Maminka.czDěti

Nechceme děti, rozhodli se tihle muži a ženy. Důvody jsou často až šokující!

Dita Mrázková 5.  8.  2022
Do našeho života děti nepatří, rozhodlo se dobrovolně těchto deset mužů a žen. Co je k tomu vedlo, když jiní se často vytouženého miminka nemohou dočkat a dělají pro to všechno možné? Přečtěte si šokující odpovědi! Jsou pochopitelné i zarážející. Ale není třeba soudit nebo hodnotit. Dokážete to také?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ne každý na to má odvahu. Ne každý dokáže světu říct ne to, že děti mít nemůže, ale rovnou to, že děti jednoduše a prostě NECHCE. Otevřeně to přiznala například zpěvačka Heidi Janků, která se netají tím, že v dobách, kdy jí měly tikat biologické hodiny, dala přednost kariéře. Sobecké? Pro někoho možná ano. Ale hoďme kamenem, kdo jsme bez viny.

VIDEO: Jitka Nováčková pro časopis Maminka: První týdny jsme s Leou proplakaly!

Co a kdo ovlivnil podle odpovědí v anketě tyto mladé lidi, kteří se rozhodli nepočít? 

Radovan

Klepněte pro větší obrázek

Jsem jednoduše líný. Mám rád svůj volný čas. Mám rád peníze, tedy to málo, co mám. Taky mám rád spánek. Bez dětí se necítím nějak ochuzený, navíc je dost děsivé starat se o vlastní budoucnost, natož pak o budoucnost těch pidilidiček, za které bych měl být odpovědný. Děkuji, nemám zájem.

Na věku nezáleží, otěhotním i ve 40! Jaké jsou další největší mýty o neplodnosti?

Sára

Klepněte pro větší obrázek

Můj život je bez dětí rozhodně kompletní. Mám kočku a ta mi stačí...

Sam

Klepněte pro větší obrázek

Mám dost velké psychické problémy a nechci je předávat svým vlastním dětem. Bohužel.

Róza

Klepněte pro větší obrázek

Mám dva kluky a miluju je, ale přála bych si, abych je neměla. Jejich budoucnost nevypadá vůbec jasně, a to ať už ekonomicky, politicky či z důvodu klimatických změn. Denně se trápím, co s nimi bude, a užírá mě to. Mladší sestře děti vyloženě vymlouvám...

Martina

Klepněte pro větší obrázek

Svoboda. To je moje odpověď. Vím jistě, že bychom s manželem byli dobří rodiče a finančně jsme na tom oba dobře. Ale je nám dobře i bez dětí. Ta ztráta svobody, kterou vidím u svých blízkých, kteří děti mají, je pro mě naprosto nepředstavitelná. Možná budu v šedesáti litovat, ale možná taky ne.

Patricie

Klepněte pro větší obrázek

Miluju své neteře a synovce a cítím se jako součást jejich života. Ale také vidím, jak obtížné a stresující je děti vychovávat. Chápu, že to lidem stojí za to, ale tohle prostě nejsem já!

Robert

Klepněte pro větší obrázek

Děcka jsou prostě otravná. Děkuji, netoužím. Hotovo. Tečka.

Pavlína

Klepněte pro větší obrázek

Jsem nejstarší ze čtyř sourozenců. Tak to asi stačí, ne? Když uvidím dítě, neutíkám před ním, ale taky se nemůžu dočkat, až bude pryč. Dítě, které pláče nebo křičí, mě po zbytek dne spolehlivě dostane do špatné nálady.

Rosťa

Klepněte pro větší obrázek

Vyrůstal jsem s násilnickým otcem. Bohužel se občas chovám jako on, nesnáším to na sobě. Vím, že když zvýším hlas na mámu, myslí si, že jsem jako otec. Byl bych stejně špatný rodič jako on. A nechci na svět přivádět děti jenom kvůli tomu, že už mám na to věk nebo že se to ode mě očekává!

Albi

Klepněte pro větší obrázek


Děti mi jsou nepříjemné. Věřím, že mít děti je privilegium, ne právo! Rodiče by měli dokázat, že si to privilegium zaslouží, místo toho, aby se jen tak rozhodli, že právě teď by mohli mít dítě! Jsem horší než jiné ženy? Kdo mě soudí? Proč mě soudí? 

Témata: Děti, Rodina a vztahy, Miminko, Psychika, Chování a vztahy, Rodiče, zpěvačka, Neplodnost a IVF, Kariéra, Deprese, Anketa, Sam, neteř, Jitka Nováčková, Heidi Janků, Sára, biologické hodiny, Svoboda, Příkrasa, Odvaha, Psychické problémy, Časopis, Rosťa, Pavlína, Řek