Maminka.czMenstruace

TO není učebnice o menstruaci, ale zábavný holčičí pokec

Gabriela Kolinová 30.  10.  2020
Tak schválně, jak říkáte menstruaci? Měsíčky, periody, krámy, nebo prostě jen TO? "Dostala jsem TO!" A přesně i TO je název nové knížky, která má dospívajícím dívkám objasnit vše o menstruaci. Ale pozor, není to žádná nudná učebnice, spíš takový holčičí pokec. A vtipný!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zkuste trochu zapátrat v paměti, vzpomínáte si, jak s vámi hovořili rodiče o menstruaci? Nebo vám nic neřekli a vy jste čerpala informace jen od zkušenějších kamarádek? Případně jste nevěděla vůbec nic a jednoho dne jste se lekla, že krvácíte a pravděpodobně zemřete? A nechcete, aby to vaše dcera měla jinak? 

Vytřeštěné kamarádky, mlčící dospělí

"Jak jsem zavzpomínala na svoje pocity z dob, kdy mi bylo tolik, kolik je teď vám, úplně mi došla slova. Nějak divně se mi o TOM mluví. Fakt. Jako bych se vrátila do těch časů, kdy TO pro mě bylo opředeno tajemstvím, obavami, všelijakými báchorkami a legendami, které šířily stejně vytřeštěné kamarádky. To vše na pozadí tíživého mlčení dospělých," vzpomíná na své obavy z menstruace v úvodu knížky TO její autorka Hana Kašáková. A má pro dospívající dívky vzkaz:

"Jenže takhle by to nešlo, holky, my o TOM mluvit musíme. Otevřeně a bez klopení očí. O všem, co s TÍM souvisí! O čem, že tu spolu budeme mluvit? No přece o menstruaci!" 

Co o vás naznačuje průběh vaší menstruace? Je silná, nepravidelná nebo bolestivá?

Hanu Kašákovou znám dlouho, takže jsem věděla, že mě nečeká žádná nudná učebnice typu "Děvčátka, na slovíčko". A nesekla jsem se, v ruce držím zábavnou, ale i poučnou příručku pro mladé slečny s krásnými něžnými ilustracemi Terezy Janákové. Celým tématem menstruace je provází třináctiletá zrzka Mína, takové mladší alterego autorky, která vše glosuje vtipnými básničkami. Jedna za všechny:

Dnes ráno jsem si přivstala, 
k snídani jsem to dostala.
Tak už jsem ženská
 dospělák,
stejně jsem nechtěla na tělák,

A já se těším, až si TO přečteme s dcerou a já se díky knížce vyvaruju trapných chvilek a vyhýbavých odpovědí. Takže pokud máte pocit, že nastal čas dcerám vysvětlit, že menstruace není žádný horor, pořiďte jim tuhle knížku. Fakt!

S Hankou Kašákovou na slovíčko:

Musím se hned zeptat: Jak vznikl nápad napsat knížku o menstruaci?

Ten nápad vznikl v redakci Albatrosu a nutno zdůraznit, že vzešel z mužské hlavy. Já byla oslovena redaktorkou Lucií Hášovou Truhelkovou. Když jsem namítala, že netuším, jaká je moje aprobace pro literární zpracování takového tématu pro děti, lakonicky poznamenala: „Protože máš dvě dcery, vtipně píšeš a už docela dlouho menstruuješ.“    

Kdo přišel s tím skvělým názvem TO? Mimochodem, jak ty říkáš menstruaci?

Název bylo to první, co jsem měla hotové. Trochu jsem se obávala, že kvůli té hororové asociaci neprojde redakčními schvalovačkami. Nikoliv! Dámy a páni v Albatrosu se toho nebojí a já jsem za to moc ráda. Jinak já říkám prostě a jasně – MENSTRUACE. Nebo …ehm…TO. Co fakt nemám ráda, jsou na jednu stranu zdrobnělé MĚSÍČKY a na stranu druhou hulvátské KRÁMY.

Když jsi dospívala, o menstruaci se nemluvilo. V úvodu knížky píšeš, že by sis moc přála, aby to bylo jinak, myslíš si, že jsme na dobré cestě?

