Maminka.czRodina a vztahy

Bojujete o moc a "nadvládu" ve vztahu s partnerem? Své frustrace předáváte potomkům!

sim aši 10.  3.  2024
Zamysleli jste se někdy nad tím, jak spolu doma mluvíte? Nejsou vaše ratolesti často svědky nepříjemných výměn názorů či výbuchů vzteku? Neuchylujete se při komunikaci směrem ke svému protějšku k urážkám, příkazům, ponižování nebo citovému vydírání? Musíte mít vždy poslední slovo?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Hádky, nesoulad, problémové řešení konfliktních situací, verbální agrese, komunikace založená na povelech a tak dále… Rodiče si mnohdy vůbec neuvědomují, jak intenzivně jejich děti vnímají způsob komunikace, který doma u dospěláků denně sledují.

VIDEO: Podcast Maminka: Mediátorka Kateřina Bělková radí, jak na správnou komunikaci

Být rodiči není vždy snadné. Důležité ale je při výchově koordinovat společné úsilí tak, aby byly děti v pohodě a neměly psychické problémy. Výzkumníci Paul Schrodt a Tamara Affifi se proto rozhodli prozkoumat především rodičovskou komunikaci a její vliv na duševní zdraví dětí. K čemu došli?

Aby důkladně prozkoumali vztah mezi rodičovskou komunikací a duševním zdravím dětí, zaměřili se asi na 170 manželských rodin s jedním dítětem (šlo o první manželství) a 55 rozvedených rodin s jedním dítětem. Prováděli analýzy a průzkumy, které hodnotily vzájemnou komunikaci rodičů, a konkrétně její negativní dopad na jejich dítě. Sledovali i to, jak rodičovskou komunikaci vnímají samotné děti.

Co prozradily výsledky jejich práce? Jak vědci správně předpovídali, antagonistická komunikace (soupeření, soutěživost) mezi rodiči měla přímý vliv na duševní zdraví dítěte prostřednictvím negativních pocitů a reakcí. Zejména se to projevilo v případě komunikace ze strany matek. Děti reagovaly především na to, když se matky vyjadřovaly směrem k otci negativně.

Když se rodiče neshodnou na výchově


Výsledky studie dále podporují hypotézu „přelévání“, to je působení případů, kdy se manželé snaží vzájemně bojovat o moc a „nadvládu“ ve vztahu. Tito rodiče s větší pravděpodobností předají své vlastní frustrace svým potomkům. Co by tedy rodiče měli dělat? Především se snažit fungovat jako tým, vzájemně podporovat své rodičovské úsilí a komunikovat kooperativním způsobem v případě, že koordinují rodinné aktivity. Otevřená rovnocenná komunikace a vzájemná spolupráce, v tom tkví celé tajemství.

Tím se zlepší fungování rodiny a taky se zvýší pohoda dětí. Podpůrná koordinující komunikace mezi rodiči je obzvláště důležitá pro rozvedené rodiče, protože výzkum prokázal, že mnohem více protichůdné a nepřátelské komunikace je v rozvedených párech.

 

Témata: Rodina, Mateřství, Péče o dítě a jeho výchova, Výchova, Rodičovství, Rodina a vztahy, Chování a vztahy, Rodina a vy, Rodiče, Komunikace, Part, Ratolest, Frustrace, Duševní zdraví, Kateřina Bělková, Citové vydírání, Potomek, Děti, Ponižování, Výměna názorů, Mediátor, Vztah, Výbuch