutu řeznou stranou dolů. Podávejte posypané skořicovým cukrem a s čokoládovou zmrzlinou, vyšlehanou šlehačkou a meduňkou.
Foto: David Turecký, dekor styling: Markéta Zindulková