Jsme na dobré cestě. Už tím, co jsem předznamenala v úvodu – tedy že s nápadem udělat knížku o menstruaci přišel muž, protože je otcem dcery. Otevřenost vůči všelijakým tutlaným ženským tématům – menstruace, porody, kojení – je mnohem větší než třeba za časů našich maminek. I muži tím pádem mají mnohem víc kuráže se o nich zmiňovat nebo být jejich součástí. Nicméně! Menstruace, ale i zmiňovaný porod či kojení jsou záležitosti na výsost intimní a není nutné je veřejně demonstrovat nebo za každou cenu sdílet s davy. Každá máme jinou náturu a ne každá žena má potřebu o svém krvácení referovat. Ale mluvit by se o TOM mělo. Otevřeně. Minimálně na úrovni rodin. Vždyť menstruační cyklus je potenciálem rodiny!    

Byl to i jeden z důvodů, proč kniha vznikla – abychom o TOM víc mluvili?

Určitě byl! I když, jak je zmíněno pro čtenářky v knížce – cokoliv se děje v našich kalhotkách, do toho nikomu cizímu nic není. Na druhou stranu veškeré ty procesy jsou přirozené a je fajn je tak vnímat a přijmout. Všem se nám pak tak trochu uleví a budeme se moci naplno věnovat jiným a zajímavějším aspektům života.

Sama máš dvě dcery, té starší je osm let, už jsi s ní o menstruaci mluvila? A čteš jí třeba knížku?

Rozhodně. Obě moje dcery jsou vychovávány v hodně otevřené atmosféře. Záležitosti menstruace potažmo rozmnožování s nimi průběžně probírám způsobem odpovídajícím jejich věku. Mám dojem, že čím později děti tyto informace od rodičů dostanou, tím intenzivnější pocit „trapnosti“ na obou stranách to bude provázet. A trapasu jsem se vždy chtěla vyhnout (smích)!

Mluvili s tebou rodiče o menstruaci, nebo jsi měla informace jen od kamarádek?

Mám zlaté rodiče, kteří mi v mnoha oblastech dali nadprůměrnou výbavu do života. Ale průpravu lidskou intimitou s lehkým srdcem nechali na časopisu Bravo a jeho známé rubrice „Láska, sex a něžnosti“.  Informace o menstruaci byly také hodně telegrafické. Nemám jim to za zlé. Ale já to s dcerkami mám trochu jinak. O všem si povídáme.

A co nejčastější věta: „Konečně je z tebe žena.“ Zazněla?

Ta nezazněla dodnes! I když – jednou mi moje maminka řekla: „Hezky to zvládáš.“ Měla tím na mysli moje mateřské kompetence. Dost mě to tehdy potěšilo a namotivovalo! Tím spíš jsem přesvědčená, že by mámy, ale i tátové měli vnímat, pojmenovávat a prožívat přechodové momenty života svých dětí. Dcer i synů. Zdá se to jako banalita, ale určitý „rituál“ by si i ta první menstruace zasloužila. Není nutné vypouštět červené balónky, jen si uvědomit, že nastává nová etapa, do které je fajn sebevědomě a uvědoměle vkročit. Z pozice dětí i rodičů.

Je něco, co bys ráda vzkázala rodičům dospívajících dcer?

Asi neexistuje univerzální přístup a jsem daleka komukoliv cokoliv radit. Snad jen – citlivě vnímejte povahu svojí dcery a svoji vlastní. A taky si vzpomeňte, co možná řekli a udělali „špatně“ vaši rodiče a vy máte potřebu to komunikovat jinak a lépe. Na tomto základu se dá stavět. Když se vám k tomu šikne naše knížka, se skvělými ilustracemi Terezy Janákové, budu moc ráda!

Knížka TO Všechno o menstruaci je tvoje druhá, první byla Typologie volů, už máš v hlavě další námět? Mimochodem, básničky třináctileté Míny, která v knížce TO vystupuje, jsou skvělé a trefné, co třeba nějaká básnická sbírka?

Chystám novou prózu. Z vrozené pověrčivosti nemohu prozradit víc. A co se týče básniček, ty mám ráda! Když mi dá pusu múza, hned to sdílím na sociálních sítích. Ale básnická sbírka? To bude chtít delší líbačku s múzou! Snad přijde.   
 

Témata: Zdraví, Rodiče, Naše tipy, Menstruace, Plodnost, Početí, Plodné dny, Ovulace, RUB, Učebnice, Mína, Lucie Hášová Truhelková, Dospívající dívka, Otevřenost, Hanko, Krám, Typologie, Albatros, Žába, MĚSÍČEK, Knížka, Básnička, Dcera, Pokec, Zdraví na Heureka.cz