Maminka.czPorod

Tíživý pocit prázdnoty po císařském řezu je přirozený

Martina Machová 16.  8.  2013
Císařský řez je pro mnohé ženy požehnáním moderní medicíny, bez nějž by nebyly schopné přivést na svět zdravé miminko. Císařský řez v takových případech ulehčí tělu, avšak duši může prožitek z přirozeného porodu po čase velmi chybět.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Císařský řez by byl pro mnohé ženy z dob dávno minulých požehnáním shůry. Kupříkladu pro vyhlášenou krásku královnu Kunhutu, manželku Přemysla Otakara II., která svého prvního chlapce rodila v ukrutných bolestech neuvěřitelných 6 dní. Chlapeček se narodil mrtvý a Kunhuta přežila jen zázrakem. Další její porody naštěstí dopadly lépe. Nyní se můžeme pouze domnívat, co se v Kunhutině srdci před druhým otěhotněním odehrávalo; z jedné strany tlak na porození následníka trůnu, z druhé pravděpodobně obrovská obava z bolesti a smrti. Co by v té době dala za možnosti, které máme nyní my.

„Měkčí“ moderní doba však řeší jiné problémy, mnoho žen, které neměly možnost porodit normálním způsobem, se potýká s jakýmsi prázdným místem v srdci – tichou bolestí či nedostatečností, že jim byl jejich porod ukraden.

Říkají mi, buď ráda, že je dítě zdravé!

„I tři roky po porodu mám stále pocit, že jsem selhala, je mi líto, že já i malá jsme porod neprožily přirozeně. Všichni mi říkají, co furt řeším, hlavně, že jsme obě zdravé. Samozřejmě jsem ráda a lékařům vděčná, že jsme v pořádku, ale ta bolest prostě nemizí“, svěřila se nám paní Klára.

Maminka Klára se svými pocity není sama, mnoho žen, které porodily díky císařskému řezu, cítí, a to i několik let po porodu, zklamání a selhání. Některé se obávají, že „selžou“ znova, jiné mají výčitky, že porod nezvládly a miminko o něco připravily. Kupříkladu mu nebyly v prvních chvílích i dnech života nablízku tak, jak potřebovalo i jak ony samy chtěly. Někdy tato nevyřčená bolest může dokonce přenést určitou hořkost i nesoulad do partnerského soužití.

Neodmítejte pomocnou ruku

Mnoho problémů je řešitelných a řešení měl i problém paní Kláry, která se se svými pocity nakonec svěřila v prvních měsících svého druhého těhotenství své gynekoložce. Osvícená a velmi empatická zdravotnice jí doporučila zajímavý seminář na téma císařský řez, a také návštěvu psychoterapeuta.

Věděla, jak může strach, nejistota i úzkost znepříjemňovat těhotenství a zkomplikovat budoucí porod. Klára i po druhé rodila císařským řezem, avšak nyní byla připravená, informovaná, přesně věděla, do čeho jde. Věřila si a dokázala bez sebeobviňování a pachuti přijmout nevyhnutelnost situace. Už věděla i prožila, že vztah k miminku i k mateřství neurčuje pouze porod.

Témata: Porod, Pocit, Přemysl Otakar II, Následník trůnu, Partnerské soužití, Přemysl Otakar, První chlap