Maminka.czZdraví

Tlusté, nebo ještě roztomilé dítě? Kdy a jak řešit váhu dětí

Barbora Vajsejtlová 26.  1.  2017
Bez problémů spořádá obří porce, pohybu moc nedá a babičky se rozplývají nad jeho roztomilými špíčky. Kdy už dětská buclatost přerůstá v nadváhu a jak vysvětlit dítěti, že už mu další krajíc prostě n

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Porodila jsem dceru, která v rekordně krátké době zvládne zkonzumovat prakticky libovolné množství jídla. Nedivím se tomu, protože tak nějak tuším, po kom ty „žravé“ geny zdědila. Když se dívám na ty buclaté tvářičky, je mi, jako bych si prohlížela své staré fotky.

Cvalíci aneb Přesila faldíků!
Dítě je na světě

Cvalíci aneb Přesila faldíků!

Zatím je příliš malá na to, aby se dalo odhadnout, jestli bude mít tu smůlu a zdědí i můj metabolismus, který ji předznamená pro celoživotní boj s přebytečnými kilogramy. Zatím jsou její faldíky i lehce vypouklé bříško roztomilé. Kdy ale nastane ten okamžik, kdy se roztomilý dětský tuk změní v nadváhu?

Klepněte pro větší obrázek

Jak říct malému dítěti, že už mu zkrátka nechcete dát další krajíc chleba, protože právě povečeřelo porci, která by stačila partě dřevorubců?

TLUSTÉ, NEBO ROZTOMILÉ?


Možná máte pocit, že nadváha a obezita je něco, s čím se potýkají převážně dospělí a jen minimum dětí. Bohužel tomu už tak dávno není. Podle současných statistik trpí nadváhou v České republice každé čtvrté dítě (jen pro srovnání, v USA je to každé třetí dítě). Přebytečné kilogramy, které musí vaše dítě nosit, zatěžují kyčle, kolena i páteř. Zároveň se ucpávají cévy, stoupá krevní tlak a zvyšuje se riziko cukrovky.

Zapomenout také můžete na okřídlené úsloví, že z toho dítě vyroste. Podle lékařských statistik si s sebou dvě třetiny tlustých dětí nesou nadváhu i do dospělosti.

BMI: Výpočet indexu, vzorec, tabulka, BMI u dětí a kalkulačka - Mojezdraví.cz

A uvědomte si, že i v případě, kdy nehodláte vystrčit hlavu z písku a přiznat si, že máte doma cvalíka, vrstevníci tlouštíkům nic neodpustí. Děti s nadváhou jsou často kvůli své tloušťce vyřazeny z dětského kolektivu, izolovány a někdy i šikanovány. V první řadě byste tedy měli zjistit, jestli se problém s nadváhou náhodou netýká i vašich dětí.

Cushingův syndrom: Máte tlusté dítě, které za to nemůže?  

Zatímco u dospělých se k tomu obvykle používá výpočet BMI (body mass index), u dětí je nutné tento výsledek porovnat ještě s takzvanými percentilovými tabulkami. Najdete je na stránkách jistzdrave. cz nebo epidemieobezity.upol.cz) . Kvůli překotnému růstu a odlišné stavbě těla je u dětí pouhý výpočet BMI považován jako nespolehlivý ukazatel.

Pokud se ale vaše dítě dostane v tabulkách nad osmdesátý percentil, měli byste se nad jeho váhou začít skutečně zamýšlet. „I když si rodiče často myslí, že je dítě příliš malé na to, aby řešilo svou postavu, i velmi malé děti registrují posměšné poznámky svého okolí a cítí, že není něco v pořádku,“ vysvětluje psycholožka Zdeňka Dušková.

BMI: Výpočet indexu, vzorec, tabulka, BMI u dětí a kalkulačka - Mojezdraví.cz

NEZLEHČUJTE A NEKRITIZUJTE

Nicméně vysvětlit svému roztomile buclatému dítěti, které ve všech ohledech připomíná barokního andělíčka, že už mu prostě další řízek nedáte, nemusí být úplně jednoduché.

Klepněte pro větší obrázek

„Většina dětí nemá až do mladšího školního věku představu o tak abstraktním pojmu, jaký pro ně představuje hmotnost,“ upozorňuje psycholožka.

„Vysvětlovat jim, že váží víc, než by měly a budou muset zhubnout, je úplně zbytečné, protože si to nedokážou představit. Nevědí, co se po nich požaduje a navíc v takto nízkém věku ani nechápou souslednost toho, že konzumace kalorických potravin vede k obezitě.“

Podle odborníků tak vůbec není nutné upozorňovat děti na nadváhu, protože tím v nich pouze posílíte pocit méněcennosti a viny za to, že nevypadají tak, jak by měly.

 

Podle statistik si s sebou dvě třetiny tlustých dětí nesou nadváhu i do dospělosti. A to je pak boj na celý život.

 

„Děti jsou velmi citlivé na kritiku a posměšné či necitlivé poznámky ze strany svých rodičů vnímají ještě mnohem silněji. Stejně tak ale není dobré jejich obavy a stížnosti zlehčovat,“ říká psycholožka.

Pokud si dítě postěžuje, že se mu spolužáci ve školce smějí kvůli tloušťce, není řešením přesvědčovat ho, že jeho faldíky jsou hrozně roztomilé.

Vaše Adéla: Proč nám děti tloustnou?

„Místo toho raději rozhovor veďte směrem ke zdravému stravování a pohybu,“ radí psycholožka. Vysvětlete mu, že jeho tělo potřebuje kvalitní jídlo a dostatek pohybu k tomu, aby bylo zdravé a mohlo správně fungovat.

Bude to mít mnohem lepší efekt než řeči o nadváze, kterými navíc můžete narušit jeho sebeúctu a položit základ budoucí poruchy příjmu potravy.

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Batole, poruchy příjmu potravy, Fotbalista, Objevování, Tlusté dítě, Čtvrté dítě, Vyvážený jídelníček, Zavádění, Umělkyně, Celé dopoledne, Přebytečné kilogramy, Sladký jogurt, Pavlína, Kvalitní jídlo, Nadváha, Čtyřletá dcera, BMI, Krevní cukr, Riziko cukrovky, Vlčí hlad, Zdeňka Dušková, Zdravé jídlo, Zdraví na Heureka.cz