Maminka.czPorodnice

To se nedá jíst, stěžují si mámy v porodnicích. Co jste dostaly na talíř vy?

wall 29.  10.  2020
Když si někdo přečte doporučení, co by měla jíst matka krátce po porodu, bude pak nejspíš šokován tím, co jim skutečně servírují zdejší porodnice. Situace se lepší jen pomalu, jak ukazují zkušenosti čtenářek webu Maminka.cz.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Před časem psal web Blesk.cz o tom, co musí jíst matky po porodu ve slovenských a českých porodnicích – vůbec se nedivíme, že článek měl velký ohlas, protože to skutečně není žádná hitparáda. Najdete ho TADY

Když jsme téma nadhodili na Facebooku webu Maminka.cz, také jsme se dočkali stovek reakcí a spousty fotografií. Samozřejmě, teď v době omezení kvůli viru spousta lidí řeší hlavně jiné věci, ale ani tohle téma by nemělo zapadnout. 

"Tři dny se na tom přežít dají, ale to množství je energeticky vhodné max. pro člověka v kómatu. Pak se nesmějí divit, že se ženská nerozkojí. Jídlo 3x denně, z toho jedno teplé – OK. Ale večeře složená z krajíce chleba, jablka a šunkového salámu a pak až snídaně v osm ráno, to je pro někoho, kdo je celou noc vzhůru, celkem hladovka," napsala nám například Markéta Hampejsová. Jídlo jí do porodnice nosila rodina. 

Jak vybrat porodnici? Neptejte se kamarádek, radí porodní asistentka! Proč?

Také Lenka Hanoutová byla jídlem v porodnici překvapená. Nejenže ho bylo málo, nemile ji překvapilo i složení. "K obědu čočka, k večeři dušené zelí, další den kapustová polévka – co víc si může kojící matka přát..." Také další čtenářka Maminky – Míša Součková – nadšená nebyla. "V porodnici jsem byla pět dní a jen jednou byla teplá večeře, jinak vždy pečivo, máslo, jogurt nebo něco podobného... I ve věznici mívají denně teplé večeře," popsala svou zkušenost. 

Čočka pro čerstvé matky? Dobrou chuť

A co se jí v Hradci Králové? "Nemocniční stravu beru s rezervou. Nejsem na hotelu nebo doma, abych si vybírala a poroučela. Snídaně a večeře byly v pohodě, ale první den po porodu byla čočka a druhý den špekové knedlíky se zelím a cibulkou, což mě jako strava pro kojící matky moc fajn nepřijde," napsala další čtenářka. 

Ale našly se i hlasy, které stravu v porodnicích bránily, jako například Věra Lacinová. "Strava v nemocnici je pro nicnedělající pacienty spočítaná kaloricky přesně. To jen lidi jsou rozežraný a nevědí, co by! A jestli máte hlad, ať vám rodina donese jídlo! A pak si ženský stěžujou, že jsou tlustý a neshazují po porodu kila," napsala. 

Spousta pečiva, málo skutečně výživných potravin

Výživová expertka Margit Slimáková nicméně považuje jídla v porodnicích za mizerná. 

„Na fotkách jídel z porodnic je zpravidla jen hromada pečiva a balení margarínu nebo másla. Občas je slazený mléčný produkt, kousíček sýru nebo uzeniny. Maminky po porodu potřebují obnovit síly a dodávat živiny pro sebe i pro tvorbu mateřského mléka, tedy pro své dítě. Proto potřebují především výživově bohatá, chutná a dobře stravitelná jídla,“ okomentovala jídla Slimáková pro Blesk.cz. 

A to české porodnice dopadly, minimálně co se jídla týče, lépe než ty slovenské. Protože v těch nové a nastávající maminky teprve nečekají žádné hostiny, zatímco v těch českých to je tak půl na půl. Někde po porodu vyčerpané ženy dostanou jen chleba a dvě kolečka šunky, jinde naservírují oběd ve stylu školní jídelny.

A jak si vybrat porodnici? Třeba takhle

Žádný hotel, porodnice! Co nabízí rodinné pokoje? A je o ně zájem?
Proč je porodnice v Rakovníku tak oblíbená? Dozvíte se v našem podcastu
Témata: Porod, Porodnice, Tipy a rady porod, Císařský řez, Chci si rodit po svém, Průvodce porodnicemi, Salám, Hradec Králové, Maminka, Pečivo, Kapustová, Strava, Facebook, Jídlo, Expert, Krajíc, Večeře, Dostal, Talíř, Hitparáda, Expertka, Máma